(17.30 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Dalším interpelujícím je pan kolega Pavel Kováčik, interpelovaným ministrem ministr zemědělství pan Jan Fencl, a to ve věci mediální kampaně k neodůvodněnému růstu cen brambor. Připraví se pan poslanec Václav Frank a ministr Vladimír Špidla.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Nelyžuji, nicméně osoby lyžující respektuji, ale přesto mou prioritou je, aby občané ČR měli kvalitní potraviny za ceny, které jsou únosné. V této souvislosti mě v minulých dnech zaujala zpráva ve sdělovacích prostředcích, která hovořila - mě připadala dost poplašná, skoro až - která hovořila o tom, že brambory nejsou, že je jich nedostatek, a tudíž budou stát za jeden kilogram až třicet korun. Myslím si, že už to samo o sobě bez dalšího nějakého podrobného zdůvodnění dokáže skutečně zvednout hladinu odporu veřejného mínění, a zvláště i ta další informace, která z té zprávy byla patrná a která v podstatě vyznívala jako tak, že za to mohou zemědělci a ti chtějí prostě neodůvodněně údajně vydělávat na cenách brambor pro občany v maloobchodě.

Ověřil jsem si jako člen zemědělského výboru a jako občan kraje Vysočina, který je bramborářskou velmocí v rámci naší republiky, právě v tomto kraji a v tomto okrese Havlíčkův Brod a Žďár, že zásoby brambor jsou dostatečné, že není žádný dramatický nedostatek brambor. Ale co mě jako zemědělce doslova vyděsilo, je to, že nákupní cena brambor se pohybuje v současné době kolem 6 až 6,50 koruny za kg. Když si porovnáme, za kolik se prodávají v maloobchodě, tak je jasné, že šlo zřejmě o jakýsi obchodní trik, který měl vyšroubovat maloobchodní ceny brambor, a ten zemědělec je v tom opět, jako dosud téměř vždy, naprosto nevinně. Jen tak pro srovnání - od roku 1996 je to při těchto nákupních cenách letos v podstatě poprvé, co zemědělci na bramborách alespoň trochu vydělávají a jsou schopni uhradit si ztrátu, kterou v minulých letech při nízkých nákupních cenách, které se pohybovaly hluboko pod třemi korunami za kilogram, prodělali.

Nejsou to tedy zemědělci, kdo šroubuje ceny, a já se chtěl v této souvislosti i třeba pro uklidnění veřejného mínění otázat pana ministra za prvé, jak z celostátního pohledu vypadá situace v zásobách konzumních brambor, za druhé, jaký objem a za jaké ceny připadá v současné době v úvahu k dovozu konzumních brambor a za třetí, pokud situace dále bude takto gradovat, jestli Ministerstvo zemědělství připravuje nějaká opatření, která by měla cenu této základní potraviny udržet na přijatelné výši.

Děkuji, pane ministře, za odpověď.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Také já děkuji za interpelaci, nicméně prosím, pane poslanče, abyste příště pečlivěji sledoval časový limit, který byl vyhrazen a který je vyhrazen na interpelaci.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Velice se omlouvám, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vydatně jste ho překonal, nicméně otázky zazněly. Slovo má pan ministr zemědělství.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Fencl: Pane předsedající, vážení poslanci. Především dovolte, abych se podíval do vývoje ploch výnosů produkce pozdních konzumních brambor v horizontu let 1990 až 2001. Omezím se pouze na roky 2000-2001 a 2001-2002, kdy musím konstatovat, že celková plocha výsadby pozdních konzumních brambor v ČR v loňském roce poklesla o 11 819 ha, to je téměř o 24 %. Když se podívám na vývoj průměrné měsíční ceny zemědělských výrobců pozdních konzumních brambor - mám tady také takovou časovou řadu, nicméně podívám se pouze na poslední dva roky - tak zjistím, že od října počínaje v loňském roce začala výrazným způsobem, tedy v loňském roce, v roce předloňském začala klesat cena průměrná cena zemědělských výrobců významným způsobem. Vezmeme-li tedy rok předcházející, pak to začalo na 3,30, 3,40 v listopadu a v roce následujícím 2,90, v prosinci 3,60 a pokles na 2,70 a ten pokles pokračoval dále až na 2,60, 2,50, 2,40, 2,40. Rok předtím to bylo 3,84, 4,34, 4,30 v průběhu měsíců listopad až květen.

Proč vás unavuji těmito čísly? Já tím chci říci, že produkce brambor, která jistila domácí spotřebu, způsobila domácím zemědělcům tak výraznou depresi v ceně, že oni skutečně se rozhodli v tom posledním roce snížit výměru brambor o 24 %, a to je záležitost, která má charakter jejich svobodného rozhodnutí, se kterým resort nemůže nic činit. Přesto jejich rozhodnutí bylo moudré a neohrozilo domácí trh s bramborami, protože z vyrobených 811 tisíc tun, kdy je potřeba pro spotřebu na lidskou výživu 780 tisíc tun, by při standardních ztrátách byla domácí potřeba pokryta beze zbytku.

Nicméně stalo se, že v tom loňském roce ten vývoj počasí byl takový, že často způsobuje nemístné vtipy na adresu zemědělců, že oni vždycky mají nějaký problém. Jednou jim prší, a tak mají problémy, jednou svítí slunce víc než je zdrávo, tak mají zase problémy, a místo toho, abychom vzali na vědomí, že to je na jedné straně handicap, ale na druhé straně také odvaha lidí, kteří se této činnosti věnují, tak si často z toho děláme, či jiní dělají, legraci. Takže ten loňský rok prostě způsobil vysoké ztráty, tedy vysoké ztráty způsobené hnilobou. Ty ztráty odhadujeme až na úroveň 25 %, takže upřímně řečeno, bude-li se situace vyvíjet standardně, můžeme očekávat výpadek ve výši 100 tisíc tun. Zpřesnění by měly přinést jak definitivní údaje o sklizni, které se sumarizují - budou zveřejněny v únoru - tak šetření o množství naskladněných brambor, které organizuje Ústřední bramborářský svaz, v jehož kompetenci a dohodou ze strany státu s ním to je. Z tohoto údaje bude Ministerstvo zemědělství vycházet a v případě potřeby je připraveno upravit celní režim tak, aby byl umožněn dovoz potřebného množství za ceny přijatelné jak pro výrobce, tak pro spotřebitele.

Otázka cen. Otázka cen je výsledkem spekulace a možná s tím souvisí i mediální zvýraznění této záležitosti. Je to něco neférového, nečestného, nicméně jediné, co s tím můžeme dělat, je, že můžeme objektivně informovat a pokusit se změnit ten názor na daný problém.

Pro vaši informaci: zemědělci aktuálně prodávají tříděné velmi kvalitní brambory za cenu 6,50 až 7 korun. Rozpětí spotřebitelských cen je v řetězcích aktuálně mezi 10 až 20 korunami. Řada podniků má odbyt své produkce dlouhodobě smluvně upraven a je předpoklad, že smlouvy budou dodrženy co do množství i do ceny, čili není potřeba očekávat tlak zemědělců a je potřeba položit si otázku, jestli by nebyl tento tlak na místě v dané situaci vzhledem k tomu, co se odehrálo dva roky zpátky. Ale já ho neočekávám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP