(11.20 hodin)
(pokračuje Koudelka)

Jde o technickou změnu, kdy se toto ustanovení ztotožňuje se zněním příslušného ustanovení o postupu okrskové volební komise v případě voleb do Parlamentu i voleb do zastupitelstev obcí.

Třetí pozměňovací návrh je v bodě 37. Zní: V § 35 odst. 2 se slova "a okresní úřad v sídle kraje" nahrazují slovy "krajský úřad a pověřený obecní úřad". Reaguje se na to, že při zpracování komplexního pozměňovacího návrhu ještě nebyla schválena poslední novela volebního zákona, která § 35 rozdělila na odstavce.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se někdo dále do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu a tím končím druhé čtení tohoto bodu.

 

Nyní se ptám, zda již dorazil pan senátor Liška. Je tomu tak. Můžeme tedy projednávat bod 42 schváleného pořadu schůze, kterým je

 

42.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 140/1996 Sb., o zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti, zákon č. 97/1974 Sb., o archivnictví,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 368/1992 Sb.,
o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1021/ - druhé čtení

 

Z pověření Senátu předložený návrh uvede senátor Jiří Liška, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Senátor Jiří Liška: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je pro mě ctí, že mohu být přítomen druhému čtení při projednávání senátního návrhu o zpřístupnění svazků vzniklých činností Státní bezpečnosti. Tento návrh senátního zákona byl projednán na výborech branně bezpečnostním a ústavně právním. Já jako zástupce předkladatelů souhlasím s většinou pozměňovacích návrhů, které byly těmito výbory předloženy.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Vládní návrh jsme v prvém čtení přikázali výboru pro obranu a bezpečnost, jehož usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1021/2, a ústavně právnímu výboru, který usnesení nepřijal. Záznam byl rozdán jako sněmovní tisk 1021/Z. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost pan poslanec Jan Klas.

 

Poslanec Jan Klas: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové. Za prvé bych chtěl opravit paní místopředsedkyni Buzkovou, že se nejedná o vládní návrh. Pochybuji, že by tato vláda takový zákon předložila. Jedná se o senátní návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Promiňte, pane poslanče, zmýlila jsem se.

 

Poslanec Jan Klas: Chtěl bych jako zpravodaj pouze zrekapitulovat to, že se touto materií zabýval výbor pro obranu a bezpečnost jako garanční výbor a zároveň ústavně právní výbor, který nepřijal usnesení, ale pouze záznam ze svého jednání. To zdůvodní potom kolega zpravodaj Bílý z ústavně právního výboru.

Jelikož jste dostali rozdány materiály pod č. 1021/2 jako usnesení výboru pro obranu a bezpečnost č. 195 ze dne 10. ledna 2002, dovolte mi, abych vás ve zkrácené formě s tímto usnesením seznámil.

Usnesení výboru pro obranu a bezpečnost z 60. schůze ze dne 10. ledna 2002 k senátnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 140/1996 Sb., o zpřístupnění svazků bývalé Státní bezpečnosti, zákon č. 97/1974 Sb., o archivnictví, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 1021. Po odůvodnění senátora Jiřího Lišky, zpravodajské zprávě Jana Klase a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost souhlasí s celkem sedmi připomínkami, které máte k dispozici, a myslím, že nemá smysl jako v předchozích případech je tady znovu recitovat. Za druhé pověřuje legislativní odbor k provedení potřebných legislativně technických změn. A konečně za třetí pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Nyní prosím, aby nás o jednání ústavně právního výboru informoval zpravodaj pan poslanec Jiří Bílý.

 

Poslanec Jiří Bílý: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl zprávu zpravodaje za ústavně právní výbor z 97. schůze, kde se projednával senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 140/1996 Sb., o zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti, zákon č. 97/1974 Sb., o archivnictví, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, tisk 1021. Výbor přijal připomínky, je jich celkem patnáct. Ale nepřijal usnesení. Z počtu 10 přítomných 5 bylo pro, 5 proti. Můžete se seznámit s těmito připomínkami ve sněmovním tisku 1021/Z.

Děkuji. To je vše.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které se jako první přihlásil pan poslanec Zdeněk Jičínský, kterému udílím slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, pan zpravodaj Klas měl nepochybně pravdu v tom, že tento návrh nemohla předložit tato vláda, protože jakkoliv mám kritický postoj k řadě vládních návrhů, tak takto ledabyle předložený návrh tato vláda za celé období ještě nikdy nepředložila. To je poznámka první.

Omlouvám se za hlasovou indispozici, nebudu mluvit příliš dlouho, protože podstatné věci jsem řekl ve svém úvodním vystoupení. Přesto chci říci, že opět navrhnu zamítnutí této předlohy. Pokud nebude návrh na zamítnutí přijat, navrhnu vrácení výboru k novému projednání, a to proto, že si myslím, že závěry výboru nejsou dostatečné pro to, aby sněmovna mohla schválit návrh zákona, který by neměl tak závažné vady, které by mu nebránily vůbec v tom, aby mohl být uplatňován.

Ještě mi přece jenom na začátku dovolte jednu věc obecnější povahy. Myslím, že jsme si teď v souvislosti s 25. výročím Charty a v souvislosti s tím, jak některá média vzpomínala výročí Anticharty, mohli uvědomit, jak to, co se požaduje v návrhu, pokud jde o vyrovnávání se s minulostí, jak to má u nás velmi povrchní účelovou povahu, která vůbec neodpovídá závažnosti věci. Chtěl bych vám tu odcitovat několik myšlenek Adama Michnika z diskuse, která na podobné téma, byť ne v souvislosti s podobnou předlohou zákona, ale na podobné téma, kterému obecně říkáme vyrovnávání s minulostí, proběhla i v Polsku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP