(15.30 hodin)

Poslanec Karel Kühnl: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové.

(Hlasy ze sálu: Není předsedou klubu!)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vy jste předsedou klubu, pokud vím. (Hluk v sále, smích.)

 

Poslanec Karel Kühnl: Já se domnívám, že musím vědět lépe, kdo je předsedou poslaneckého klubu Unie svobody, než kolega Ivan Langer.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Já předpokládám, že pan poslanec Kühnl je předsedou poslaneckého klubu Unie svobody. Pakliže ne, byla jsem uvedena v omyl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Sděluji mu, vážená paní předsedkyně, že jsem předsedou poslaneckého klubu. Možná je to pro některé kolegy překvapením, dám jim to písemně.

Já se domnívám, že navrhovat zařazení bodu na dobu, kdy ten, koho se to týká, tady bezpečně bude, je korektní postup. Nekorektní by bylo, kdyby se můj návrh vztahoval na nakládání s touto osobou.

Chtěl bych, paní předsedající, sdělit kolegovi Tlustému, že jsem nenavrhl odvolání předsedy Poslanecké sněmovny z jeho funkce. Jedině v tomto případě by jeho slova měla nějaké opodstatnění.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan místopředseda Ivan Langer, připraví se předseda poslaneckého klubu KSČM Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, chtělo by se mi říci, že dědičný hřích je dědičný hřích a že se podle toho někteří budou chovat až do svého skonání. Rozhodování a vyjadřování se k někomu, kdo je shodou okolností v zahraničí - někomu je to prostě bytostně vlastní, ať už je členem té či oné politické strany.

K návrhu, který zde zazněl. Nejsem expertem na zahraniční politiku, nicméně přesto si velice pečlivě všímám vystoupení ústavních činitelů České republiky v zahraničí. Všímám si jich skutečně velmi detailně, protože se dotýkají každého z nás, a skutečně vystupují zřejmě z titulu svých ústavních funkcí jménem každého občana České republiky. Proto jsem si velmi dobře všiml vystoupení našeho prezidenta v zahraničí, když prezentoval svoji myšlenku o zřízení dvoukomorového Evropského parlamentu a zřízení něčeho obdobného, jako je Evropský senát. Velmi dobře jsem si všiml vystoupení ministra zahraničních věcí a předsedy vlády České republiky, kdy prezentoval své politické představy o budoucí podobě evropské integrace ve smyslu evropské federace, tedy federativního uspořádání států, které se nacházejí v Evropě, a stejně tak jsem si velmi dobře všiml vystoupení předsedy Poslanecké sněmovny, který prezentoval svoji představu toho, jak má vypadat integrace, nikoliv odmítnutí integrace jako takové.

Myslím si proto, že pokud zde nechceme rozehrávat nějakou hru, která je předzvěstí budoucí širokospektré, velmi pestrobarevné šestikoalice, potom se pokusme skutečně měřit všem podle stejného metru, respektive pokusme se získat k tak zásadnímu problému, jakým je otázka evropské integrace, skutečně postoje všech ústavních činitelů, které tato republika má.

V souladu s tím, o čem nyní hovořím, bych si nyní dovolil Poslanecké sněmovně navrhnout pozměňovací návrh k návrhu usnesení, které předložil zde přítomný lídr čtyřčlenné části budoucí pětikoalice. Ten návrh zní, že bod, o kterém bychom měli a mohli jednat, by se nazýval takto: "Informace ústavních činitelů České republiky - prezidenta republiky, předsedy vlády, ministra zahraničních věcí, předsedy Senátu a předsedy Poslanecké sněmovny - o jejich vystoupení v zahraničí k procesu evropské integrace".

Myslím si, že pokud nás skutečně tento problém zajímá, pokud nás skutečně zajímá to, jakým způsobem své myšlenky v zahraničí prezentují ústavní činitelé tohoto státu, pak si je vyslechneme všechny - a kde jinde než na této půdě? (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedající. Já vítám to, co řekl pan kolega Tlustý i pan místopředseda Langer. Je jen otázka, že jsem se tady snažil několikrát - a nebyl jsem sám - vyzvat Poslaneckou sněmovnu, aby se zabývala výroky některých ústavních činitelů včetně Václava Havla v zahraničí. Je jen škoda, že jsme nebyli ochotni tenkrát po jednání ve Vídni to projednat v Poslanecké sněmovně. Možná bychom dnes nemuseli podporovat ten návrh, který řekl pan kolega Langer, protože já si myslím, že ten návrh, jak tady byl vznesen od pana kolegy Kühnla a který rozšířil pan kolega Langer, je jen důsledkem toho, že jsme se nezabývali důsledně tím, jak někteří ústavní činitelé realizují své myšlenky a vydávají je za myšlenky politiky českého státu. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Přeje si ještě někdo z předsedů klubů v této věci vystoupit? Pakliže ne, můžeme postupně přistoupit k hlasování o jednotlivých návrzích. Je zde návrh pana poslance Kühnla na zařazení nového bodu, pak je zde návrh pana místopředsedy Langera, který bych charakterizovala jako "jiný návrh" podle jednacího řádu Poslanecké sněmovny, a pak jsou zde dva procedurální návrhy pana poslance Sobotky.

Pan místopředseda Langer se ještě hlásí.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Paní předsedající, nechci zdržovat proceduru, ale chci se zeptat - znamená toto konstatování, že bude-li přijat návrh pana kolegy Kühnla, je můj návrh nehlasovatelný?

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Je to možná poněkud procedurální problém, nicméně jsem osobně přesvědčena, že hlasovatelné jsou návrhy oba.

Slovo má pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedající. Já jsem také přesvědčen, že z procedurálních hledisek jsou hlasovatelné oba návrhy, že si nekonkurují.

Pan kolega Kühnl tady použil slovo "autentický". Prosil bych ho, jestli bychom nemohli mluvit o autorizovaném projevu pana předsedy Klause, protože já jsem přesvědčen o tom, že bychom měli mluvit o textu, který on dal k dispozici, nikoli jak byl prezentován v médiích. Byl bych rád, abychom se potom nedostali do procesních nebo procedurálních problémů.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane předsedo, já se především domnívám, že vzhledem k tomu, že tento návrh je žádostí na pana předsedu Klause, tak on samozřejmě dá k dispozici takový text, který on sám autorizuje. Myslím, že to je pouze procedurální záležitost.

Slovo má předseda poslaneckého klubu ODS pan poslanec Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, mám asi neobvyklý procedurální návrh, nicméně nepochybně hlasovatelný, a to je, aby hlasováním bylo rozhodnuto, že o právě navržených třech návrzích bude hlasováno až zítra.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Teď jsem se dostala do poněkud prekérní situace. Pokud bychom byli v rozpravě, bylo by jednoduché odročit toto hlasování do zítřka. Vzhledem k tomu, že se jedná vlastně ve všech případech o procedurální návrhy, nevím, jakým mechanismem lze přesunout hlasování o procedurálních návrzích na zítřek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP