(12.00 hodin)

Poslanec Petr Hort: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, můj pozměňovací návrh je podobný jako předcházející kolegyně Nedvědové, se stejným zdůvodněním, jen hledá jiné zdroje.

Ke kapitole 398 Všeobecná pokladní správa, v tabulkové příloze v části s názvem "Další prostředky pro územní samosprávy a pro okresní úřady", změnit stávající text "pozemkové úpravy pro okresní úřady" na "pozemkové úřady pro okresní úřady" a navrhovanou částku 466 mil. zvýšit na 650 mil., tj. o 184 mil. Kč. Zdroj pro navýšení prostředků - o 9 mil. krátit pozemkové úřady pro obce a o 175 mil. krátit kapitolu 396 Státní dluh, dluhová služba.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pan poslanec to zdůvodňoval na začátku, že má jiný zdroj financování tohoto pozměňovacího návrhu.

Hovořit bude paní poslankyně Kocianová. Jiné písemné přihlášky do podrobné rozpravy nemám.

 

Poslankyně Jitka Kocianová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych přednesla své pozměňovací návrhy ke státnímu rozpočtu.

Za prvé navrhuji zařadit novou položku do kapitoly 335 210 - reprodukce majetku regionálních zdravotnických zařízení. Je to stavba objektu Záchranné služby Orlová Lutyně v částce 15 mil. Kč. O tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu. Jedná se o zabezpečení činnosti Záchranné služby v Orlové. Sanitky zde parkují venku, zamrzají i léky, nemají kde provádět očistu a dezinfekci, nejsou dodržovány hygienické a ekologické podmínky pro činnost záchranné služby.

Za druhé do kapitoly Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, program 333 522 - výstavba a obnova jiných než státních sportovních zařízení, dokončení přístavby kuželny Sokola Bohumín v částce 5 mil. Kč. O tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, paní poslankyně. Z místa se dále hlásí pan poslanec Libor Ježek.

 

Poslanec Libor Ježek: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, ve sněmovním tisku 1060/4 v položce 345 nahradit slovo "rekonstrukce" slovem "výstavba".

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Vzhledem k tomu, že nikoho nevidím, podrobnou rozpravu končím.

Táži se pana ministra i pana zpravodaje, zda hodlají vystoupit. Pan zpravodaj ano. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Dámy a pánové, jen technická zpráva. Všechny dnes předložené pozměňovací návrhy budou zpracovány do zvláštního tisku a budou rozdány do vašich schránek nebo na vaše lavice nejpozději do rána do úterý, neboť třetí čtení se uskuteční ve 14.00 hodin v úterý a žádná lhůta pro projednávání státního rozpočtu ve třetím čtení pro zpracování pozměňovacích návrhů není. Jinými slovy: nic nebrání tomu, aby byly rozdány právě v úterý ráno. Tak aby vám všem bylo zřejmé, že k dispozici budou v úterý ráno.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane zpravodaji. O slovo se přihlásil ještě pan ministr Rusnok.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Děkuji, pane předsedající, velice stručně. Samozřejmě, diskuse byla natolik obsáhlá, že ji nelze konkrétním způsobem hodnotit a shrnout, nicméně si dovolím souhlasit s panem poslancem Karlem Vymětalem, že - volně řečeno - procedura druhého čtení a schvalování státního rozpočtu není optimální. Sdílím tento názor a jsem přesvědčen a pevně doufám, že jakýkoli příští ministr financí, pevně věřím, že ve většinové vládě, bude iniciovat změnu této procedury. Mám na mysli změnu, jejímž cílem bude zajistit větší efektivnost při alokaci nutně omezených veřejných zdrojů v oblasti reprodukce majetku. Obávám se, že se dožijeme situace, kdy budeme opravovat školy, do kterých nebudou chodit děti, kdy rozšiřujeme síť zdravotnických zařízení, u které nevíme úplně jistě, jestli je to ona optimální síť, ke které chceme směřovat. Nicméně to je spíš povzdech.

Objevila se konkrétní kritika na stranu vládního návrhu ze strany pana poslance Kalouska. Konkrétně se jedná o akci zařazenou do kapitoly Všeobecná pokladní správa, podpora dotací obcím. Chtěl bych vaším prostřednictvím, pane předsedající, informovat pana poslance Kalouska o tom, že tato akce víceúčelového kulturně sportovního zařízení Jablonec nad Nisou vznikla v roce 1999 při projednávání rozpočtu na rok 2000 na základě poslanecké iniciativy, v roce 2000 byla na ni rozpočtována částka 10 mil., v letošním roce 15 mil. Částka, která je dnes a je vyšší, tj. 47 mil., je prostě vedena snahou dokončit tuto akci, snížit tak celkové náklady této investice, protože, jak známo, rozestavěnost znamená vícenáklady, znamená prodražování investic, čili to byl důvod, proč byla zařazena do vládního návrhu státního rozpočtu. Jinak tato akce sama o sobě není závazným ukazatelem státního rozpočtu, závazným ukazatelem je celý program č. 398 810, to je program s názvem "Dotace poskytované obcím", a tento program obsahuje celkem tři akce. Jedna z nich je právě ona akce v Jablonci nad Nisou.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane ministře. Ještě se hlásí o slovo pan zpravodaj Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Byl jsem dotázán, jakým způsobem bude tisk předložených pozměňovacích návrhů předán k dispozici. Standardně jako tisky přes výbory.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Hlásí se ještě někdo ke státnímu rozpočtu? Není tomu tak. Končím druhé čtení návrhu státního rozpočtu.

Nyní se s procedurálním návrhem hlásí pan poslanec Evžen Snítilý. Ještě před jeho návrhem bych chtěl sdělit Poslanecké sněmovně, že vedení Poslanecké sněmovny dohodlo po ukončení druhého čtení rozpočtu polední pauzu, to znamená, že odpolední jednání bychom zahájili ve 13.10. Budeme projednávat tři zákony v prvním čtení pana ministra financí Rusnoka.

Nyní procedurální návrh pana poslance Snítilého.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Děkuji. Vážený pane předsedající, vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás požádal o schválení procedurálního návrhu tak, aby dnes po ukončení prvních čtení byly následně zařazeny body 122 a 121 v tomto pořadí, což jsou návrhy rozpočtů Státního fondu rozvoje bydlení a Fondu dopravní infrastruktury. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. To je procedurální návrh, o kterém dám neprodleně hlasovat. Všechny jsem vás odhlásil a žádám vás o novou registraci. Znamenalo by to, že po polední pauze bychom projednali tisk 1100, 11011146, což jsou zákony v prvním čtení, body 38, 39 a 40, a následovaly by pevně zařazené body: rozpočet Státního fondu pro rozvoj bydlení a rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury, tisky 10741064. Jen bych požádal navrhovatele, aby zajistil předkladatele, protože pana ministra Lachnita jsem zde ještě neviděl.

O slovo se dále hlásí pan místopředseda Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane místopředsedo, my jsme včera na základě dohody politických klubů projednávali, ale nehlasovali, bod Zpráva Rady České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání. Myslím, že jsem velmi korektně respektoval názory, které zde zazněly, procedurální názory a návrhy, které říkaly ještě před ukončením rozpravy hlasovat o přerušení a odročení. Myslím, že jsme nejen vyčerpali téma, ale vyčerpali jsme se navzájem dostatečně při projednávání tohoto bodu, a já soudím, že by jeho ukončení nemělo být žádným problémem a mělo by vlastně následovat už jen hlasování o procedurálních návrzích. Proto bych si dovolil navrhnout před fondy, jak jste říkal, ještě tento bod, tedy zpráva rady pro rozhlasové vysílání, kde očekávám, že budeme hlasovat o dvou procedurálních návrzích, a můžeme se s tímto bodem velmi snadno vypořádat.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane místopředsedo, je to váš procedurální návrh. Nejprve nechám odhlasovat návrhy, které přednesl pan poslanec Snítilý, poté váš. Bude-li přijat váš, předřadí se tento bod ještě před tyto body.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP