(13.40 hodin)
(pokračuje Rusnok)

Abych zasadil tuto žádost do širších souvislostí, dovolte mi uvést následující. Holandská společnost Saluka Investments BV zastupovaná společností Nomura vede proti České republice na základě dohody o ochraně a podpoře investic mezinárodní arbitrážní řízení z důvodu údajného porušení této dohody při uvalení nucené zprávy na Investiční a Poštovní banku a jejího následného prodeje Československé obchodní bance, a. s. Saluka ve své žalobě tvrdí, že Česká republika porušila závazek zabezpečit investicím investorů na území ČR nestranné a spravedlivé zacházení, závazek nepoškozovat nepřiměřenými nebo diskriminačními opatřeními správu, řízení, udržování, používání, využití nebo dispozici s investicemi těchto investorů. A dále, že Česká republika zbavila Saluku její investice v rozporu s dohodou o ochraně investic s Nizozemským královstvím. Na základě těchto tvrzení se společnost Saluka domáhá, aby jí byla v arbitrážním řízení přiznána náhrada škody ve výši více než cca 40 mld. Kč.

Českou republiku v arbitrážním sporu se Salukou zastupuje Ministerstvo financí, které je podle kompetenčního zákona, tj. zákon č. 2/1969, ve znění pozdějších předpisů, gestorem dohod o ochraně investic a případných sporů vyplývajících z těchto dohod. Ministerstvo financí ve sporu se Salukou reprezentuje všechny orgány státu, které jednaly jménem České republiky v kauze Investiční a Poštovní banky. Ale rovněž tak i ty, které se kdykoli k této kauze vyjadřovaly, tj. včetně Parlamentu České republiky.

Po zahájení sporu Ministerstvo financí uzavřelo s renomovanou mezinárodní právní kanceláří Squire, Sanders and Dempsey smlouvu o poskytování právních služeb v mezinárodním arbitrážním řízení se Salukou. Pro efektivní obhajobu České republiky před arbitrážním soudem, pro co nejefektivnější hájení zájmů České republiky nyní námi najatá advokátní kancelář nezbytně potřebuje veškeré možné informace, podklady, materiály a dokumentaci, která se týká kauzy IPB. Jde o to, zdokumentovat a získat komplexní obraz o celé kauze.

Není pochyb o tom, že důkladná znalost celého případu je základní podmínkou kvalitní obhajoby. Pouze na základě úplné znalosti případu může právní zástupce České republiky kvalifikovaně argumentovat před tribunálem a poskytovat právní rady při rozhodování o dalším postupu.

Jak je vám jistě známo, byla Poslaneckou sněmovnou zřízena vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny, aby objasnila rozhodování státu v IPB od doby jejího vzniku do uvalení nucené správy. Podkladový spis vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny obsahuje řadu cenných informací, dokumentů, výpovědí a stanovisek svědků o vývoji případu IPB počínaje prodejem státního podílu v IPB až po uvalení nucené zprávy na IPB a následný prodej podniků ČSOB. Tento spis je nutno zákonitě považovat za jeden z nejdůležitějších zdrojů, ze kterého může náš právní zástupce získat nezbytné informace pro účinné hájení zájmu České republiky. Pokud Česká republika nebude schopna před soudem přesvědčivě argumentovat ve svůj prospěch, vystavuje se reálné hrozbě vydání nálezu na zaplacení náhrady škody společnosti Saluka ve výši, kterou jsem uvedl v řádu 40 mld. Kč. Ministerstvo financí proto žádá Poslaneckou sněmovnu, aby souhlasila s uvolněním tohoto spisu také z dalšího zásadního důvodu.

Na prvním zasedání arbitrážního tribunálu, které proběhlo za účasti obou stran sporu 2. listopadu t. r. v Londýně, požádala Saluka o vydání spisu vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ke kauze IPB. Vzhledem k tomu, že arbitrážní tribunál tuto žádost protistrany odsouhlasil, musí se Česká republika tomuto rozhodnutí podřídit a spisovou dokumentaci vydat. Je v zájmu České republiky, aby žádosti arbitrážního tribunálu vyhověla ve stanovené lhůtě, jinak se vystavuje nebezpečí, že poškodí své postavení před arbitrážním tribunálem. Samozřejmě nepřímo tak můžeme ovlivnit pokračování a výsledek arbitrážního řízení.

V této souvislosti vás rovněž chci informovat, že česká strana rovněž požádala protistranu o vydání určité dokumentace a její žádosti bylo již vyhověno.

Na závěr bych ještě rád uvedl, že rozhodnutím arbitrážního tribunálu mají obě strany ve sporu, tedy Česká republika a Saluka, téměř absolutní povinnost zachovat režim utajení získaných informací v rozhodčím řízení, a žádná ze stran tudíž nemá právo tyto informace jakýmkoli způsobem zveřejňovat nebo je komukoli poskytovat. Výjimku tvoří pouze informace technického rázu, např. informace o datu konání příslušného jednání arbitrážního soudu. K této věci dodávám, že termín pro vydání požadované dokumentace protistraně včetně podkladového spisu vyšetřovací komise je stanoven na 11. ledna 2002. Uvedený spis je uschován u Úřadu pro vyšetřování pro Českou republiku.

S ohledem na závažnost sporu, kterou jsem zde již popsal, vás, vážené dámy, vážení pánové, žádám, aby Poslanecká sněmovna vyjádřila souhlas se žádostí Ministerstva financí a uvolnila předmětný spis, který byl podkladem vyšetřovací komise, právnímu zástupci České republiky pro zastupování v uvedeném sporu. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážení kolegové, já děkuji panu ministrovi.

Jen chci upozornit, že postupujeme ve zprávách, návrzích, a já trvám na tom, že zde budou, mluvíme o bodech, následovat 118, 119, 120, 121, 122, 137 atd. Já prosím, aby zde ministři byli přítomni. Všichni to věděli, že se to teď bude probírat, a považuji za vyloučené, aby zde nebyli.

Zahajuji všeobecnou rozpravu k tomuto vystoupení ministra financí. Nehlásí se opravdu nikdo? Rozumím tomu, že sněmovna bez rozpravy je připravena hlasovat o této věci? Dobře, zacinkám a požádám sněmovnu, aby se dostavila. Nemáme jmenovaného zpravodaje, protože jsem nenašel žádného prvního poslance, který by se přihlásil do obecné rozpravy. Takže mohu já eventuálně navrhnout, že vyjádříme souhlas s návrhem pana ministra, aby sněmovna vyslovila souhlas se zpřístupněním těchto spisů?

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu, tak jak je předložen?

V hlasování pořadové číslo 375 z přítomných 125 poslanců 109 pro, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministru financí.

 

Dostáváme se k bodu

 

118.
Návrh změny rozpočtu Pozemkového fondu České republiky pro rok 2001
/sněmovní tisk 997/

 

Táži se, kde je pan ministr zemědělství. Pan ministr zemědělství si dělá legraci z této sněmovny opakovaným způsobem. Opakovaným způsobem.

Dobře, poslanecký klub ČSSD žádá přestávku 10 minut.

 

(Jednání přerušeno ve 13.49 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP