(9.50 hodin)
(pokračuje Brousek)

Jsou to školy velmi perspektivní, to znamená nesnižuje se tam počet žáků, a jsou ve velmi špatném stavu. U první se dá říci dokonce havarijní stav. Navrhuji, abychom o tyto částky snížili program 333 730 infrastruktura státní informační politiky, a to alternativně. Pokud by toto neprošlo, tak z vládní rozpočtové rezervy.

Pak mám ještě dva pozměňovací návrhy, a to zvýšit kapitolu Ministerstva kultury v programu 334 010 reprodukce investičního majetku v působnosti Ministerstva kultury a zvýšit položku 334 010 2014 rekonstrukce budovy Západočeského muzea z částky 2,34 milionu na 4,7 milionu korun, tj. zvýšení o částku 2,36 milionu a o tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu. Budova Západočeského muzea se rekonstruuje už deset let. Toto znamená dokončení celé rekonstrukce a já si myslím, že to, jak se k tomu stát deset let choval, si zaslouží, aby se to konečně dodělalo.

Poslední pozměňovací návrh je v programu 380 010 zvýšit položku 380 012 0309 dostavba pavilonu v USP Stod z částky 14 milionů 110 na částku 23 milionů, tj. o 8 mil. 890 tis., a o tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu. Opět se jedná o dokončení již rozestavěné akce.

Na závěr bych si dovolil podělit se s vámi o jednu věc, která mě velmi trápí. Jsem zpravodajem rozpočtu školství. V rozpočtu školství, co se týče regionálního školství, každý rok jsou ostatní neinvestiční výdaje kráceny. V letošním roce má regionální školství 57 miliard, z toho 53 miliard jsou mzdy a odvody. Dvě miliardy jsou soukromé a církevní školy, také mzdy a odvody, a pouze zbytek je na další věci. Dovedete si představit, jak školy jsou na tom velmi špatně. Naopak bobtná ministerstvo školství, které mělo limit počtu zaměstnanců 415 na rok 2001. Já jsem to kritizoval už v loňském roce, protože některé agendy přešly na kraj a zůstal stejný počet zaměstnanců jako v roce 2000. Domníval jsem se, že je to konečný počet zaměstnanců. Co se ale stalo. Stalo se to, že vláda svým nařízením povolila ministerstvu školství zvýšit počet zaměstnanců na 431 v roce 2001, to znamená konečný stav na konci roku 2001 přestože limit byl 415, je 431. Je to pro mne naprosto bezprecedentní stav, na který samozřejmě vláda má právo, má právo zvýšit počet zaměstnanců o 16, ale pak limity nemusíme vůbec dělat. Je to zcela zbytečné.

Já jsem tedy navrhl, aby částka, která je na tyto zaměstnance, přešla do regionálního školství, tak jak jsem uvedl, kde je napjatá situace. Velmi mě mrzí, že toto na našem výboru, protože to je přesun mezi kapitolami, musí to udělat výbor, neprošlo, a to hlasy sociálních demokratů a KSČM, čemuž se příliš nedivím, ale také hlasy strany lidové, což mě velmi překvapilo, a mrzí mě, že k tomu došlo, protože samozřejmě toto se nedělá. Já se domnívám, že počet zaměstnanců 415 již tak byl dost velký, natož potom 431. Jsem velmi zklamán, že k tomu došlo. Bohužel nemohu navrhnout žádnou změnu a chtěl bych, aby příslušníci strany lidové si toto velmi uvědomili.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu poslanci Brouskovi, že trošku oživil onen nudný tok informací o toku financí ve státním rozpočtu. Slovo má pan kolega Krejčí, připraví se pan poslanec Martínek.

 

Poslanec Josef Krejčí: Kolegyně a kolegové, předkládám tyto pozměňovací návrhy.

Za prvé. Navýšení kapitoly VPS nová položka, odstranění havárie v Domově důchodců Žižkova 590, Vrchlabí, 2 miliony korun. Snížení kapitoly VRR o 2 miliony korun.

Za druhé. Navýšení kapitoly VPS nová položka, zahájení rekonstrukce Základní školy Školní ulice, Vrchlabí, panelová stavba 3 miliony korun. Snížení kapitoly VRR o 3 miliony korun.

Akce jsou zdůvodněny v podkladech, které jsou předloženy na příslušných ministerstvech. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan kolega Martínek. Připraví se pan poslanec Vávra.

 

Poslanec Radko Martínek: Já navrhuji také jednu změnu, a sice z kapitoly MPSV, oddíl specifické dílčí ukazatele, ukazatel důchody, kapitola 313 MPSV, tabulka 1, snížit o 178 milionů, kapitola VPS, ostatní výdaje, ukazatel, navýšení položky zabezpečení druhé fáze reformy veřejné správy také 178 milionů. Změna zdroje u pozměňovacího návrhu je pod číslem 10.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu poslanci. Slovo má pan poslanec Vávra, připraví se pan kolega Sehoř.

 

Poslanec Eduard Vávra: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, mám dva pozměňovací návrhy.

Za prvé. Navrhuji zařadit 3,2 milionu Kč z pořadového čísla 47 z tisku 1060/4 na heliport nemocnice Blansko a do zvýšení vládní rozpočtové rezervy zařadit 6,8 milionu Kč.

Druhý návrh. Navrhuji zvýšení kapitoly Ministerstva kultury v programu 334 030 o 5 milionů Kč a snížit kapitolu 398 VPS o 5 milionů Kč. Předmětem návrhu je příspěvek na dokončení opravy kostela sv. Maří Magdalény v Lázních Bohdaneč.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Uděluji slovo panu poslanci Sehořovi, připraví se pan kolega Cabrnoch.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážený pane předsedající, dovolte mi přednést dva pozměňovací návrhy.

První je vytvořit nový program v kapitole Ministerstva průmyslu a obchodu s názvem "Podpora výstavby průmyslových zón". Chtěl bych na něj uvolnit 200 milionů korun a 200 milionů korun by se vzalo z vládní rozpočtové rezervy. Myslím, že dnes je situace taková, že každá průmyslová zóna žádá o svoji podporu na konci roku, ne každá zóna využije svých prostředků a stejně ke konci roku dochází k přerozdělování. Daleko výhodnější by byl jeden balík pro podporu průmyslových zón a z něho brát podle potřeby.

Druhý pozměňovací návrh je vytvořit nový program v kapitole Ministerstva dopravy a spojů 327 530 s názvem "Podpora kombinované dopravy". Účelové prostředky na nákup speciálních železničních vozů SGNSS v hodnotě 150 milionů korun. Zdroj by byl také v Ministerstvu dopravy a spojů, a to z části neinvestiční dotace podnikatelským subjektům, z části dotace pro veřejnou drážní osobní dopravu, kde by tato částka byla snížena o 150 milionů korun. Chtěl bych informovat sněmovnu, že samozřejmě nemám nic proti neinvestičním dotacím podnikatelským subjektům, ale v tomto roce tato dotace byla zvýšena z 500 milionů v minulém roce na rok 2002 na 2,2 miliardy korun. Myslím si, že 150 milionů by mohlo být věnováno investičním prostředkům.

To je vše. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má pan kolega Cabrnoch, připraví se pan kolega Vojíř.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, při projednávání návrhu státního rozpočtu ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví jsem navrhl zařadit nový bod, a to částku 3 miliony korun na provozní náklady Kojeneckého ústavu v Kolíně. Tento návrh byl přijat rozpočtovým výborem a objevil se pod pořadovým číslem 8 v usnesení rozpočtového výboru. Nechci navrhnout žádnou změnu, žádné částky, pouze upřesnění, neboť jsem při navrhování této dotace na provoz kojeneckého ústavu pochybil a navrhuji tuto částku 3 miliony převést do položky finanční vztahy k rozpočtům obcí v úhrnech po jednotlivých okresech, viz příloha č. 7 zákona v rámci specifických dílčích ukazatelů kapitoly 398, Všeobecná pokladní správa, s účelovým určením pro Městský kojenecký ústav Kolín IV, a to z původních, tam již zapsaných 2,5 na 5,5 milionu korun. Jedná se o upřesnění určení, nikoliv o zvýšení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP