(17.20 hodin)
(pokračuje Brousek)

Navrhuji, aby v příloze 2 k zákonu v části Plzeňský kraj byla mezi obce Horšovský Týn a Klatovy přidána obec Kdyně, mezi Kralovice a Nýřany obec Nepomuk, mezi Nýřany a Plzeň obec Planá, za obec Tachov pak Třemošná a Zbiroh.

Všechny tyto obce jsou obcemi, které mají dlouhodobou zkušenost se státní správou, samozřejmě všechny jsou "dvojky", historicky byly okresy a mají všechno podloženo i zastupitelstvy a jejich usneseními, popř. těmi obcemi okolo. Nemají většinou dostatečný počet obyvatel, což v situaci, že Plzeňský kraj má počet obyvatel na km2 velmi výrazně jiný než většina dalších krajů, myslím tím výrazně nižší, tak by i toto mělo být vzato v úvahu.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslanec Kvapil, připraví se paní poslankyně Stránská.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážená paní předsedající, vážení páni ministři, kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, co zde předcházející předsedající sdělil o oponentní zprávě skupiny poslanců a o její příloze, to znamená, aby byla hlasovatelná, že musí být formálně podána a načtena na záznam, tak já v tuto chvíli považuji za svou povinnost jako spoluautor oponentní zprávy podat návrh, aby příloha na vznik obcí s rozšířenou působností byla rozšířena o následující obce, nebo aspoň aby se o každé této obci hlasovalo samostatně. Nebudu uvádět kraje, do kterých tyto obce patří, protože to považuji za legislativně technickou úpravu a nechci zdržovat.

V příloze jsou uvedeny následující obce: Bechyně, Fulnek, Heřmanův Městec, Chodov, Kamenice nad Lipou, Kdyně, Kojetín, Králíky, Krásná Lípa, Kravaře, Kuřim, Ledeč nad Sázavou, Letovice, Lipník nad Bečvou, Luhačovice, Mimoň, Nepomuk, Němčice nad Hanou, Odry, Pacov, Planá, Plasy, Pohořelice, Příbor, Roztoky, Rožmitál pod Třemšínem, Skuteč, Toužim, Třemošná, Týniště nad Orlicí, Varnsdorf, Velká Bíteš, Veselí nad Lužnicí, Vizovice, Votice, Vrbno pod Pradědem, Zbiroh, Železný Brod, Zruč nad Sázavou. Jsou to obce, které se přímo obrátily na výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, případně na Senát se žádostí, aby byly zařazeny mezi ty tzv. "trojky".

Já současně navrhuji, aby se o každé z nich hlasovalo jednotlivě.

Pak si vážení kolegové a kolegyně, dovoluji podat ještě jeden pozměňovací návrh, který zní:

Za § 3 se doplňuje § 4 v tomto znění: "§ 4. Kraj na návrh obce s pověřeným obecním úřadem může stanovit, v jakém rozsahu tato obec vykonává pro svůj správní obvod činnosti jinak svěřené obci s rozšířenou působností."

Krátké zdůvodnění tohoto návrhu. Osobně jsem přesvědčen, že by bylo vhodné, aby ty tzv. stávající "dvojky" v případě, že prokáží odbornou a finanční způsobilost, mohly vykonávat některé agendy, které kompetenční zákon bude svěřovat do působnosti obcí s rozšířenou působností. Neznamená to, že se stanou takto tou tzv. "trojkou", ale že budou moci pro svůj správní obvod vykonávat některé agendy.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má paní poslankyně Stránská, připraví se pan poslanec Laštůvka.

 

Poslankyně Zdeňka Stránská: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, i já se připojuji k rozšíření nebo spíše zopakování jedné obce, která již zazněla z úst předřečníků, za zařazení do tzv. "třetího stupně"- jedná se o město Kuřim. Když chvilinku posečkáte, dovolím si malé zdůvodnění.

Kuřimský region, u něhož žádáme o zařazení do "třetího stupně", je tvořen 11 obcemi s celkovým počtem bezmála 19 000 obyvatel. Splňuje velikostní kritérium stanovené Ministerstvem vnitra, je podporován usnesením zastupitelstev všech žádajících obcí - celkem 11 -, usnesením Rady Jihomoravského kraje a stanoviskem Výzkumného centra regionálního rozvoje Masarykovy univerzity v Brně, které zpracovalo pro Ministerstvo vnitra návrh obcí s rozšířenou působností.

Obvod Kuřim je dle sněmovního tisku 1159 nepřirozeně zařazen do správního obvodu obce Šlapanice. Navrhovaný územní celek správního obvodu Kuřim neohrožuje existenci žádného ze sousedních správních obvodů, kterým jsou Blansko, Šlapanice, Tišnov a Rosice. Žádající obce vytvářejí ucelený region s přirozenou spádovostí do Kuřimi, který má zájem na zachování stávajících vazeb a dobré spolupráce mezi obcemi.

Z údajů ČSÚ a státních institucí vyplývá mimořádné postavení Kuřimi v oblasti nabídky pracovních příležitostí, bydlení, rozvoje průmyslu, přirozené spádovosti a dostupnosti veřejnou dopravou, trvalým přírůstkem obyvatelstva a dynamikou růstu v rámci celého Jihomoravského kraje. Porovnáním parametrů pověřených měst okresu Brno-venkov vypovídajících o přirozené spádovosti území, jako jsou nabídka pracovních příležitostí, podnikatelských aktivit, vydání stavebních povolení atd., je Kuřim buď na prvním místě, nebo nejhůře na druhém místě za Ivančicemi. Do Kuřimi denně dojíždí výrazně nejvíce lidí než do kterékoliv jiného pověřeného města okresu Brno-venkov a naopak Kuřim je po Ivančicích druhým městem s nejmenší vyjížďkou v okrese.

Vzhledem k trvalému a dynamickému rozvoji města Kuřim a jeho regionu je navrhováno, aby agendy, o kterých se předpokládá, že budou městům s rozšířenou působností postoupeny, byly umístněny v místě s předpokládanou největší četností, a to Kuřim bezesporu je, nikoliv však mimo veškeré dění. Městský úřad v Kuřimi je na převzetí agendy "třetího stupně" relativně dobře připraven.

Děkuji vám za podporu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslanec Laštůvka, připraví se pan poslanec Radko Martínek.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, v životě člověka jsou chvíle, kdy by chtěl být Jan Zlatoústý. Ta chvíle přišla pro mne nyní. Obávám se však po tom, co zde za poslední tři hodiny proběhlo, že by to bylo přání zbytečné.

Dovolte mi, abych přednesl pozměňovací návrh z podrobné rozpravy k projednávanému tisku vládního návrhu. Dovolte mi, abych navrhl v příloze č. 2 projednávané předlohy "Obce s rozšířenou působností" do textu Ústecký kraj vložit mezi obce Ústí nad Labem a Žatec obec Varnsdorf.

Dovolte mi velmi krátké zdůvodnění tohoto pozměňovacího návrhu. Město Varnsdorf s 16 000 obyvateli je druhým největším městem jičínského okresu, okresu, který svou polohou a asymetrií - Šluknovský výběžek mimochodem zasahuje hluboce do sousedního státu SRN - je v poněkud odlišné situaci než většina vnitrostátních okresů. Současně je třeba zdůraznit, že město Varnsdorf je přirozené historické, hospodářské, kulturní, sportovní a logistické centrum části Šluknovského výběžku. Sídlí zde rozhodující firmy strojírenské a textilní výroby, dopravní infrastruktury, školy, supermarkety, obchody, restaurace, které slouží přirozeně celému spádovému regionu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP