(9.30 hodin)

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane místopředsedo. O slovo se přihlásil ministr životního prostředí Miloš Kužvart.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Vážené paní poslankyně, páni poslanci, měl jsem za to, že po hodině a něco před týdnem se již nebudeme zabývat nejrůznějšími pseudoargumenty, ale ony zde zaznívají znova. A mou povinností je na to reagovat.

Nebylo rozhodováno z Prahy. Chtěl bych připomenout, že podklady byly připraveny pracovníky správy CHKO Jeseníky, která - jak zajisté můj předřečník ví - má sídlo v Jeseníkách. Ti lidé tam žijí a velmi dobře vědí, o čem jsou problémy v nezaměstnanosti apod. Jejich doporučení byla naprosto objektivní.

Musím se ohradit proti tomu, že na základě "výkřiku sojky" - není míněn pták, ale občanské sdružení - jsem se vydal do Jeseníků. Ano, můj předřečník mínil velké es. Ale jsou i jiní ptáci, kteří také mohou mít velké es. Chtěl bych říci, že toto bylo na základě mého setkání za účasti zmíněného pana poslance Palase, za účasti předsedy komise pro životní prostředí Moravskoslezského kraje a starosty Dolní Moravice pana Velebného u předsedy vlády České republiky Zemana dne 24. října tohoto roku, kdy závěr našeho jednání byl ten: ano, než ministr rozhodne, ať ještě jednou tuto lokalitu vidí. Čili nikoliv jakékoliv vábení "sojky", ale tato naprosto logická připomínka byla důvodem mé návštěvy v sobotu 27. října, kdy jsem se tam pohyboval s pracovníky, kteří tyto podklady připravovali. Nemělo smysl, abych tam byl ať už s jedněmi, nebo s druhými, neboť jsou účastníky správního řízení, a tady - kdokoli s právním vzděláním mi může doložit - by to bylo velmi nešťastné před konečným rozhodnutím, abych s nimi takovýmto způsobem jednal. A nemělo by to ani logiku, bylo by to prostě o tom, že by jedna strana obviňovala druhou z neodbornosti, zaujatosti apod. Prostě jsem to chtěl vidět na vlastní oči, což jsem také viděl.

Takže vyhodnocení věci nebylo špatné, nebylo nekvalifikované, naopak za rozhodnutím stojím. Jen bych chtěl říci, že i tato po týdnu se opakující debata ukazuje, kdo pohrdá právem, právním řádem této země. Myslím, že i z toho si občané, voliči této země vezmou ponaučení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane ministře. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Nikdo, rozpravu končím.

Táži se pana poslance Hrnčíře, zda trvá na svém původním návrhu usnesení. Ano, takže budeme hlasovat o usnesení, které navrhl pan poslanec Hrnčíř, a to je usnesení, které nesouhlasí s odpovědí pana ministra Kužvarta na písemnou interpelaci ve věci Pradědu.

Pokusím se sehnat všechny přítomné poslance do Poslanecké sněmovny. Samozřejmě vás odhlásím, jak je žádost z pléna. Budeme hlasovat o nesouhlasu s odpovědí na písemnou interpelaci poslance Hrnčíře.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 318 z přítomných 97 pro 49, proti 38. Návrh byl přijat. (Potlesk.)

 

Zeptám se, zda bude někdo kontrolovat výsledky hlasování. Není tomu tak. Takže jsme doprojednali interpelaci na pana ministra Kužvarta s přijetím usnesení, že Poslanecká sněmovna nesouhlasí s jeho odpovědí.

 

Pan poslanec Kuneš má náhradní kartu číslo 3.

 

Nyní přistoupíme k poslední odpovědi na písemnou interpelaci. Ministr vnitra Stanislav Gross odpověděl na interpelaci poslance Vladimíra Mlynáře ve věci přešetření nakládání Policie České republiky s osobními údaji. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 1173. Pan poslanec Mlynář žádá o slovo, já mu jej uděluji.

 

Poslanec Vladimír Mlynář: Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, vážení kolegové, jakkoliv moje téma interpelace je méně záživné než sjezdování, týká se stejného, možná i většího počtu lidí, než jsou lyžaři v České republice. Týká se totiž každého uživatele internetu.

Chtěl bych přivrátit vaši pozornost k interpelaci, kterou máte pod číslem 1173 a ve které jsem se pana ministra vnitra dotázal na postup policie, která vyšetřuje trestní oznámení ve věci maření sčítání lidu. V rámci tohoto šetření byl vyslechnut starosta obce Jindřichovice pan Pávek, který je provozovatelem nebo administrátorem webovské stránky www.rozmyslito.cz. Na této stránce mezi jiným se objevily také články z tisku, které se objevily v médiích na téma sčítání lidu.

Na samotné skutečnosti, že si policie vyžádala v souvislosti s vyšetřováním této věci informace, kdo je provozovatelem této stránky, kdo na ni umisťuje informace, by samozřejmě nebylo vůbec nic špatného. Problém alespoň podle mého soudu je v tom, že policie si vyžádala také seznamy tzv. IP adres, tedy přihlašovacích log jednotlivých počítačů, které na tuto stránku přistupuji. Pro vás, kteří jste méně technicky informováni: každý počítač, který se přihlašuje do internetu, má svoji IP adresu, podle které lze zjistit, kde se ten počítač nachází, případně komu patří linka, přes kterou se připojuje. Kompletní seznam přihlašovacích log lidí, kteří se dívali na tuto stránku www.rozmyslito.cz - a podotýkám, že nejde o žádnou dětskou pornografii, Mein Kampf nebo něco podobného - si policie vyžádala s odvoláním na zákon o policii § 47 odstavec 1 zákona č. 283.

Pana ministra jsem se písemně zeptal, zda o této věci ví a k čemu policie - stručně řečeno - takový seznam IP adres potřebovala. Myslím si totiž, že logiku by mělo, kdyby se policie dotázala např. na počet lidí, kteří se na dotyčné stránky dívali, aby mohla posoudit společenskou nebezpečnost trestného činu, který vyšetřuje. Ale zjišťovat, kdo konkrétně se na ty stránky díval, skutečně podle mého soudu přesahuje meze ochrany soukromí. Je to stejné, jako kdybyste si šli koupit noviny do trafiky a trafikant by vás legitimoval, proč si kupujete zrovna Právo nebo Mladou frontu Dnes či Lidové noviny.

Pana ministra jsem se tedy dotázal, na co seznam policie potřebovala, zda tak činí i v jiných případech a co se s takovými seznamy děje. Pan ministr mi v tisku, který máte před sebou, odpověděl, že policie žádné takové údaje nevyžadovala a že seznam je součástí spisu a že ani v žádných jiných případech podobné věci nevyžaduje.

Musím s politováním říci, že pan ministr nedostal od svého aparátu přesné informace. Mám zde žádost kriminálního úřadu Policie České republiky, konkrétně plukovníka JUDr. Josefa Kutka, který pod bodem 3 žádá od provozovatele webovských stránek, což je společnost Globe Internet, s. r. o., výpis logů k této stránce in out, tedy přihlašovací loga IP adres, jak jsem to řekl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP