(17.10 hodin)
(pokračuje Rusnok)

A od tohoto dne náležejí majiteli účtu úroky z těchto prostředků. Stejnému právnímu režimu podléhá tuzemský platební styk. Navíc však je regulován korunový mezibankovní platební styk, a to vyhláškou centrální banky o platebním styku a zúčtování mezi bankami.

Co je ovšem podstatné pro budoucno. Nově je připraven a v Poslanecké sněmovně již začal být projednáván vládní návrh zákona o převodech peněžních prostředků, elektronických platebních prostředcích a platebních systémech, to je zákon o platebním styku, který upravuje i přeshraniční převody. Přeshraničním převodem v souladu s příslušnou směrnicí Evropských společenství je převod peněžních prostředků mezi členskými státy EU nebo státy Evropského hospodářského prostoru v domácí měně kteréhokoliv z těchto států až do výše protihodnoty 50 000 euro. Návrh zákona vychází u přeshraničních převodů do zahraničí z lhůty dohodnuté mezi převádějící institucí, například bankou, a jejím klientem. V případě absence takové dohody stanoví pětidenní lhůtu převodu na účet instituce příjemce. V případě přeshraničních převodů ze zahraničí stanoví návrh lhůtu připsání částky převodu ve prospěch účtu příjemce nejpozději následující pracovní den po dni, kdy byla částka připsána ve prospěch účtu předávající instituce, například banky, předávající instituce příjemce tedy. Návrh dále stanoví sankce za nedodržení dohodnuté či stanovené lhůty. Účinnost přeshraničních převodů se předpokládá dnem vstupu do EU. Lhůty převodů a sankce za jejich nedodržení stanoví návrh zákona o platebním styku rovněž pro tuzemské korunové převody.

Další legislativní normou, která má zajistit ochranu klientů bank, je pak vládní návrh zákona o finanční arbitráži. Ten je rovněž na této plenární schůzi předložen a bude zde projednáván v prvním čtení. Je v zájmu klientů bank, aby Parlament schválil obě tyto citované normy. Ten zákon o finanční arbitráži umožní vlastně proceduru, kterou budou napravovat případné nedostatky, která by měla být velmi operativní.

Dvě poznámky závěrem. Ten případ, o kterém hovořil pan poslanec ve své interpelaci, je výsledkem konkrétního postupu konkrétní banky a měl by tak být řešen. Podle mého názoru měl by především klient uplatnit ve své bance reklamaci, a pokud nebude spokojen s výsledkem jejího řešení, pak může uplatnit stížnost na útvar jejího vnitřního auditu. Pokud by ani potom nebyl spokojen, pak je třeba se obrátit na bankovní dohled ČNB a ten má výlučnou pravomoc příslušných zákonů k výkonu takového dohledu a k přijetí příslušných opatření.

Čili myslím, že toto je moje odpověď, a omlouvám se, pokud jsem vás zdržel příliš. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Ptám se pana poslance Kohlíčka, zda si přeje předložit doplňující otázku. Je tomu tak. Hovoří pan poslanec Kohlíček, a to jednu minutu.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Dobře, pane ministře. Takže jestli jsem tomu rozuměl, tak dnes nic nebrání pobočkám zahraničních bank, aby v rámci pěti dnů vyplatily účet. Je to pouze záležitost jejich schopnosti nebo neschopnosti, zejména u takového klienta, který má převedené prostředky od státního úřadu z Velké Británie, což by měl být zřejmě zcela jasně prověřitelný a jasně prověřený zdroj.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Kohlíčkovi. Pakliže si pan ministr přeje reagovat, má možnost.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Pro záznam potvrzuji to, co říkal pan poslanec. Konkrétní případ je zjevně selháním konkrétní banky. Nic nebrání bance, aby takové převody uskutečnila v co nejkratší lhůtě, padlo zde pět dní. Myslím, že je to jedno, jestli ty prostředky pocházejí ze státního systému sociálního zabezpečení ve Velké Británii, protože i ty jsou samozřejmě poukazovány cestou bankovního styku, nebo či pocházejí z jiného zdroje.

Potvrzuji tu skutečnost a chci říci, že budou-li přijaty dva zákony, o kterých jsem hovořil, zákon o platebním styku a zákon o finanční arbitráži, měla by se i možnost nápravy a dovolání v takovýchto případech výrazně zlepšit.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Tím byla projednána tato interpelace, která byla poslední interpelací. Končím projednávání tohoto bodu a tím i dnešní schůzi. Budeme pokračovat zítra v 9 hodin, a to přerušeným bodem, který byl přerušen dnes, byl to bod pana poslance Sobotky.

 

(Jednání skončilo v 17.15 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP