(12.00 hodin)
(pokračuje Výborný)

Zdá se mi, že zřejmě kolega měl nějakou jinou verzi, než máme my ostatní, protože tam tyto údaje uvedeny jsou. A mohl bych zmínit ještě několik takových situací.

Pan profesor Jičínský navrhl zamítnutí a prohlásil, že stanovisko vlády je jeho stanoviskem. Musím upřímně říci, že stanoviskem vlády jsem byl nesmírně zklamán, ne proto, že vláda navrhuje zamítnutí, resp. vyjadřuje nesouhlas s tímto textem, to je právo vlády, ale odůvodnění stanoviska vlády je velmi nekvalifikované. Nerad to říkám, neříkal jsem to tady snad nikdy, ale je opravdu velmi nekvalifikované, protože vláda textu zákona vytýká něco, co v něm není, vláda naprosto nesprávně tvrdí, že zákon je v rozporu s právem Evropských společenství, protože například vypouští z obchodního zákoníku § 27a, a naprosto přehlíží, že identický text je vložen do textu tohoto zákona. Mohl bych tu pokračovat vyvracením jednotlivých námitek vlády jako nerelevantních a nespravedlivých a nesprávných ještě asi půl hodiny. Nechám si to do ústavně právního výboru.

Naproti tomu musím říci, že stanovisko ministra spravedlnosti Bureše, tak jak bylo dnes předneseno, ve mně vzbuzuje přesvědčení, že jsme připraveni a schopni tento zákon dotáhnout do vítězného konce ve prospěch nás všech, nikoli ve prospěch předkladatelů či navrhovatelů, protože pan ministr Bureš řekl, že předpokládá další diskusi a že každopádně je pro něj nosná představa, že obchodní soudy rejstříky vést nemusí.

Pokud jde o námitky pana poslance Filipa, i ty byly dost podrobné. Samozřejmě, že je možno mít představu, že Hospodářská komora by mohla vést obchodní rejstřík. To je možná představa a já jsem také s představiteli Hospodářské komory opakovaně o této věci hovořil a jednal a jsem připraven jednat i dále. Avšak na rozdíl od tohoto tisku tady neexistuje žádný jiný návrh, který by řešil převedení agendy obchodního rejstříku na Hospodářskou komoru. Prostě předložili jsme tento tisk a Hospodářská komora, která se snaží převést tuto agendu pod svá křídla, nepředložila ničeho. Nemůžeme jednat o něčem, co není. Koneckonců na rozdíl od pana poslance Filipa si nemyslím, že převedení rejstříku pod ochranná křídla Hospodářské komory by řešilo dohled, protože by onen dohled vykonávala Hospodářská komora. To je dokonce nebezpečná představa, neboť jsem přesvědčen, že v těchto věcech musí být velmi tuhý, velmi transparentní a velmi přísný dohled státu, nikoli dohled Hospodářské komory. Souhlasím s tím, že vedení rejstříku by hospodářsky zabezpečilo Hospodářskou komoru. Jistěže ano, to je možná jeden z důvodů, proč o to usiluje.

Avšak shrnutě se domnívám, že je přes stanoviska, která zde zazněla, možnost propustit tento zákon do druhého čtení. A o to vás, dámy a pánové, žádám.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Prosím pana zpravodaje.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, v diskusi zazněly dva návrhy na zamítnutí podmíněné tím, že pokud tento návrh nebude přijat, měl by být vrácen předkladatelům, jeden návrh na vrácení předkladateli. Domnívám se, že je třeba zjistit názor sněmovny, zda je ochotna se dále tímto zákonem zabývat. Navrhuji proto, abychom hlasovali nejprve o zamítnutí. Pokud tento návrh nebude přijat, abychom hlasovali o vrácení tohoto návrhu předkladateli.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dobře, takže nejdříve zamítnutí a pak dvě varianty vrácení.

Překvapilo mě, že kolegové předkladatele pana poslance Výborného ho nepřišli podpořit a vystoupit, z čehož dedukuji, že to neberou zase až tak moc vážně, ten svůj spolupodpis na tomto dokumentu. Jiné vysvětlení pro to v žádném případě mít nemohu.

Odhlásím vás, prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

 

Budeme hlasovat o zamítnutí tohoto poslaneckého návrhu o tzv. registrátorském řádu.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro zamítnutí, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu.

V hlasování pořadové číslo 327 z přítomných 140 poslanců 68 pro, 60 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Pan poslanec Urban sleduje počítačový výstup? Není žádná námitka. Budeme nyní dále hlasovat, pane poslanče…

 

Poslanec Stanislav Křeček: O vrácení předkladatelům k dopracování.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 328 z přítomných 144 poslanců 80 pro, 73 proti. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu předkladateli i panu zpravodaji.

 

Dostáváme se k bodu 60 - Návrh poslanců Miloslava Vlčka, Pavla Šafaříka, Ivana Pilipa, Svatomíra Recmana a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 87/1995 Sb., o spořitelních a úvěrních družstvech a některých opatřeních s tím souvisejících a o doplnění zákona České národní rady č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 1058, prvé čtení. Sněmovní tisk 1158/1 je stanovisko vlády. Prosím pana poslance Vlčka.

Ještě před tím vystoupí předseda poslaneckého klubu ČSSD.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane předsedo, dámy a pánové, v tuto chvíli nevím, jestli bychom měli začínat nový bod, protože bych chtěl avizovat, že poslanecký klub sociální demokracie by rád požádal ve 12.15 o půlhodinovou přestávku na jednání poslaneckého klubu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Myslím, že je to racionální spojit s polední přestávkou. Jsem pro to, udělat ji už teď a zahajovat ve 13.30 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 12.08 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP