(14.20 hodin)
(pokračuje Mlynář)

Pominu vystoupení pana poslance Ransdorfa, který zde nepřímo obvinil přímo prezidenta republiky, jestli jsem pochopil správně, ze zařazení tohoto bodu, a chtěl bych věcně zareagovat na námitky pana poslance Langera. Pan poslanec zde namítal, že stranictví versus rozhodování v radě, stručně řečeno, není žádný problém. Já jsem ke kauze vystupoval v případě pana Přibáně. Musím zde jen zopakovat, že se domnívám, že je-li některý člen politické strany skutečně členem politické strany, zůstává jím, i když je mimo vlastní strukturu politické strany, tedy i mimo schůze, dokonce i doma, dokonce zde byla řeč o kolektivním sexu. I při kolektivním sexu, kolegové, myslím zůstáváme členy politických stran, tedy i členem orgánu, jako je rada.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, já myslím, že někteří z nás budou replikovat, jestli oni při kolektivním sexu zůstávají členy politických stran. Já bych vás, jako předsedající sněmovny prosil, abyste vážně volil slova, když už se pouštíme do takovéhle politické zbytečné bitky, abyste se držel toho, co je vaším úkolem. Jestli tohle je navrhování a zpráva navrhovatele, tak je to velmi smutné.

 

Poslanec Vladimír Mlynář: Já to beru, pane předsedající. Bohužel nebyl jsem to já, kdo zde začal -

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ne. Vy jste použil větu jinak, než ji použili ostatní.

 

Poslanec Vladimír Mlynář: Dovolte mi, pane předsedající, pokračovat. Pan místopředseda Langer zde mluvil také o tom, že předkladatelé tohoto návrhu se stavějí do role soudu. Já bych to chtěl razantně odmítnout. Konečné slovo bude mít Poslanecká sněmovna svým hlasováním a já jako předkladatel návrhu jsem se do žádné role soudu nestavěl.

Chtěl bych nicméně v jedné věci vyhovět námitkám pana poslance Langera. Pan poslanec Langer zde mluvil o tom, že nebyla slyšena druhá strana. Myslím, že do jisté míry má pravdu, protože v našem programu schváleném máme pod bodem 181 zprávu předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, kterou jsme na minulém zasedání přerušili, a proto bych chtěl vyjít vstříc námitce pana poslance Langera a dát návrh, abychom přerušili tento bod ihned po zahájení podrobné rozpravy, tedy ihned, a to do doby, než bude ukončen bod 181.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Návrh na přerušení po bodu 181. Zapsal jsem si správně? Prosím, kdo se dále hlásí do podrobné rozpravy? Pan poslanec Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové. Po proběhnuvší všeobecné rozpravě, kde jsem konstatoval, že Poslanecká sněmovna může v tuto chvíli postupovat pouze dvěma způsoby, tj. buď navrhnout odvolání rady celé, nebo eventuálně jednotlivých jejích členů, což jsem označil za v tuto chvíli postup proti platnému zákonu č. 231/2001 Sb., a vzhledem k tomu, že tento bod se nazývá Návrh na odvolání členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, tedy jednotlivých členů této rady, znamená to postup podle § 7 odst. 7 platného zákona, navrhuji toto usnesení:

Poslanecká sněmovna konstatuje, že v tuto chvíli nejsou splněny podmínky pro odvolání jednotlivých členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání podle ustanovení § 7 odst. 7 zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, a proto nenavrhuje předsedovi vlády ČR k odvolání žádného člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zaznělo to jako jeden potenciální návrh do podrobné rozpravy, která by teď byla aktuální, kdyby nebyl vzat v úvahu procedurální návrh pana poslance Mlynáře.

Poslanec Vladimír Mlynář: Dovolte mi jen stručnou reakci, že v obecné rozpravě nepadl žádný návrh na usnesení, tedy ani na usnesení o odvolání jednotlivých členů rady .

Já jenom upřesňuji svůj návrh procedurální, protože se omlouvám a děkuji panu poslanci Exnerovi, který upozornil na chybu. Je to bod 177, nikoliv 181, jak jsem omylem uvedl. Omlouvám se kolegům. Mám návrh pořadu schůze, nikoliv schválený program. Takže upřesňuji svůj pozměňovací návrh: přerušit tento bod do doby projednání bodu 177.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP