(10.00 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan kolega Vojíř, připraví se pan poslanec Škromach.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já si také dovolím přednést dva pozměňovací návrhy.

První pozměňovací návrh by spočíval v tom, že bychom zvýšili kapitolu Ministerstva kultury, a to číslo 334 460, řádek 946 S, o 18 mil. Kč. Týkalo by se to účelové dotace investičního charakteru na rekonstrukci augustiniánského kláštera v Pivoni u Domažlic pro občanské sdružení Aurelius, které je evidováno pod číslem Ministerstva vnitra ČR VS/I-1/48166/0I-R. Proti tomu by se snížila kapitola Ministerstva průmyslu a obchodu č. 322 020, řádek 460, o částku 9 mil. Kč, a dále by se snížila kapitola Ministerstva financí rovněž o 9 mil. Kč, a to v oblasti státní dluh, úroky státního dluhu. To je první pozměňovací návrh.

Druhý pozměňovací návrh by spočíval ve zvýšení kapitoly Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, a to číslo 333 450, řádek 645 S, o 35 mil. Kč. Týkalo by se to dotace obci Mšené-lázně, a to na rekonstrukci Základní školy v Mšeném-lázních. Jako protihodnotu k vyvážení tohoto přesunu bych navrhl, aby se snížila kapitola Ministerstva financí, oblast státní dluh, úroky státního dluhu, rovněž o 35 mil. Kč.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má pan kolega Škromach, připraví se pan poslanec Bílý.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolím si přednést několik návrhů ke státnímu rozpočtu.

V kapitole VPS snížení ukazatele stavební spoření, kapitola 398, strana 5, tabulka č. 2, stránka 1, snížit o 22 mil. Kč. Z této částky zvýšit kapitolu Ministerstva zdravotnictví, zvýšit program 335 210, podpora reprodukce majetku regionálních zdravotnických zařízení v položce 335 210 4024, Nemocnice Pelhřimov, přístavba a rekonstrukce objektu akutní medicíny, zvýšit o 20 mil. Kč, a druhá položka, kapitola Ministerstva kultury, zvýšení prostředků pro Mezinárodní dětský filmový festival ve Zlíně o 2 mil. Kč

Druhý návrh je trochu složitější. Chci jen krátce vysvětlit - týká se zvýšení ukazatele dotace kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí. Je to převod v rámci této kapitoly, který byl původně již jednohlasně doporučen i výborem pro sociální politiku a zdravotnictví. To je ukazatel dotace nestátním subjektům poskytujícím sociální služby. Tady vzhledem ke změně financování došlo k určitým přesunům financování. Činnosti, které dříve financovaly okresní úřady, nyní lze financovat pouze z těchto centrálních zdrojů. Tento návrh směřuje k tomu, aby byly srovnatelné podmínky v roce letošním i v roce příštím. Podmínkou čerpání těchto zdrojů je, aby nestátní organizace si zajistily minimálně 30 % těchto zdrojů z jiných zdrojů než státních. Je to poměrně výrazné zhodnocení státních prostředků a jsou to dobře vynaložené prostředky.

Tento návrh bude ve dvou variantách. V první variantě je zdroj kapitola Ministerstva práce a sociálních věcí, oddíl specifické dílčí ukazatele, ukazatel důchody, sešit 313 MPSV, tabulka č. 1, snížit o 200 mil. Kč, kapitola MPSV, ukazatel dotace nestátních subjektů poskytujících sociální služby, zvýšit o 200 mil. Kč, dále v tabulce č. 9, dotace nestátním subjektům poskytujícím sociální služby, titul neinvestiční dotace neziskovým a podobným organizacím, celkem zvýšit o 200 mil. Kč, v tom občanská sdružení zvýšit o 112 mil. Kč, humanitární organizace zvýšit o 80 mil. Kč, dotace podnikatelským subjektům zvýšit o 3 mil. Kč, obecně prospěšné organizace zvýšit o 5 mil. Kč.

Varianta číslo 2 k tomuto návrhu, kapitola MPSV, oddíl specifické dílčí ukazatele, ukazatel důchody, sešit 313 MPSV, tabulka číslo 1, snížit o 250 mil. Kč, a kapitola MPSV, ukazatel dotace nestátním subjektům poskytujícím sociální služby, zvýšit o 250 mil. Kč, a to takto: v tabulce číslo 9, dotace nestátním subjektům poskytujícím sociální služby, titul neinvestiční dotace neziskovým a podobným organizacím, celkem zvýšit o 250 mil. Kč, v tom občanské sdružení zvýšit o 140 mil. Kč, humanitární organizace zvýšit o 100 mil. Kč, dotace podnikatelským subjektům zvýšit o 4,5 mil. Kč, obecně prospěšné organizace zvýšit o 7,5 mil. Kč.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan kolega Bílý, připraví se paní kolegyně Kupčová.

 

Poslanec Jiří Bílý: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych přednesl dva pozměňovací návrhy.

Pozměňovací návrh k tisku 1060/4, pořadové číslo 6, kapitola Ministerstva zdravotnictví, program 335 210, podpora rekonstrukce majetku regionálních zdravotnických zařízení, položka 335 210 1034, Nemocnice Domažlice, novostavba, částku 90 228 tis. Kč snížit o 6,8 mil. Kč na částku 83 428 tis. Kč, a zvýšit kapitolu Ministerstva práce a sociálních věcí, program pořízení a technická obnova investičního majetku ve správě Ústavu sociální péče, kód 313 040, o částku 6,8 mil. Kč, na účelovou dotaci, individuální dotace rekonstrukce jídelny a kuchyně pro mentálně postižené v Bystřici u Nýrska, okres Klatovy.

Krátké odůvodnění. Ústav pro mentálně postižené v Bystřici žádá o finanční podporu pro své svěřence na dotace na rekonstrukci jídelny a kuchyně již delší dobu. Tato kuchyně a jídelna neodpovídá daným předpisům a normám. V ústavu se stravuje cca 200 postižených spoluobčanů, kteří si zaslouží naši pozornost tím, že jim zkulturníme stravovací prostředí. Tento pozměňovací návrh byl projednán s oběma pány ministry, s ministrem zdravotnictví i s ministrem práce a sociálních věcí, a oba s tím vyjádřili souhlas.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP