(17.10 hodin)
(pokračuje Fišer)

Proto mně pro tuto chvílí nezbývá, než se jenom domnívat: je tomu možná proto - ale to říkám "možná" - že nemocnice Hranice a Přerov v současné době techniku mají k dispozici, a jak víme, ta technika se opotřebovává a je možné, že k tomu opotřebení právě dojde v průběhu příštího roku, takže teprve tehdy se objeví požadavek na financování techniky v roce 2003 podle našeho programu.

Ale já chápu vaši otázku jako zcela legitimní a nechám zpracovat naše oddělení, které se zabývá financováním toho programu, aby mně odpovědělo na otázku, proč nemocnice Hranice a Přerov byly přesunuty až na rok 2003, a dám vám odpověď. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Možná příště bude lepší, když některý z vašich spolupracovníků, tak jak to dělají jiní ministři, se zeptá, co přesně je předmětem interpelace, a já mu to sdělím, tak jak to činím v případě pánů ministrů Grosse, Bureše a dalších. V každém případě bych chtěl upozornit vaše ministerstvo a vaše pracovníky, aby propříště nezařazovali okres Bruntál do Olomouckého kraje.

 

Ministr zdravotnictví ČR Bohumil Fišer: Děkuji. Já okres Bruntál nemám ve svých materiálech v Olomouckém kraji zařazen. To, co jsem přečetl, jsou ty materiály.

Jinak paní asistentka doktorka Šabouková v dotazu na vaši paní asistentku a po konverzaci s vaší paní asistentkou mi sdělila, že nemá žádné informace, takže došlo k určitému nedorozumění ve spolupráci našich pracovníků. Omlouvám se z mé strany a myslím si, že to vyřešíme.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře.

Dalším interpelujícím je pan kolega Miroslav Beneš, interpelovaným ministrem ministr životního prostředí Miloš Kužvart, a to ve věci udělení výjimky sněžných mechanismů v oblasti Pradědu. Připraví se pan poslanec Pavel Kováčik a pan ministr Jan Fencl.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Vážený pane místopředsedo, ony ty kraje a okresy jsou nové a teprve si zvykáme, kde se který nachází.

Vážený pane ministře, obracím se na vás ne ve věci žádosti, ne ve věci rozhodnutí tak nebo onak, ale ve věci opakované žádosti o udělení výjimky ze zákazu činnosti v Národní přírodní rezervaci Praděd, která byla poprvé uplatněna v roce 1997, a jistě víte, že už se píše rok 2002, a dotyčný stále ještě nemá uzavřeno řízení. Znovu zdůrazňuji, že bych nechtěl polemizovat o tom, zda podnikatel má získat kladné, nebo záporné stanovisko, ale podle mého názoru za těch několik let by si zasloužil stanovisko. Takže poprosil bych, kdy dostane stanovisko.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má pan ministr Kužvart.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, páni poslanci, svým způsobem jsem upřesněním toho dotazu zaskočen. Chtěl bych konstatovat, že výjimky pro provoz sněžních mechanismů v Národní přírodní rezervaci Praděd se standardně udílejí a v průběhu měsíce listopadu minulého roku, po nabytí právní moci rozhodnutí pro provoz lyžařských vleků v Národní přírodní rezervaci Praděd, odbor ochrany přírody postupně vyřídil výjimky ze zákazu vjezdu pro provozovatele turistických chat i vleků v tomto zájmovém území. Takže nevím, kterou záležitost má interpelující poslanec na mysli. V žádném podkladu nemám cokoliv o tom, že od roku 1997 je žádáno bez výsledku. Takže jestli mohu požádat o upřesnění, protože v podkladech je, že veškeré tyto záležitosti byly vyřízeny k tomuto dnešnímu datu.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Prosím, slovo má pan kolega Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Vážený pane ministře, já se ujmu hned jednoho z čísel jednacích, která jsou v korespondenci z Ministerstva životního prostředí, a ocituji: 1096/1999 - OOP/324/99..., mohl bych pokračovat. A dovolte, abych svoji otázku ještě rozšířil. Možná že někteří z nás jsme zaregistrovali, že povolení k provozu některých vleků bylo učiněno až poté, co už poměrně hodně sněhu leželo na horách.

Já se vás ptám, pane ministře, zda jste si vědom, že svým přístupem k Národní přírodní rezervaci Praděd, k vyřizování žádostí v této oblasti výrazným způsobem diskreditujete v české zemi ochranu životního prostředí.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan ministr Miloš Kužvart.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Děkuji. Poznačil jsem si to číslo jednací, jak ho interpelující poslanec na záznam konstatoval. Přes podrobné písemné podklady toto číslo jednací nemám. Přesto bych si ale dovolil odpovědět na to, co mám pocit, že je asi předmětem naší trochu zvláštní diskuse, kde si patrně nerozumíme.

Pokud se jedná o vydání jednoho kusu povolenky k výjezdu k lyžařskému vleku Velký Václavák, tak jde o žádost ze 16. května 2001. Těžko by to mělo zmíněné číslo jednací 99, to by byl rok 1999. Čili asi tudy cesta nevede. Mám za to, že ta záležitost, tak jak jsem řekl před chvíli, tzn. veškeré ty žádosti byly vyřízeny pro provozovatele turistických chat i vleků v zájmovém území, prostě platí. Takže je tady určitý rozpor již v dotazu, že je to poprvé v roce 1997, ale má to číslo jednací, jestli jsem si to dobře poznamenal, 99, takže už v tom je určitý rozpor interpelujícího poslance a mám za to, že tady se jedná o cosi, co se nazývá velmi hlubokým nedorozuměním.

Přesto se ale pokusím popsat proces u těch výjimek, které by mohly být předmětem zájmu poslance, který má za prioritu sjezdové lyžování, provoz vleků v národní přírodní rezervaci, případně to, co jsem obdržel od pana předsedajícího - velmi hezký kalendářík. Bohužel měl jenom jeden. Já bych je rozdával, protože jsou skutečně zdařilé.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ale to nejste vy na tom kalendáříku, pane ministře.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: To nejsem, rozhodně, určitě, ale je to opravdu vtipné a bohužel tam není, že to vydala Občanská demokratická strana. To by bylo ještě zajímavější jako dárek pro mé známé.

Každopádně bych si tady dovolil popsat záležitost výjimky pro provozování lyžařského vleku Velký Václavák, kde tato výjimka pro provozování vleku končila pro žadatele pana Figuru 31. května. On ale 16. května téhož roku, tedy roku 2001, požádal o vydání jednoho kusu povolenky výjezdu k onomu zmíněnému vleku. V žádosti neuvedl žádný důvod, pro který by měl vyjíždět na území zmíněné Národní přírodní rezervace Praděd. Nebylo tedy zřejmé, jaký veřejný zájem převažující nad zájmem ochrany přírody existuje jako základní podmínka pro možné udělení výjimky. V té době, to znamená po konci května 2001, už bylo zahájeno řízení o udělení výjimek pro provoz lyžařského vleku na území Národní přírodní rezervace Praděd. V letním období tedy pan Figura nedisponoval platnou výjimkou pro provoz tohoto vleku a odbor ochrany přírody rozhodl teprve poté, co bylo zřejmé, zda výjimka pro požadovaný lyžařský vlek bude udělena. K tomu došlo 16. listopadu 2001.

Tolik tedy velmi stručně k vysvětlení. Stále se mi ale zdá, že se míjíme v datech a číslech jednacích, čili jakékoliv upřesnění bych velmi uvítal.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP