(Jednání pokračovalo v 13.32 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dostavte se prosím do sněmovny, budeme pokračovat v jednání.

Včera jsme rozhodli o tom, že prvním bodem dnešního odpoledního jednání bude bod

 

110.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky
a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 212/1996 Sb.,
nálezu Ústavního soudu uveřejněného pod č. 243/1999 Sb., zákona č. 204/2000 Sb.,
a nálezu Ústavního soudu uveřejněného pod č. 64/2001 Sb., a zákon č. 130/2000 Sb.,
o volbách do zastupitelstev krajů a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 969/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr vnitra Stanislav Gross a zpravodaj ústavně právního výboru Zdeněk Koudelka. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 969/3.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení a ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Pan poslanec Koudelka má slovo.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážená paní předsedající, vážená sněmovno. Beru zpět svůj pozměňovací návrh pod označením D6, protože je totožný s pozměňovacím návrhem ústavně právního výboru pod označením A2. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do rozpravy? Pan místopředseda Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, já jenom pro stenozáznam, aby bylo zjevné, proč se neúčastním tohoto hlasování fyzicky. Je to z toho důvodu, že není zde přítomen pan ministr Dostál a požádal mě o to, abych se s ním takzvaně vypároval. Nicméně toto je jediný důvod, který mi brání být fyzicky přítomen coby výsledek mého hlasování na sjetině.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji, hlásí se dále někdo do rozpravy? Není tomu tak. Rozpravu končím.

Ptám se pana ministra Grosse, zda si přeje přednést závěrečné slovo. Není tomu tak.

Prosím tedy pana poslance Koudelku, aby nás seznámil s procedurou, podle které budeme postupovat.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Navrhuji, aby nejprve bylo hlasováno o zpětvzetí mého návrhu D6, potom aby bylo hlasováno o návrzích postupně tak, jak byly podávány, s určitými výjimkami, a to o A1 až A5 společně, dále o A6, potom o pozměňovacích návrzích pod písmenem B, přičemž po pozměňovacím návrhu pod písmenem B budeme ještě hlasovat o pozměňovacím návrhu k tomuto pozměňovacímu návrhu pana poslance Beneše pod písmenem G. Pozměňovací návrhy pod písmenem B jsou v rozporu s pozměňovacími návrhy pod písmenem F6. Potom bychom hlasovali o skupině pozměňovacích návrhů pod písmenem C a E, a to nejprve o C2 a E, což je příslušné procento preferenčních hlasů, a to zřejmě orientačním hlasováním. Potom o C1, následně o pozměňovacích návrzích pod písmenem D jako celku. Potom postupně o pozměňovacích návrzích pod písmenem F. To je vše.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Ptám se, zda jsou nějaké připomínky k takto navržené proceduře. Paní poslankyně Volfová.

 

Poslankyně Jana Volfová: Já bych si chtěla spíše vyjasnit ono hlasování o preferencích. Domnívám se, že nejdříve se musí hlasovat o třech, protože byly podmíněny, neboť tam bylo o třech, a teprve potom byl návrh na pět, čili proto se domnívám, že by to mělo jít tímto způsobem. A teprve potom může jít maximálně o rozdíl mezi pěti a sedmi, může být orientační hlasování, ale nejprve by se mělo hlasovat o třech, protože ty byly podmíněny, že pokud neprojdou tři, tak potom navrhuji pět.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: I to je možné. Já jsem myslel, že by se orientačně hlasovalo o všech pozměňovacích návrzích, nejprve o třech, potom o pěti, potom o sedmi a konečným hlasováním o tom, který získal nejvíce hlasů.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan poslanec Beneš se ještě hlásí do procedurálního zdůvodnění.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Paní předsedající, dámy a pánové, já si myslím, že přímo musíme rozhodnout orientačním hlasováním o C1, E1 varianta 1 nebo E1 varianta 2, pak budeme hlasovat, nebude-li přijato žádné, platí vládní návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Dobrá, budeme tedy hlasovat o návrhu procedury, tak jak jej přednesl pan poslanec Koudelka, a to v hlasování pořadové číslo 329, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 329 byl tento návrh přijat, když se pro něj z přítomných 178 vyslovilo 162 a 2 byli proti.

 

Pane zpravodaji, na základě schválené procedury předkládejte jednotlivé návrhy a spolu s panem ministrem se k nim vždy před hlasováním vyjádřete.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Nejprve budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích ústavně právního výboru pod písmeny A1 až A5 společně. Stanovisko zpravodaje je souhlasné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane zpravodaji, myslím, že jste v návrhu své procedury říkal, že budeme nejprve hlasovat o zpětvzetí vašeho návrhu.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Ano, to je pravda, to máte pravdu, to se omlouvám. Takže nejprve navrhuji hlasování o zpětvzetí pozměňovacího návrhu mého pod označením D6.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 330 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 330 byl tento návrh přijat, když se pro něj z přítomných 178 vyslovilo 171 a 2 byli proti.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích pod písmenem A1 až A5 společně. Stanovisko zpravodaje souhlasné. (Stanovisko ministra také souhlasné.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 331 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 331 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 178 vyslovilo 177 a nikdo nebyl proti.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Nyní budeme hlasovat o A6. Zpravodaj nesouhlas. (Stanovisko ministra také nesouhlas.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 332 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 332 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 178 vyslovilo 5 a 167 bylo proti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP