(18.20 hodin)
(pokračuje Muchka)

Možná že jednou v budoucnu - a budoucnost nemusí být ani příliš daleká - místo toho bude standardní úřad státní správy. To je věc jiná. Ale letos v červenci byla věc nastavena se znalostí věcí, jak se to osvědčilo či neosvědčilo. My to respektujeme, pracujeme podle toho.

To bylo vše, co jsem si stačil poznamenat. Pokud budou další otázky, samozřejmě jsem připraven odpovědět. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan poslanec Mlynář požádal o slovo.

 

Poslanec Vladimír Mlynář: Už jen stručně vzhledem k pokročilé hodině. Prostřednictvím předsedajícího se obracím na pana předsedu rady, aby mu vzkázal, že si ho osobně vážím. Vím, že jeho pozice není jednoduchá. Ale věta, kterou zde pronesl o hodnocení smlouvy o ochraně investic - nezlobte se, kolegové - je naprosto legitimní, ale nemůže ji pronášet státní úředník. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání je orgánem státní správy. Aby úředníci říkali o ochraně investic, že je špatná, nesmyslná, nejrůznější další údaje - myslím, že by pan předseda měl vystoupit do politiky a bojovat za to, aby měl takové politické zastoupení, aby uzavírala vláda lepší smlouvy o ochraně investic. Zdá se mi to velmi nekorektní.

Jedna poznámka k dražbě licencí - protože jsem byl označen za generála po bitvě. Ve svém úvodním slově - omlouvám se, jestli jsem to řekl nesrozumitelně - mluvil o diskusi, kterou jsme zde vedli zhruba před půl rokem o současném zákoně o rozhlasovém a televizním vysílání. Musím konstatovat, že v roce 1993 zde byl jediný generál před bitvou, a to byl Václav Klaus. A měl pravdu, když licence chtěl dražit. My jsme se však z této věci nepoučili ani před půl rokem a vedli jsme zde rozpravu o této věci. Čili moje poznámka nebyla mířena na rok 1993, kdy skutečně chápu, že většina tehdejšího politického spektra mohla mít tento názor, ale mrzuté je, že se dodnes nepoučila.

Poslední poznámka. Díky ICD technologiím jsem se podíval do stenozáznamu hlasování z roku 1995. Musím nerad prostřednictvím předsedajícího jinak milému kolegovi poslanci Matulkovi vzkázat, že i on hlasoval pro ten proklínaný zákon, návrh paní kolegyně Marvanové. Tudíž jeho kritika o tom, že poslanci, kteří to způsobili, by už neměli být v Poslanecké sněmovně, patří i na něho.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Tak to prostě všichni teď zaplatíte.

Pan poslanec Jičínský byl první, který se hlásil, takže mu dám slovo prvnímu, poté paní poslankyni Parkanové a panu předsedovi Muchkovi.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Je to jenom faktická poznámka k tomu, co říkal kolega Mlynář. Souhlasím s tím, že asi orgán státní správy nemá užívat formulací, které patří orgánu politické povahy, ale nebyl bych tak absolutní v tom smyslu, že jestliže orgán státní správy zjistí, že určité věci, které jsou ať už v zákonech, nebo ve smlouvách špatné, by je neměl konstatovat. To není obsah loajality, ale to by byl nesmysl.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Paní poslankyně Parkanová má slovo.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Pro pana předsedu Muchku zopakuji, co jsem řekla k bilaterálním dohodám o ochraně investic. Cituji: Nejde o smlouvy, které by byly nadřazeny nad naše zákony či někoho ochraňovaly před podnikatelským rizikem. Zahraničním investorům pouze tyto dohody zaručují rovné zacházení a právní ochranu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan předseda Muchka má slovo.

 

Předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Martin Muchka: Jen krátce k panu poslanci Mlynářovi. Chtěl bych, aby to bylo vnímáno. Já jsem tam opakoval jednu myšlenku, kterou jsem zaslechl, ta není moje, když jsme si konzultovali záležitosti mezinárodních smluv. Tam byla formulace ostřejší. Jinak jsem zde pouze řekl, že jsem se dost zděsil, když jsem si přečetl naši dohodu o ochraně investic se Spojenými státy. Na mě skutečně působí tak, jak jsem to říkal. Tak skutečně vyvstal určitý pocit bezmoci. To mě trochu znepokojilo.

Děkuji a děkuji i paní poslankyni Parkanové.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan poslanec Svoboda. Uvidíme, zda bude poslední.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Já už neslibuji naposledy. Mě překvapuje, že se tady dává do protipozice něco, jako je ústava, náš právní řád versus mezinárodní smlouvy. Jakmile smlouvu uzavřeme, můžeme ji kritizovat, ale pro nás je závazná a musíme ji plnit jako každou jinou normu v České republice.

Já jsem měl dojem - možná že to pan předseda tak nemyslel - z jeho vystoupení, jako že se chrání nějaký náš národní zájem, naše právo, naše ústava proti nějakým mezinárodním smlouvám. Znovu opakuji - my jsme nebránili ani radě apelovat na to, aby se změnila právní úprava, protože jí neumožňuje vyhnout se sporu, který hrozí, protože hrozí případně možná nějaká náhrada škody. Já tady také prohlašuji, že si nepřeji, aby Česká republika tento spor prohrála. Ale to neznamená, že o tom budeme mlčet a nebudeme o tom mluvit.

Ještě k tomu, co pan předseda říkal na moji adresu, že neslyšel ode mne žádnou výtku. Já konstatuji, že tady je minimálně výrok londýnské arbitráže, že stát porušil mezinárodní smlouvu vinou rady. Od vás potom slyšíme, že se nic nestalo, že všechno se dělo naprosto v pořádku. To ale znamená, že něco porušeno muselo být, jinak by nález takový nebyl. Něco muselo být porušeno. Pro nás je závazná stejně mezinárodní smlouva jako vnitrostátní předpis.

Takže to je moje poslední vystoupení v této věci. Byl bych rád, kdybychom tady skutečně nebudili dojem, že zde hájíme nějaké národní zájmy proti nějakým zahraničním investorům. Chtěl bych, aby každý zahraniční investor věděl, že investuje do jistého prostředí, že smlouvy, kterými je Česká republika vázána, se dodržují, že se u nás dodržují pravidla, že kdo sem investuje, investuje bezpečně a dlouhodobě. To je vše, o co máme zájem. Tady nevystupujeme z jiného důvodu. To je moje poznámka k tomu, co říkal pan předseda.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane kolego, teď se přiznám, že já bych možná i zakázal panu předsedovi Muchkovi říci konkrétně, co udělal špatně, protože běží spor, ve kterém Česká republika tvrdí, že nic špatného neudělala, že nic nepochybila. Běží rozhodování o náhradě škody. Vy teď chcete, aby zástupce České republiky předtím, než se rozhodne o výši náhrady, řekl, že Česká republika pochybila. To mi připadá jako absurdní a nesmyslné. Omlouvám se za tento komentář, ale je to skutečně absurdní a nesmyslné, když se nad tím zamyslíte.

Pan poslanec Maštálka.

 

Poslanec Jiří Maštálka: Děkuji, pane místopředsedo. Nechci prodlužovat jinak velmi plodnou debatu jako laik, ale když se bavíme o ochraně investic, já jsem se velmi upřímně ptal na to, o jaké investice šlo, a nedostal jsem odpověď na kvantifikaci, o kolik šlo. Bavíme se o škodě, já neslyším, o jakou škodu šlo, ale jaké je její finanční vyjádření. Myslím si, že by bylo fér znát ta čísla, protože potom se dá ochraňovat, potom se dá odškodňovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já mám ale pocit, že pan poslanec Maštálka reagoval na vystoupení paní poslankyně Parkanové. Pan kolega Mlynář.

 

Poslanec Vladimír Mlynář: Pane předsedající, vzkažte prosím panu poslanci Maštálkovi, že pan předseda mu odpověděl, že to najde ve výročních zprávách Televize Nova, že mu to případně dodá. Částka, o kterou žaluje CME, je jinak 20 miliard korun.

Musím se zastat kolegy Svobody. Stockholmská arbitráž už byla uzavřena. Na co čekáme, je rozhodnutí o výši odškodného. Tudíž žádný případný výrok - my jsme ji napadli - pana Muchky podle mého hlubokého přesvědčení rozhodování arbitráže ovlivnit nemůže.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, nezlobte se, ale včera podala Česká republika žalobu, kterou napadla tuto arbitráž. Omlouvám se, že vstupuji do tohoto projednávání, protože jsou zde opravdu některé výroky, které bych neměl komentovat, ale musím. Přijmu výtku, kterou mi teď bude adresovat pan poslanec Výborný.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Skutečně, pane předsedající, vy do toho nemůžete takto vstupovat. Vy si musíte obstarat jiného místopředsedu či místopředsedkyni sněmovny, popř. předsedu sněmovnu, nechat se vystřídat v předsedání, a pak vstoupit do diskuse. Takto to nejde a já proti tomu protestuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP