(11.30 hodin)
(pokračuje Šojdrová)

Proto znovu navrhuji snížení programu státní informační politiky ve vzdělávání, mimo jiné i proto, že na jeho realizaci by měly být převedeny prostředky, které v letošním roce nebyly za tím účelem v kapitole ministerstva školství použity. Při projednávání této kapitoly ve školském výboru jsme byli ujištěni, že se ministerstvo školství bude snažit, aby velkou část těchto prostředků skutečně v nastávajícím roce 2002 mohlo na informační politiku využít, a těchto prostředků v kapitole je stále ještě více než 1 miliarda.

Dovolte mi, abych přednesla tento návrh, který výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu podpořil. Návrh nebyl podpořen rozpočtovým výborem.

Navrhuji z programu 333 730, infrastruktura státní informační politiky ve vzdělávání, převést částku 487 mil. Kč do běžných výdajů regionálního školství na krytí činnosti kapitoly 333, a to:

a) rozvojové programy regionálního školství v jednotlivých krajích včetně podpory dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků, podpory vybraných studijních oborů středních škol,

b) zvýšení stávající nedostatečné úrovně bezplatného poskytování učebnic, učebních pomůcek a školních potřeb žákům základních škol,

c) zajištění shodného nárůstu úrovně odměňování v soukromých a církevních školách a ve školách zřizovaných státem, kraji a obcemi,

d) zajištění financování soukromých základních uměleckých škol v souladu s novelou zákona č. 306/99 Sb., kterou se dotace těmto školám zvyšuje na 100 %.

Dovolte mi stručně zdůvodnit tyto návrhy. Navržené znění vystihuje skutečné priority v potřebě zajištění zvýšených výdajů pro regionální školství. V bodech a) a b) jde o řešení nejzávažnějších dopadů nutné substituce nedostatečně zajištěných mandatorních výdajů na odvody sociálního a zdravotního pojištění ve vztahu k nárůstu mzdových prostředků regionálního školství. Zde je deficit zhruba 700 mil. Kč. V bodech c) a d) jde zejména o zajištění platových podmínek soukromého a církevního školství tak, aby i zde se objevily částky potřebné na naplnění požadavků v souvislosti se skutečným počtem žáků těchto škol v letech 2001/2002 a 2002/2003.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, děkuji vám za podporu těchto pozměňovacích návrhů.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, paní kolegyně. S technickou poznámkou se hlásí pan poslanec Snítilý.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Velmi se omlouvám, ale po dohodě se zpravodajem chci upřesnit svůj původní návrh, záměnu slova "Broumov" za slovo "Náchod". Tato záměna se samozřejmě týká jak návrhu státního rozpočtu, tak komplexního pozměňovacího návrhu rozpočtového výboru.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Hovořit bude pan poslanec Pícl, připraví se pan poslanec Štrait.

 

Poslanec Václav Pícl: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych předložil tento pozměňovací návrh: do kapitoly VPS zařadit novou položku dostavba muzea TGM v Lánech ve výši 8 mil. Kč. O tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Hovořit bude pan poslanec Jaroslav Štrait, připraví se pan poslanec Pavel Lang.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, prostudoval jsem si tisk 1060/4 a sleduji podrobnou rozpravu. Každý rok má rozpočtová debata určitý folklor a středem zájmu je kapitola 313, sociální výdaje, a většinou z toho ještě politika zaměstnanosti. Vřelý vztah k této části rozpočtu vyjádřil - jak už tady bylo komentováno - kolega Kalousek. Prostředky na politiku zaměstnanosti, aktivní i pasivní, se staly tradičně pro některé kolegy novou VPS.

Pan kolega Kalousek asi zapomněl, že nezaměstnanost v České republice je kolem 8,5 %, to je cca půl milionu lidí bez práce, a dalších 300 tisíc lidí je na podporách. Zhruba 40 % rodin žije z některé sociální dávky a je v takzvané sociální síti.

Letos má debata ještě další folklorní rys, že se předmětem ataku staly tentokrát peníze, které jsou určeny na důchody.

Upozorňuji, že omezovat sociální kapitolu je velmi ošidné, navíc brát z důchodů s komentářem, že na případnou valorizaci důchodů se peníze vždycky najdou, je až kruté. Stejně tak brát - a takové návrhy tam jsou také - z podpory státu do stavebního spoření, je krátkozraké ve vztahu k mladým rodinám, populaci, natalitě atd.

Žádám proto členy rozpočtového výboru a všechny poslance při hlasování, aby tam, kde se krátí prostředky z kapitoly 313 a z té další - o stavebním spoření jsem hovořil -, které jsou samy o sobě v České republice podhodnoceny, těmto pseudonávrhům věnovali obezřetnou pozornost. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Hovořit bude pan poslanec Pavel Lang, připraví se paní kolegyně Alena Svobodová.

 

Poslanec Pavel Lang: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych také přednesl dva pozměňovací návrhy k tomuto tisku.

Navrhuji zařadit novou položku, kapitola VPS, program 398 810, dotace poskytované obcím, Městský úřad Jáchymov, okres Karlovy Vary, a to statické zajištění intravilánu města - rekonstrukce komunikací proti sesuvu na bytové domy, a to snížení vládní rozpočtové rezervy o částku 23 mil. Kč.

Dovolte mi krátké zdůvodnění. Přibližně před rokem jsem zde podával podobný pozměňovací návrh, který získal dosti silnou podporu vás, kolegyně a kolegové, bohužel o tři hlasy nebyl přijat. Jedná se o to, že město Jáchymov má v letošním roce rozpočet necelých 21 mil. Kč a je bohužel v území, které je v ostrém údolí. Místní komunikace, které jsou součástí tohoto města, jsou uzavírány závorami, protože se sesouvají na bytové domy. Není výjimkou, že komunikace, která je jakousi opěrnou zdí zabezpečena proti sesuvu, je na patě spodní části vzdálena 1,5 m od obytného domu a v horní části, kde komunikace je o jednu třídu výše, je 20 cm od zdi bytového domu. Na pět takovýchto komunikací je již vystaven demoliční výměr a město opravdu finanční prostředky na řešení tohoto problému nemá. Chtěl bych požádat vás, kolegové, kteří jste tento pozměňovací návrh podpořili v loňském roce, abyste ho podpořili znovu, a chtěl bych požádat i ostatní, aby mu případně také dali svoji podporu.

Druhým pozměňovacím návrhem by bylo zařazení nové položky, kapitola VPS, program 398 810, dotace poskytované obcím, Městský úřad Nová Role, okres Karlovy Vary, pokračování v rekonstrukci sportovního zařízení obce, a to snížením vládní rozpočtové rezervy o částku 7,6 mil. Kč. Jedná se o to, že tato akce byla započata v loňském roce, kde ze státního rozpočtu byla určena dotace 3,65 mil. Kč. Tato akce byla započata a bylo by asi velmi nešťastné, kdyby skončila pouze u hrubé stavby.

Děkuji předem za vaši podporu.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan kolega Macháček.

 

Poslanec Antonín Macháček: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych doplnil pozměňovací návrh, který přednesl v této sněmovně před chvílí pan kolega Snítilý. Jde o pozměňovací návrh týkající se Nemocnice Opava. Chtěl bych jen dodat, že tato položka je obsažena v kapitolním sešitě 335, její číslo je 335 210 1026 a přesný název uvedený v sešitě je Nemocnice Opava - výstavba a rekonstrukce operačních sálů a lůžkové části.

Pozměňovací návrh, kterým bylo doplnění textu "a to včetně vybavení", platí, to se nemění, nezakládá to žádné nároky na změnu peněz určených a schválených v kapitolním sešitě.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Hovořit bude paní poslankyně Alena Svobodová, připraví se pan poslanec Pavel Kováčik.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP