(17.10 hodin)
(pokračuje Rujbrová)

Komunistická strana Čech a Moravy nechce mít dluhy u občanů. Pro nás je rozhodující otázka samospráv, a pokud pan ministr mluví o tom, že příspěvek, který na výkon státní správy stát dává, dává vysokou formu samostatnosti obcím, tak já říkám naopak. Tento příspěvek, pouze příspěvek, nikoliv dotace, jim vyčerpává peníze z rozpočtů jejich samospráv, z rozpočtu, který by bylo možno využít na opravu silnic, na kulturní činnost, sportovní činnost, na to, s čím samosprávy mohou nakládat.

Takže pokud jsme na úrovni výboru navrhli kompromisní variantu, aby reforma státní správy v této fázi byla omezena pouze na úroveň stávajících okresních měst, mám za to, že je to kompromis mezi tím, co jsme chtěli, a tím, co se vládě podařilo udělat. Že se jí to nepodařilo, je jiná věc.

Ráda bych připomněla svoji zkušenost z pondělka tohoto týdne. Setkala jsem se se zástupci komunální politiky z obcí, které podle vládního návrhu mají být tzv. pověřenými obcemi třetího stupně. Je samozřejmé, že v této chvíli v naději na povýšení svého města nebyli spokojeni a svoji nespokojenost vyjadřovali s návrhem, který jsem na výboru podala. Pokusila jsem se jich zeptat, zda vědí, nebo alespoň někdo z nich, jaké kompetence jim reforma přinese např. ze zákona o odpadech, ze zákona o státní sociální podpoře a z dalších - známe tzv. zákon kompetenční, který budeme projednávat v úterý. Na žádnou z mých otázek jsem se nedočkala odpovědí.

Takže i dnes se bavíme pouze o tom, odkud kdo z nás je, který region je schopen zlobbovat více poslanců, aby získal podporu pro pověření té či oné obce, ale obsah té krabice, tedy kdo a jak kvalitně bude kompetence v budoucnu vykonávat, zůstává stále ve vzduchu. Toho se bojím a to je také důvod, proč reformu v té podobě, ve které ji předložila vláda, nepodporuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do obecné rozpravy? Pan poslanec Filip mě nezklamal.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, páni ministři, paní a pánové, mám jednu připomínku. Ta se týká práce této sněmovny. Velmi bych chtěl před celou sněmovnou veřejně požádat pana ministra vnitra, aby rozpadající se opoziční smlouvu nesváděl na Komunistickou stranu Čech a Moravy.

To je všechno, protože nemá smysl v této obecné rozpravě už nic jiného dodávat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlásí se dále někdo do obecné rozpravy? Pokud tomu tak není, končím obecnou rozpravu.

Ptám se pana ministra, zda si přeje přednést závěrečné slovo. Je tomu tak. Prosím, ministr vnitra Stanislav Gross.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, gros jsem už řekl. Většinu toho, kdy jsem reagoval na diskusi, v rozpravě jsem už řekl, ale teď ještě k tomu závěru od mého vystoupení.

K vystoupení pana poslance Tlustého jsem zapomněl ještě na jednu věc. Pan poslanec Tlustý - poznamenal jsem si to - řekl, že starostům tzv. trojek jde jenom o to, že si přijdou do Poslanecké sněmovny pro peníze. Podívejme se do stenozáznamu, takto to bylo řečeno. Myslím si, že toto je velké znevážení toho, co starostové v České republice dělají, a že by se jim pan poslanec Tlustý měl omluvit. To je k tomu, co jsem zapomněl ve svém předchozím vystoupení.

Co se týče vystoupení paní poslankyně Rujbrové, že mají kraje málo peněz - já nevím. Myslím, že samozřejmě každý si bude stěžovat na to, že má nedostatek peněz, ale myslím, že poté co rozpočtové určení daní platné v tomto roce se začalo plnit, tak relativně peněz, které mají, peněz k volnému rozhodování, je to minimálně srovnatelné s tím, co má k dispozici tato Poslanecká sněmovna jako volné peníze, když se rozhoduje o státním rozpočtu. S tímto tvrzením bych v té relativní pozici nesouhlasil.

Diskuse na téma příspěvek, jak tady zaznělo od paní kolegyně Rujbrové, že jen vyčerpává obce, já prostě s tím nesouhlasím. Kdyby tady byl pan ministr - je tady pan ministr financí - tak by mohl pohovořit na téma, že ten krajíc peněz, který ročně se v jednotlivých veřejných rozpočtech spotřebovává, je prostě jeden. A jestliže by sněmovna chtěla rozhodnout tak, že se dají dotace obcím na výkon státní správy, tak úbytek prostředků, který by byl na centrální úrovni, bude muset být kompenzován novým rozpočtovým určením daní ve prospěch státního rozpočtu na úkor obecních rozpočtů a krajských rozpočtů, na úkor samostatných příjmů samosprávných celků, ať již krajských, nebo obecních. A dotace je opravdu něco, co by znamenalo, že vláda bude schvalovat počet úředníků v Berouně na výkon státní správy, počet úředníků v každém okresním městě a v každé z těch nových 120 nebo kolika obcí, na kolika se sněmovna usnese. A to přece nikdo nemůže myslet vážně. Sněmovna, respektive vláda by byla v pozici, kdy bude muset kontrolovat tyto dotace, a každá obec bude ve své samosprávě výrazně omezena.

Pokud pan poslanec Filip tady hovořil o tom, že na komunisty nějak svádíme rozpad opoziční smlouvy, tomu jsem prostě neporozuměl, takže k tomu se fakt moc vyjádřit neumím. Nebudu do toho zatahovat politiku (smích v sále) ani chcípající koně nebo chcípnuté koně.

Když paní poslankyně Rujbrová hovořila o tom, že zástupci komunální politiky, se kterými se setkala, neměli žádné odpovědné kompetence, myslím si, že je to logické, protože za prvé kompetenční zákon nebyl schválen v tuto chvíli, a samozřejmě, že zákon, který zasahuje do 118 zákonů v České republice, je tak složitý, že každý může znát jen určitý dílčí výsek. Ale souhlasím s tím, že diskuse by se neměla zúžit jen na počet správních center, ale měla by být i o kompetencích. A od něčeho se začít musí.

Náš názor byl takový, že je zapotřebí nejdříve stvořit subjekty, které budou nositeli těchto kompetencí, a pak s ohledem na jejich velikost stanovit kompetence. Bylo by velmi nelogické, kdybychom nejprve stanovili kompetence, a pak jsme rozhodli, že budou vykonávány jenom na krajích. To by bylo naprosto absurdní. Náš pohled je takovýto a myslím, že postup, který Poslanecká sněmovna se rozhodla zvolit, to znamená nejprve udělat tento pevný bod, od kterého se odvinou kompetence, že byl správný.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Grossovi. Nyní prosím pana zpravodaje, aby nám oznámil, zda padly návrhy, o kterých je v tuto chvíli třeba hlasovat.

 

Poslanec Vladimír Paulík: Paní předsedající, rozprava trvala tři a půl hodiny a nepadl žádný návrh, o kterém by se mělo hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Tím jsme se vyrovnali s obecnou rozpravou a můžeme přistoupit k rozpravě podrobné. Do podrobné rozpravy jsou zatím přihlášení poslanci Brousek, Kvapil a Stránská. Slovo tedy má pan poslanec Brousek, připraví se pan poslanec Kvapil.

 

Poslanec Václav Brousek: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovoluji si navrhnout, aby z vládního návrhu z § 2 odst. 2 vypadla tato věta, čili navrhuji její vyřazení z tohoto návrhu: "Obec Nýřany zřídí pracoviště obecního úřadu v Plzni."

Krátké zdůvodnění tohoto návrhu: Město Plzeň velmi nesouhlasí s tím, aby na jeho území sídlil jiný samosprávný úřad, což by se nepochybně v tomto smyslu stalo. Má k tomu usnesení zastupitelstva, které bylo přijato velmi výraznou většinou, všemi politickými subjekty v tomto městě. To je můj první návrh.

Druhý můj návrh, protože nevím, jestli budou všechny obce, které byly na výboru, jestli budou zařazeny, tak přečtu některé z nich. Pokud se budou krýt s tím, co přečte pan kolega Kvapil, tak myslím, že to není na závadu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP