(15.50 hodin)
(pokračuje Buzková)

Jsem přesvědčena o tom, že je třeba hlasovat o návrhu usnesení jako o celku, a to v hlasování pořadové číslo 555, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 555 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 167 vyslovilo 103 a 26 bylo proti. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Tím jsme projednali tento bod.

Hlásí se pan poslanec Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Paní předsedající, páni ministři, dámy a pánové, dovolte, abych se na vás obrátil s procedurálním návrhem, a to přeřazení bodu pořadové číslo 164, senátní návrh zákona o volbách do Parlamentu ČR, třetí čtení, na příští schůzi. Doporučuji, aby bylo zařazeno za třetí čtení zákona o změně zákonů v souvislosti s reformou veřejné správy. Nyní jde ale o vyřazení z tohoto programu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Budeme hlasovat o vyřazení bodu 164 z programu.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 556, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 556 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 164 pro vyslovilo 138 a 6 bylo proti.

 

Paní poslankyně, páni poslanci, podle schválené procedury jsme měli dnes od 14 do 16 hodin projednávat třetí čtení, od 17 hodin mezinárodní smlouvy, od 16 do 17.00 hodin čtení první. Vzhledem k tomu, že je téměř 16 hodin a návrhy ve třetím čtení tudíž nemohou být už projednávány, kromě toho jsem obdržela žádosti některých poslaneckých klubů, aby dnes již nebyly projednávány návrhy zákonů ve třetím čtení, navrhuji procedurálně, aby zbylé návrhy ve třetím čtení byly zařazeny zítra ráno po prvním pevně schváleném bodu, všechny návrhy ve třetím čtení. Dnes bychom do 17 hodin jednali o prvních čteních návrhů zákonů, od 17 hodin bychom beze změny projednávali bod mezinárodních smluv.

 

O tomto procedurálním návrhu dám hlasovat v hlasování pořadové číslo 557, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 557 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 161 pro vyslovilo 118 a 11 bylo proti.

 

Mezitím jsem obdržela informaci, že první pevně zařazený bod zítra ráno byl bod, který jsme právě procedurálně stáhli. Myslím, že zde stačí konstatování, že se třetí čtení budou projednávat zítra od 9 hodin.

 

V tuto chvíli budeme projednávat první čtení návrhů zákonů podle schváleného pořadu schůze, a to nejprve bod 100 schváleného pořadu schůze, který byl přerušen. Je to

 

100.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 221/1999 Sb.,
o vojácích z povolání, ve znění zákona č. 155/2000 Sb.
/sněmovní tisk 1233/ - první čtení

 

Včera jsme projednávali tento bod. Vzhledem k námitce klubu ODS nebylo možno projednávat tento bod podle § 90 odst. 2. Proběhlo tedy standardní první čtení tohoto návrhu. Rozprava v prvním čtení byla uzavřena a bylo přerušeno projednávání tohoto bodu před závěrečnými slovy.

V tuto chvíli udílím slovo ministru obrany Jaroslavu Tvrdíkovi k přednesení případného závěrečného slova k tomuto tisku. Prosím o klid v jednacím sále.

 

Ministr obrany ČR Jaroslav Tvrdík: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, trochu mě to teď zaskočilo, byl jsem celý den ve sněmovně, takže nemám připravené závěrečné slovo. Dovolím si ho pronést z hlavy. Uvidíme, jak mi to půjde.

Včera jsem slyšel řadu námitek k materiálu, který jsem předkládal. Jedná se o zásadní materiál k reformě ozbrojených sil. V diskusi padl návrh na zamítnutí tohoto zákona. Pro mne je těžko pochopitelné, jestliže se všechny politické strany shodly na Pražském hradě na tom, že reforma ozbrojených sil je jejich prioritou, proč v situaci, kdy ministr obrany zákon o vojácích z povolání, respektive návrh úpravy zákona o vojácích z povolání předkládá, padá návrh na zamítnutí. Je to pro mne stejně nepochopitelné jako předchozí diskuse. Byl bych velice rád, kdybych měl možnost institutů, které jsou do zákona navrhovány ke změně, ve výborech parlamentu své návrhy obhájit.

Předložený návrh úprav zákona prošel schvalovacím kolečkem resortu obrany. Do tohoto návrhu jsou zakotveny změny, které vyhodnocují dvouleté účinkování tohoto zákona, a jsou tam navrženy změny, které jsou pro plně profesionální armádu nezbytné.

Jednoznačně jsem řekl, že jsme připraveni předložit nový zákon o profesionálních vojácích. Tento zákon však bude hotov nejdříve v roce 2003. Požadavky, které vznesl kolega Nečas, předseda výboru pro obranu a bezpečnost, nejsou splnitelné dříve než v roce 2003. V současné době říkáme, že chceme plně profesionální armádu, ale současně říkáme, že nejsme ochotni změnit základní záměr, který tuto skutečnost jako jediný může navodit.

Do zákona jsou implementovány tři nebo čtyři zásadní změny, bez kterých si neumím představit zahájení reformy ozbrojených sil a ani pokračování profesionalizace ozbrojených sil.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP