(11.10 hodin)

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Kdo se dále hlásí do podrobné rozpravy? Pokud se nikdo nehlásí, podrobnou rozpravu končím.

Táži se pana senátora Stodůlky, jestli hodlá ještě využít možnosti svého závěrečného slova.

 

Senátor Jiří Stodůlka: Ano, pane předsedající. Přednesené pozměňovací návrhy pana poslance Koudelky jsou akceptovatelné.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám. Bude se týkat třetího čtení, až o těchto návrzích budeme hlasovat.

Pokud se nikdo jiný nehlásí, končím druhé čtení tohoto návrhu zákona. Děkuji panu senátorovi i zpravodajovi Koudelkovi a přistoupíme k dalšímu bodu projednávání.

Dovolím si teď z této pozice přehodit pouze bod 43 s bodem 42, protože pan senátor Liška je na cestě ze Senátu a pan kolega Stodůlka zpravodajuje i senátní návrh zákona.

(Námitka z lavic.)

Pane poslanče, jestli máte nějaký procedurální návrh, pojďte k mikrofonu, já vás neslyším.

 

Přistoupíme k projednávání bodu č. 43, kterým je

 

43.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb., o volbách
do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1022/ - druhé čtení

 

Z pověření Senátu předložený návrh zákona uvede senátor Jiří Stodůlka. Prosím, pane senátore, máte slovo.

 

Senátor Jiří Stodůlka: Děkuji vám, pane předsedající, za racionalizaci jednání, třebaže jsem viděl, že nebyla u některých poslanců příliš vítána.

Nechtěl bych zde opakovat zprávu předkladatele, kterou zde přednesl pan kolega Šimonovský kdysi před dávnými věky na margo tohoto zákona.

Volební zákon, který vám předkládá Senát, vznikal v době, kdy Ústavní soud vypustil některé napadené pasáže z volebního zákona a Senát si vzal za úkol tuto věc napravit, a proto byl poslán tento zákon do Poslanecké sněmovny.

Tento zákon, abych zopakoval, obsahuje také velmi žádanou korespondenční volbu krajanů, která myslím, že je velmi důležitá, a je to velmi sledovaná zahraničněpolitická otázka. Máme velký množství podnětů ze zahraničí, aby tato část volebního zákona byla skutečně provedena.

Pak zde tento zákon měnil také ony počty poslanců do skrutinia při určování mandátů jednotlivých politických stran. Ta záležitost již byla vyřešena ve volebním zákoně, ne sice k úplné libosti některých z nás, ale nechtěl bych zasahovat do této politické materie.

V zákoně je také věc, na kterou bych vás chtěl upozornit, a to je otázka druhého kola senátních voleb, kdy by měla tato materie být zpřesněna dle návrhu Senátu, a myslím si, že tuto věc by Poslanecká sněmovna měla podpořit, protože jsou tam i zjevné chyby. Pro úsměvnost: senátor mezi prvním a druhým kolem, který by onemocněl infekční žloutenkou, by se nemohl stát senátorem podle toho znění zákona, tak jak ho máte v dnešní podobě. To jenom pro zajímavost.

Další z věcí, která by mohla vyvolat ještě spor na politické scéně, je otázka kaucí, dnes nově příspěvků politickým stranám na volební náklady - pardon, příspěvků, ano, ano - kdy Ústavní soud zrušil tuto částku. Přejmenovalo se to zde v Poslanecké sněmovně a máme rovněž signály, že jsou politické síly v České republice, které nesouhlasí ani s oním minimálním příspěvkem státu do voleb do Poslanecké sněmovny. A je to i v souladu s tím, co rozhodl Ústavní soud.

To jsou věci, které jsou vám dávány na zvážení. Prosím, abyste k nim zaujali své stanovisko a abyste věnovali tomuto tisku odpovídající pozornost. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Senátní návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavně právnímu výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1022/2. Prosím, aby se slova ujal poslanec Zdeněk Koudelka.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážená paní předsedající, vážená sněmovno, ústavně právní výbor podstatně změnil původní návrh zákona, dalo by se říci, že ve sto procentech jeho ustanovení, s tím, že připravil komplexní pozměňovací návrh, který byl rozdán jako usnesení ústavně právního výboru z 9. ledna 2002. Tento komplexní pozměňovací návrh v podrobné rozpravě navrhnu, aby byl podkladem pro projednávání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které se jako první přihlásil pan poslanec Zdeněk Jičínský, kterému udílím slovo. - Omlouvám se, vidím, že přihláška, kterou jsem dostala, je k jinému tisku.

Ptám se tedy, kdo se hlásí do obecné rozpravy. Žádnou přihlášku do obecné rozpravy nemám, končím obecnou rozpravu.

Otevírám podrobnou rozpravu, do které udílím slovo panu poslanci Zdeňku Koudelkovi.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Nejprve chci navrhnout, abychom souhlasili s tím, že podkladem pro podávání pozměňovacích návrhů bude komplexní pozměňovací návrh schválený ústavně právním výborem.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, tento komplexní pozměňovací návrh je sněmovním tiskem, takže není třeba…

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Ale musí se to odhlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vy chcete nyní odhlasovat, že budeme projednávat tento návrh ve znění sněmovního tisku 1022/2?

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Aby byl podkladem dalšího jednání a podávání dalších pozměňovacích návrhů.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano. Všechny vás odhlásím a prosím o novou registraci.

 

O tomto procedurálním návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 81, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 81 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 111 vyslovilo 102 a jeden byl proti.

 

Tento návrh tedy v druhém čtení budeme projednávat ve znění usnesení ústavně právního výboru, sněmovního tisku 1022/2.

Nyní tedy udílím dále slovo panu poslanci Zdeňku Koudelkovi.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Podávám tyto pozměňovací návrhy.

Za prvé. V části první - zákon o volbách do Parlamentu: Za bod 82 se vkládá nový bod 83, který zní: V § 88 odst. 2 se slova "Nejvyšší soud" nahrazují slovy "Nejvyšší správní soud". Ostatní body se přečíslují. Tato změna souvisí s projednávanou reformou správního soudnictví, kdy volební soudnictví přechází do kompetence správních soudů.

Druhý pozměňovací návrh je v části druhé - zákon o volbách do zastupitelstev krajů: Doplňuje se nový bod za bod 36, který zní: V § 35 odst. 1 je text: Po prvním dnu voleb zajistí okrsková volební komise zapečetění volební schránky, případně přenosné volební schránky, aby do nich nebylo možné vkládat hlasovací lístky, a zabezpečí ostatní volební dokumenty. Před zahájením hlasování druhého dne voleb zkontroluje okrsková volební komise neporušenost pečetí a sejme je.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP