(18.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Paní poslankyně si přeje přednést doplňující otázku v délce jedné minuty.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Děkuji, pane ministře. Já zobecním svůj dotaz a položím vám jednoduchou otázku: Je prosím tedy možné, abych já, aniž bych byla podezřelá z páchání nějaké trestné činnosti, byla, respektive moje fotografie a další identifikační údaje byly zařazeny do těchto fotoalb? Jsou skutečně tato fotoalba v rámci kriminalistické evidence tímto způsobem vytvářena? To je asi to, co je na mém dotazu podstatné a k čemu měl od začátku směřovat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má ministr Gross.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Nemělo by se stát, a pokud by se tak stalo, tak by to bylo zřejmě porušení zákona, aby do těchto fotoalb, resp. do této dokumentace byly zanášeny osobní údaje osob, aniž by k tomu byl nějaký relevantní důvod. Nemělo by se tak stávat a doufám, že se tak neděje. V případě, že by se tak stalo, tak se jedná o stejné podezření z trestného činu podle § 178 trestního zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. A v tuto chvíli udílím slovo panu poslanci Miroslavu Benešovi na přednesení interpelace ve věci problematiky prostituce na ministerstvu… Na ministra vnitra pana Grosse.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Paní předsedající, jeden pane ministře, paní poslankyně, páni poslanci, doufám, že na Ministerstvu vnitra takovéto problémy nemají. Nicméně takovéto problémy mají na E55 nejenom na severu, ale i na jihu. Protože na se mě obrátili starostové, krajští zastupitelé, krajští radní, co že bude Poslanecké sněmovna činit v této věci, a protože si myslím, že by Poslanecká sněmovna svou poslaneckou iniciativou asi příliš nepřispěla k nějakému zásadnímu řešení tohoto problému, tak se vás chci, pane ministře, zeptat, možná s ohledem na programové prohlášení vlády, jaké kroky jste učinil pro to, aby starostové, ale především děti a občané v obcích, které lemují tuto komunikaci, nemuseli být svědky toho, čeho svědky jsou.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hovoří ministr vnitra Stanislav Gross.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane poslanče a již více pánů poslanců a jedna paní poslankyně, budu opět docela stručný. Bylo učiněno několik věcí. To základní, co bychom měli učinit i my, zákonodárný sbor, je vrátit se k záležitosti zákonodárné úpravy tohoto fenoménu. Tady bych jenom připomněl, že to je několik málo let, tuším v roce 1999 nebo 2000, kdy byl do Poslanecké sněmovny vládou předložen návrh zákona o prostituci a byl Poslaneckou sněmovnou zamítnut. Ten zákon samozřejmě měl určitá svá negativa, protože on neřešil ten fenomén jako takový, ale ambicí Ministerstva vnitra v té době bylo, stále je a doufám, že i v budoucnu bude, aby se alespoň omezila nebo úplně vytlačila pouliční prostituce, a pokud už toto řemeslo má fungovat, a asi se stane realitou, že bude fungovat i nadále, tak aby bylo pod určitou kontrolou státního, například zdravotnického personálu, tak aby bylo provozováno v k tomu vyčleněných klubech.

Znamená to ale narážení na jednu mezinárodní úmluvu, protože já jsem předkládal do vlády tuším v roce 2001 opět tento zákon, a jsme v kolizi s jednou lidskoprávní úmluvou OSN a nyní se vedou na úrovni mezinárodní diskuse o tom, zda tuto úmluvu lze vypovědět, nebo nikoli. Ministerstvo vnitra ve vládě zastávalo - a doufám, že i v budoucnu bude zastávat - názor, že bychom měli překonat tuto překážku, protože nepochybně, alespoň podle mého názoru, je tato úmluva již dnes překonána, musíme řešit fenomén, který tady je.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Přeje si pan poslanec Beneš položit doplňující otázku v délce jedné minuty? Je tomu tak.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Paní předsedající, pane ministře, kolegyně a kolegové, poděkoval bych panu ministrovi, že nás seznámil s tím, co chce udělat. Jenom je mi líto, že nám neřekl, co udělal. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hovoří ministr vnitra Stanislav Gross.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Je mi líto, že se neposloucháme, i když je tady docela klid vzhledem k prázdnosti lavic. Znovu opakuji - v roce 1999 jedenkrát předložený zákon touto Poslaneckou sněmovnou zamítnut. Za druhé - před zhruba rokem jsem předkládal opětovně tento návrh zákona, bohužel i napodruhé neúspěšně. Doufám, že naposledy již budu v budoucnu úspěšný.

Co se týče konkrétních opatření, tak samozřejmě ta jsou dosti polovičatá, protože policie může pouze zvýšit činnost ke kontrolám, předávat k přestupkovému řízení prostitutky v těch obcích, kde je obecně závaznou vyhláškou obce vymezeno místo, kde se nesmějí tyto záležitosti nabízet a provozovat, ale my všichni víme, že vymáhatelnost práva při přestupkovém řízení u těchto osob je velmi omezená a obce prostě nemají příliš velkou vymáhatelnost pokut, protože ta sankce je poměrně malá. Čili podle mého názoru konečné řešení je skutečně zákon a budeme muset podle mého názoru překonat lidskoprávní úmluvu někdy z počátku padesátých let.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Grossovi. V tuto chvíli udílím slovo panu poslanci Langerovi k přednesení interpelace na ministra vnitra Stanislava Grosse ve věci policejních razítek. Pana místopředsedu Langera zde nevidím, jeho interpelace propadá.

Dále udílím slovo panu místopředsedovi Ivanu Langerovi k přednesení interpelace na ministra spravedlnosti Jaroslava Bureše ve věci činnosti soudů a Ministerstva spravedlnosti. Pan poslanec Langer zde není, jeho interpelace taktéž propadá.

Pod číslem 28 byla také vylosována interpelace pana poslance Langera na ministra zdravotnictví Bohumila Fišera, ale tato interpelace byla poslancem stažena.

Paní poslankyně, páni poslanci, tím jsem projednali všechny interpelace, které byly vzneseny na tomto zasedání Poslanecké sněmovny. Tím končím dnešní jednání a budeme pokračovat zítra v 9 hodin, a to 44. bodem pořadu schůze, který je pevně zařazen.

 

(Jednání skončilo v 18.17 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP