(11.00 hodin)
(pokračuje Dundáčková)

Mně se skoro zdá, že tento návrh je možnou platformou pro to, abychom se touto problematikou zcela seriózně zabývali, a velmi si vážím toho, že pan ministr vnitra zde, alespoň jak mně se zdá, ve svém vystoupení naznačil, že je připraven se touto problematikou zabývat. Je velmi pravděpodobné, že se můžeme a také asi budeme lišit v cestách, které vidíme jako možný způsob nápravy nežádoucích skutečností, možná že se budeme lišit v názoru na to, jaká má být drogová politika tohoto státu a jestli je to opravdu represe, nebo naopak dekriminalizace, která povede k žádoucímu cíli.

Nicméně říci, že se tím zabývat nechceme, si myslím, že je alibistické, a myslím si, že je to nesprávné. A znovu prosím, abyste těm, kteří předložili návrh, panu poslanci a zejména mně jako zpravodajce nevkládali do úst něco, co jsem nikdy neřekla, a tvrdili, že chci napomáhat šíření drog v České republice. Troufám si říci, že v této sněmovně není ani jeden jediný takový poslanec, jsem o tom bytostně přesvědčena, a pokud povedeme rozpravu tímto způsobem, nedostaneme se k žádnému cíli.

Poslední zmínka, která se týká téže problematiky, se týká vystoupení nepřítomné paní poslankyně Šojdrové, která zde apelovala na své rozhovory, které vedla s rodiči a které vedla s psychologickými pracovníky, a prohlásila, že trestnost držení drogy je poslední berličkou nešťastných rodičů dětí, které drogy zneužívají. To je přece ta principiální otázka toho, co si myslíme, že povede k cíli. Já se domnívám, že trestnost dětí, které zneužívají drogy, není tou správnou berličkou a tou oporou pro jejich rodiče. Cesta má být úplně jiná, má to být cesta prevence, cesta toho, naučit tyto děti a mladistvé sdílet hodnoty, které je odvedou, které je přivedou na jiné myšlenky, než je zneužívání drog.

A já zde nebudu přednášet žádné dalekosáhlé náměty pro další řešení, ale moc vás prosím, abychom se vzájemně ušetřovali takových osočení, která zde zazněla z vyjádření pana bývalého ministra Davida. Možná je to tím, že on zastává názor, že společnost v Evropě, nevím, zda v celém světě, ale zejména v Evropě je ve stavu rozpadu a rozkladu. To bude pravděpodobně tento nihilismus. Vedl ho i k závěrům dalším.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, nyní pan kolega Janeček, poté pan poslanec Kalousek, který je zatím posledním přihlášeným do rozpravy.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové, jen několik poznámek, protože mám pocit, že někteří z nás se neseznámili se současným právním stavem. Někteří na to upozornili, ale protože to není zcela zřejmé, znovu opakuji: Užívání drog v této republice není trestné. Držení drogy v množství menším než malém pro vlastní potřebu není trestné. To, co chtějí navrhovatelé, je, aby nebylo trestné držení jakéhokoliv množství drog bez omezení. To je to, proti čemu já protestuji.

Dále si myslím, že je nekorektní odvolávat se na vládní studii, jestliže vláda ústy ministra vnitra se sama od této studie distancovala. Myslím si, že to není korektní postup, a jestliže to neustále opakujeme i po této informaci, je to už vědomé matení veřejnosti.

Co se týká efektivity zákona. Jsem trochu zděšen, že lidé, kteří propagují takzvaný komplexní přístup, najednou tvrdí, že za nárůst může nepatrná výseč tohoto komplexního přístupu, kterou je jeden paragraf trestního zákona. Stejně tak nekorektní je tvrdit, že tento paragraf měl či neměl stoprocentně zamezit nárůstu uživatelů. Tato společnost je pod obrovským tlakem rychlých změn, které samozřejmě jeden paragraf nemůže zastavit. Může je zmírnit. A o tom, že je zmírnil, já nepochybuji. Jsem přesvědčen, že kdyby zde nebyl, že by situace byla horší, ale uznávám, že pro ani jedno, ani druhé tvrzení neexistuje a nemůže existovat doložitelný důkaz. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Pan kolega Kalousek, poté ještě pan kolega Payne.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, předesílám, že nejsem odborníkem na drogovou problematiku a nepochybuji o dobrých úmyslech předkladatelů tohoto zákona řešit jeden z nejpalčivějších společenských problémů, jako je užívání drog.

Dovolte, abych se na něj podíval pod úhlem podnikatelského prostředí, protože drogová problematika není pouze obrovským společenským problémem, ale ona je bohužel, a to především, obrovským byznysem. A každý byznysmen má logicky zejména zájem maximálně snižovat své náklady a tím maximálně zvyšovat svůj zisk. Jakkoliv je tento návrh zcela jistě na základě různých studií dobře míněn, nepochybuji o tom, že jeho důsledkem je snížení rizika, v tomto případě trestního rizika, pro manipulaci s drogami a tím snížení nákladů, jak mzdových nákladů pro manipulanty, tak snížení nákladů na obranu proti orgánům činným v trestním řízení. Prostě snížení nákladů pro drogový byznys a tím zvýšení zisku.

Jinými slovy, tento návrh, jakkoliv tak jistě není míněn, je návrhem, který dělá mnohem příjemnější podnikatelské prostředí pro obchod s drogami v této zemi. A jakkoliv si přeji, aby v oblasti daňové, v oblasti legislativní tato sněmovna vydávala jednu normu za druhou, která bude dělat příznivé podnikatelské prostředí pro skutečné podnikání, tak mám zcela opačný přístup k prostoru pro drogový byznys. Prostě nechci, abychom dělali příznivé podnikatelské prostředí pro drogový byznys, a kdo si toto nepřeje, měl by hlasovat pro zamítnutí.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Kalouskovi. Pan místopředseda Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dovolte mi, kolegyně a kolegové, jen stručnou faktickou poznámku k vystoupení kolegy, kterého si jinak velmi vážím. To, co dělá drogový obchod lukrativním, jsou skutečně nesmírné zisky, které se v něm točí, a bohužel zde platí ona úměra: čím tvrdší represe, čím problematičtější "podnikání" v této oblasti, tím větší zisky z něj plynou, protože tím více se prodražuje celý obchod a tím více ti, kteří prodávají drogy, si potom účtují vyšší marže, takže zde paradoxně jinak logická záležitost, kterou uváděl pan kolega Kalousek, v žádném případě neplatí.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Pan poslanec Payne.

 

Poslanec Jiří Payne: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, dvě drobné poznámky.

Poznámka první. Několikrát v rozpravě zaznělo, zda chceme volit liberálnější, nebo méně liberální přístup. Rád bych se zamyslel nad tím, zda to je skutečný liberalismus. Liberalismus je filozofie, která se snaží nechávat prostor svobodné vůli a svobodnému rozhodování. V oblasti drog je liberální teorie v problémech, protože drogy jako takové podlamují schopnost svobodně se rozhodovat, podlamují schopnost vnitřního morální usebrání a vykročení někam jinam. V tom smyslu je liberální teorie zrovna v této oblasti zcela na omylu a neřeší tento problém, protože lidé, kteří jsou na drogách závislí, už nemají svobodnou vůli.

Za druhé. Obchod s drogami je ve všech případech navázán na organizovaný zločin. Tento organizovaný zločin prorůstá do nejrůznějších jiných částí veřejného života, a to i u nás.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP