(16.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se provádějí změny v soustavě ústředních orgánů státní správy České republiky a mění se zákon č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 793."

Já vás všechny na žádost z pléna odhlašuji a prosím o novou registraci.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 68, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 68 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 161 vyslovilo 91 a 48 bylo proti. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Tím jsme projednali komplex tří souvisejících návrhů zákonů ve třetím čtení a já blahopřeji panu místopředsedovi Špidlovi k jejich přijetí.

 

Dalším bodem je

 

5.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 21/1997 Sb., o kontrole vývozu
a dovozu zboží a technologií podléhajících mezinárodním kontrolním režimům
/sněmovní tisk 1220/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi ve druhém čtení uvést vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 21/1997 Sb., o kontrole vývozu a dovozu zboží a technologií, které podléhají mezinárodním kontrolním režimům.

Jak již bylo řečeno v prvním čtení návrhu zákona a následně při jednání v hospodářském výboru, smyslem této právní úpravy je zdokonalení a zvýšení účinnosti národního systému kontroly vývozu položek dvojího použití. Jedná se o zboží a technologie, které jsou předmětem běžné obchodní výměny a užití v průmyslové výrobě a jiných civilních činnostech. Mohou však být zneužity pro výrobu zbraní hromadného ničení nebo jiné vojenské účely.

Novelizace zákona byla vyvolána potřebou přizpůsobit naše právní předpisy novým opatřením schváleným mezinárodními kontrolními režimy a vyhlášeným v závazných předpisech Evropských společenství. Reagujeme tak na současné trendy světového vývoje, zejména na prudký rozvoj nových technologií a globalizaci světového obchodu.

Stěžejními body předkládaného návrhu zákona je proto rozšíření dosavadní kontroly hmotného vývozu i na nehmotné přenosy technologií, což v podstatě znamená zavedení kontroly obchodu prováděného prostřednictvím elektronických prostředků, např. internetem a faxem.

Dále navrhovaná úprava rozšiřuje rozsah tzv. zvláštních případů, kdy lze uplatnit licenční řízení na položky, které nejsou na seznamu kontrolovaného zboží. Dosavadním důvodem opravňujícím uplatnění licenčních procedur na jiné než specifikované položky je riziko šíření zbraní hromadného ničení. Nově je zapracována možnost uplatnit licenční řízení na tyto položky i z důvodu jejich možného vojenského použití v oblastech či zemích, na něž se vztahují mezinárodně dohodnutá zbraňová embarga.

Předložený vládní návrh byl projednán v hospodářském výboru, který doporučil dva pozměňovací návrhy věcného charakteru. K návrhu na vypuštění § 19 odst. 2 písm. d) však považuji za nutné upozornit, že tím nevyužijeme možnost vytvořit si v právním řádu vlastní nástroj k řešení takových případů, kdy by s vývozem mohlo být spojeno závažné ohrožení veřejného pořádku nebo bezpečnosti.

Další doporučené úpravy jsou výhradně legislativně technické povahy. Vzhledem k tomu, že i po schválení všech doporučených změn zůstane návrh novely zákona plně kompatibilní s právem Evropských společenství, mohu s nimi souhlasit.

Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolím si vás požádat o podporu návrhu zákona a o jeho propuštění do třetího čtení. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1220/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, jak jste jistě zjistili, hospodářský výbor projednal předloženou novelu návrhu zákona o kontrole vývozu a dovozu zboží a technologií podléhajících mezinárodním kontrolním režimům na své 67. schůzi a přijal pozměňovací návrhy, které máte uvedeny v tisku 1220/1.

K tomu, co zde říkal pan ministr za předkladatele, a sice k vypuštění § 19 odst. 2 písm. d), výbor tento návrh přijal, protože směrnice EU pouze umožňují toto řešení. Navíc přesný překlad směrnice je trošku v jiném rozsahu, než navrhla vláda, a proto se výbor rozhodl toto písmeno d) vypustit.

Já bych si ještě dovolil v podrobné rozpravě, do které bych se chtěl tímto přihlásit, přednést tři legislativně technické pozměňovací návrhy, protože se přece jenom i ve vládním návrhu ještě dodatečně zjistily některé nepřesnosti.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které se, jak se domnívám, přihlásil pan poslanec Karel Vymětal, který neupřesnil, do které rozpravy se hlásí, ale jako zpravodaj má přednost, takže má slovo.

Takže pan poslanec se hlásí do podrobné, ale to je třeba říci, pane poslanče.

Hlásí se někdo do obecné rozpravy k tomuto návrhu? Není-li tomu tak, končím obecnou rozpravu. Zahajuji rozpravu podrobnou, do které se přihlásil pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Dámy a pánové, dovolte mi ještě přednést tři legislativně technické pozměňovací návrhy, a sice za prvé: Bod 3 vládního návrhu zní: V § 3 odst. 1 se slova "České republiky" nahrazují slovy "Evropského společenství".

Druhý pozměňovací návrh. Za bod 3 se doplňuje nový bod 4, který zní: V § 3 odst. 2 se slova "České republiky" nahrazují slovy "Evropského společenství" a slova "v České republice" se nahrazují slovy "v Evropském společenství". Ostatní body se přečíslují.

Za třetí. Za dosavadní bod 45 se vkládá nový bod, který zní: V § 24 odst. 4 se slova "podle odstavců 1 a 2" nahrazují slovy "podle odstavců 1 a 3". Ostatní body se přečíslují.

Účinnost tohoto třetího pozměňovacího návrhu, tohoto ustanovení - je třeba v článku 2 stanovit účinnost dnem vstupu smlouvy o přidružení České republiky k Evropské unii v platnost. Všechny tyto pozměňovací návrhy v zásadě reagují na obsah zákona a upřesňují to, co se nepodařilo přesně gramaticky vyjádřit.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP