(13.30 hodin)
(pokračuje Klaus)

Rozpravu končím. Budeme se zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Myslím, že to je logické. Má někdo nějaký jiný návrh?

Dám o tom hlasovat. Vážení, nebudu lákat ostatní, zkuste se znova přihlásit, já jsem vás odhlásil a dám znova hlasovat.

 

Dám hlasovat o přikázání k projednání rozpočtovému výboru.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 372 z přítomných 92 poslanců 89 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat. Děkuji.

 

Skončili jsme projednávání bodu č. 38. Dostáváme se k bodu

 

39.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 77/1997 Sb., o státním podniku,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech
a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla),
ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky
a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1101/ - prvé čtení

 

Opět prosím pana ministra Rusnoka.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Děkuji, pane předsedo. Vážená Poslanecká sněmovno, jak už jsem předeslal, toto je doprovodný zákon k zákonu o Finanční prokuratuře. Jeho obsahem jsou nezbytné novely občanského soudního řádu, zákona o Ústavním soudu, zaměřené na zohlednění činností Finanční prokuratury v oblasti procesní. Současně přináší i návrhy dílčích úprav v zákoně o majetku ČR, v zákoně o státním podniku, kde především reaguje na nezbytné doladění a první praktické zkušenosti se společnou aplikací těchto předpisů.

Prosím tedy, aby bylo zohledněno, že je to doplňkový zákon k tomu, který jste před chvílí propustili do druhého čtení, a děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji pěkně. Opět prosím stejného zpravodaje.

 

Poslanec Libor Ježek: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, tento sněmovní tisk velmi úzce navazuje na předcházející návrh zákona. Doporučuji propustit do dalšího čtení.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji pěkně. Táži se, zda je někdo, kdo se hlásí do obecné rozpravy. Není-li, končím rozpravu.

 

Znova dám návrh na projednání rozpočtovému výboru.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 373 z přítomných 103 poslanců 94 pro, jeden proti. I tento návrh byl přijat. Opět děkuji.

 

Dostáváme se k bodu

 

40.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 248/1995 Sb.,
o obecně prospěšných společnostech a o změně a doplnění některých zákonů
/sněmovní tisk 1146/ - prvé čtení

 

Opět prosím pana ministra Rusnoka.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Děkuji, pane předsedo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zákon o obecně prospěšných společnostech vstoupil v platnost 1. ledna 1996. Od té doby se již zaregistrovalo více než 600 obecně prospěšných společností. Služby, které tyto společnosti poskytují veřejnosti, jsou velice rozmanité. Nejvíce jich působí v oblasti poskytování vzdělávacích, kulturních, zdravotních a sociálních služeb.

Z vyhodnocení shromážděných zkušeností po pěti letech působnosti stávající právní úpravy vyplynula potřeba zpřesnit některá ustanovení zákona. Ta jsou obsahem předkládané novely. Není rozsáhlá, neobsahuje žádné významné principiální změny, navrhované změny jsou v zásadě technického a zpřesňujícího charakteru. Sledují následující cíle: za prvé odstranit rozpory s obecnými zásadami práva Evropských společenství, pokud jde o omezení účasti cizinců ve správních radách těchto institucí; za druhé upravit výčet náležitostí, které musí zahraniční zřizovatel obecně prospěšné společnosti uvést v zakládací listině, předložit k registraci do rejstříku těchto společností, a výčet identifikačních údajů zapisovaných do rejstříku u členů správní a dozorčí rady, kteří jsou cizími státními příslušníky.

Dále je navrhováno upřesnit důvody pro odvolání členů správní rady a stejně tak je navrhováno odstranit vnitřní rozpor zákona v oblasti jmenování členů správní rady a vytvářejí se určité pojistky pro fungování společnosti, je-li statutární orgán nefunkční. Dále se navrhuje umožnit zakládání organizačních složek v zahraničí a naposled upravit terminologii, která vyplývá z jiných zákonů.

Jsem přesvědčen, že přijetí této normy napomůže ke zdokonalení příslušné legislativy, a tím i ke zlepšení činnosti obecně prospěšných společností. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Prosím paní poslankyni Němcovou jako zpravodajku pro prvé čtení.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, v podstatě má role je velmi snadná, protože základní principy, které má přinést tato velmi stručná a spíše technická novela zákona o obecně prospěšných společnostech, zmínil pan ministr financí Rusnok a já bych chtěla pouze požádat sněmovnu o to, aby propustila tento zákon do druhého čtení, protože všechny případné pozměňovací návrhy se domnívám, že bude možno v následujících jednání příslušných výborů projednat. Novela je technická, a je možno tedy ji do druhého čtení postoupit.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji pěkně, paní poslankyně. Otevírám obecnou rozpravu, táži se, kdo se do ní hlásí. Jestli se nikdo nehlásí, tak ji končím.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání opět rozpočtovému výboru. Má někdo nějaký jiný návrh? Ne-li, dám o tomto návrhu hlasovat.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 374 z přítomných 113 101 pro, jeden proti. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji paní poslankyni. Pane ministře, vy nikam neutíkejte, budete mít další bod.

 

Dostáváme se k bloku zprávy a prvním bodem je

 

141.
Návrh ministra financí o zpřístupnění spisů vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny
pro objasnění rozhodování státu v IPB od doby jejího vzniku do uvalení nucené správy
a jejího prodeje ČSOB vzniklých její činností

 

Prosím pana ministra Rusnoka, aby nám tuto svou žádost objasnil.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, dne 30. listopadu 2001 jsem se obrátil svým dopisem na předsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se žádostí o vydání souhlasu s uvolněním spisu, který byl podkladem vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny ke kauze IPB a který je v současné době v držení Úřadu vyšetřování pro Českou republiku, pro uvolnění tohoto spisu pro právního zástupce České republiky ve sporu Saluka versus Česká republika.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP