(18.30 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Akceptuji vaši výtku, nicméně emoce někdy dokážou přemoci šedou kůru mozkovou.

Pan ministr Rusnok mi přispěchal na pomoc.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Děkuji, pane místopředsedo. Samozřejmě že to, co bylo ukončeno ve Stockholmu, je mezitímní rozhodnutí. Je to první fáze arbitrážního řízení, která říká, že Česká republika porušila ta a ona pravidla uzavřené smlouvy o ochraně a podpoře investic v poměru 2 ku 1. My se dovoláváme porušení procesních pravidel v této fázi arbitrážního řízení a taková je skutečnost.

Já se domnívám, nejsa právník, máte pravděpodobně teď vůči mně přesilu v těchto lavicích v tomto směru, že jestliže se zde na oficiální půdě českého parlamentu debatuje tímto poraženeckým způsobem, jakoby sami se hlásíme k tomu, že jsme něco porušili, tak to nemůže prospět výsledku. To je to, proč jsem říkal, že mně jde skutečně o zájem České republiky, protože jsem k tomu zavázán ústavním slibem, nic víc, nic míň.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministru Rusnokovi a dávám šanci panu místopředsedovi Langerovi, aby vystoupil.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: V tuto chvíli už nebudu moci nic jiného, než de facto zopakovat slova pana ministra financí. Uvědomme si jednu věc. Česká republika je ve sporu s někým, kdo cosi tvrdí. To, že když někdo, kdo je účastníkem sporu, tvrdí, že mu byla způsobena škoda v jakési výši, ještě neznamená, že mu tato škoda byla skutečně způsobena, a mě překvapuje, že kolegové ze čtyřkoalice se teď de facto svými postoji stavějí za takováto tvrzení jednoho z účastníků sporu a zapomínají, že by měli stát na opačné straně sporu. Jsme zde představitelé České republiky a stojíme teď zde tváří v tvář někomu, kdo tvrdí, že mu Česká republika škodu způsobila, a my teď chceme, resp. vy teď chcete, aby poté, co jsme celou dobu tvrdili, že se tomu tak nestalo, kdy jsme celou dobu tvrdili, že škoda, která je na nás vymáhána, je absurdní a nesmyslná, kdy jsme po celou dobu tvrdili, že rozhodování oné arbitráže bylo špatné a pochybené, abychom teď ústy reprezentanta České republiky na vaši žádost, kolegové ze čtyřkoalice, řekli, že jsme pochybili, že jsme vinni, a tudíž že bychom měli také 20 mld. Kč zaplatit. Toto je absurdní a nesmyslné a připomíná mi to skutečně ono úsloví "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej". Podle vašeho zpěvu skutečně jsem schopen určit, čí je chleba, který jíte.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu místopředsedovi Langerovi, který mimořádně milým a vstřícným projevem určitě přispěl ke zklidnění atmosféry, takže nepředpokládám, že někdo bude reagovat. A přece - pan poslanec Mlynář.

 

Poslanec Vladimír Mlynář: Pane předsedající, vážení kolegové, já jsem zde apeloval na to, abychom nezatahovali podle mého soudu pseudovlastenecký postoj do této věci. Pan kolega poslanec Svoboda zde nevyzýval předsedu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, aby řekl, že žaloba a nároky CME jsou řádné. Pan poslanec zde nevyzýval, aby Česká republika zaplatila 20 mld. Kč bez řečí. Pan poslanec Svoboda zde neapeloval na to, abychom nepodávali dovolání. Pan poslanec Svoboda stejně jako jiní řekl, že si nepřeje, aby Česká republika na tento spor hřešila.

Co zde řekl, je, že duch zprávy a vystoupení pana předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání mu přijde zbytečně povýšený a arogantní, protože odmítá přiznat, že rada má ve sporech - a jde i o TV 3, kde se žádná arbitráž neřeší - svůj podíl odpovědnosti. To je vše a já prosím, abychom na dobrou noc si nekazili mezilidské vztahy. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, mezilidské vztahy bychom si nemuseli kazit, ale pak vyvolám v Poslanecké sněmovně seminář s pokusem jemně vysvětlit rozdíl mezi pseudovlastenectvím a vlastenectvím. Bylo by to asi velmi poučné.

Pan místopředseda Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já se ještě nechystám spát, takže neříkejme "na dobrou noc".

Já bych chtěl, aby pan poslanec Mlynář se velmi pečlivě podíval do stenozáznamu, ze kterého jasně vyplývá, že pan poslanec Svoboda chtěl po předsedovi Rady pro rozhlasové a televizní vysílání prohlášení o tom, kde konkrétně rada pochybila při celém procesu definování vztahů mezi společností CET 21 a ČNTS resp. kdy rada pochybila ve sporu, který vede, nebo který je příčinou sporu Česká republika versus CME.

Jestli zde někdo hovoří o tom, že zde opakovaně všichni deklarujeme, že si nepřejeme, aby Česká republika zaplatila oněch žalovaných 20 mld. korun, tak opravdu prosím, abychom si připomněli určitá slova, která bychom měli asi všichni znát, že nikoliv podle slov, ale podle skutků poznáme ty, kteří tato slova říkají nahlas, a podle skutků těch lidí poznáme, co si skutečně myslí a co skutečně chtějí.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Táži se, kdo se další hlásí do rozpravy. Paní poslankyně Páralová ještě neměla šanci.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji. Vážený pane předsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, já bych jenom chtěla poděkovat panu předsedovi pro rozhlasové a televizní vysílání za jeho výklad. Posunula jsem se díky jeho výkladu a jsem tomu ráda. Mou zvědavost vzbudil i televizní pořad Naostro, kde pan Šíma nepustil vůbec pana Štěpánka ke slovu, a jsem ráda, že jsem se to konečně dověděla, a jsem ráda, že pan poslanec Svoboda nemoderuje podobný pořad a že jsme ve sněmovně a mohl jste tady promluvit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan poslanec Svoboda, zatím jediný přihlášený do rozpravy.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Děkuji. Chtěl jsem reagovat na jedinou věc. Tady nejde o žádný televizní pořad a také jsem rád, že žádný pořad nemoderuji. Chci jenom reagovat na to, co říkal pan kolega Ivan Langer o tom, jaký chleba jíme nebo něco podobného, protože vycházím z toho, co mně napsal předseda vlády v odpovědi na interpelaci. To znamená vycházím z textu, který napsal předseda vlády, a pan ministr financí je členem této vlády. Já neberu výklad pana kolegy Matulky o tom, jak si váží nebo neváží výroků předsedy vlády a jestli mu to psal Pavel Dostál nebo nepsal Pavel Dostál, to je naprosto irelevantní. Pro mne vláda nese odpovědnost jako celek a interpelujeme předsedu vlády proto, že mluví jménem celé vlády k tomuto obecnému tématu. Nedokážu si představit, že by pan předseda vlády sdělil něco, co by bylo v kontradikci s tím, co tvrdí pan ministr financí, byť já tady vidím jemný rozdíl mezi oběma výroky, protože chci odkázat na to, co už jsem tady řekl a citoval z projevu pana předsedy vlády Miloše Zemana. To jenom k tomu chlebu. Tento návrh bodu byl iniciován právě proto, že přišla tato odpověď od předsedy vlády.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan poslanec Pleva má slovo.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já bych rozuměl této rozpravě, rozuměl bych volání po odpovědnosti, rozuměl bych volání po tom, abychom si vyjasnili některé nejasnosti v právním řádu a snažili se učinit nápravu, aby se toto neopakovalo, pokud bychom se nacházeli v situaci, kdy arbitrážní řízení je skončeno, je skončeno zcela pravomocně bez možnosti podání dalších mimořádných opravných prostředků a Česká republika musí plnit své závazky, musí zaplatit podle arbitrážního nálezu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP