(13.10 hodin)
(pokračuje Kužvart)

Chtěl bych tady jen zareagovat velmi stručně na předřečníka. Ne Praha rozhodovala. Chtěl bych upozornit, že tady nebyl žádný diktát pseudoochranářů. Já jsem přesně vycházel z podkladů Správy CHKO Jeseníky. To jsou místní lidé, kteří velmi dobře vědí, co se tam dělo, děje a dít bude. Rozhodně zde žádný diktát Prahy nebyl.

Mám velmi vážné podezření, že na rozdíl od některých, kteří vášnivým způsobem zde plédovali za lyžaře apod., jsem tuto lokalitu navštívil, vyslechl jednu i druhou stranu, podrobně prostudoval odborné podklady a nakonec s vědomím své ústavní odpovědnosti jsem rozhodl. Je pouze výrazem pohrdání právním státem mě za toto napadat. Myslím si, že odmítat ochranu životního prostředí jako systém, jako celek se vleče politikou Občanské demokratické strany od jejího založení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: S faktickou poznámkou pan poslanec Stanislav Křeček.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Kolegyně a kolegové, dámy a pánové, pan poslanec Beneš má nepochybně pravdu v tom, že existuje více pravd. Ale existuje jenom jeden zákon, a to je v této věci podstatné. Jestliže se pan ministr Kužvart choval v rozporu se zákonem, tak ho za to kritizujme. Jestliže zákon je špatný, tak ho změňme, jsme na půdě zákonodárného sboru. Ale nekritizujme ty, kteří zákon dodržují. Je to nejhloupější, co v této sněmovně můžeme dělat.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Hovořit bude pan poslanec Matulka.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Dámy a pánové, na rozdíl od kolegy Palase nejsem z Bruntálska, nýbrž z Brna, na druhé straně nejsem fanatickým ochráncem přírody, takže například v názoru na nesmyslnou ochranu kormoránů bych se s panem ministrem asi neshodl. Praděd není ani ochránců přírody, ani lyžařů. Praděd, Jeseníky - to je epicentrum lyžařského sportu pro všechny Moraváky, to znamená i pro mne. Já už sice léta na sjezdovkách nejezdím, jezdím na běžkách, ale na Petrákách to velice dobře znám. A protože to tam znám, protože vím, co lyžování v dosavadní formě tam na životním prostředí dělá, spíše s rozhodnutím pana ministra Kužvarta souhlasím. Ale nejsem odborník na toto téma a nehodlám se do toho příliš montovat.

Leč poslouchám tuto rozpravu a chci učinit jednu poznámku a jeden dotaz na pana ministra. Poznámku k tomu, co zde v rozpravě řekl, když použil jakéhosi přirovnání s pražskou dopravou. Zde bych chtěl možná jedovatou poznámku. Ono za tu pražskou dopravu také může vláda, protože kdyby nenastrkala připitomělé makety transportérů k muzeu, tak by se po magistrále a po Praze jezdilo asi lépe. Ale to je její rozhodnutí. Jen proto, abychom se zavděčili americkému konzulátu, zabarikádovat půl Prahy je nesmysl. Argumentovat pražskou dopravou od vlády příliš nesedí. Ale to jen jedovatá poznámka trošku od věci.

Příměr s pražskou dopravou jsem si ale nevymyslel já, pane ministře Dostále, takže já jen replikuji příměr, který zvolil váš kolega ministr.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pane poslanče, jestli chcete oslovovat pana ministra, tak prostřednictvím mé osoby.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Ano. K věci. Poslouchal jsem pana ministra, kdy říkal, že tam nejde o to, aby byli postiženi lyžaři, ale jde o to, že tam nějaký podnikatel, provozovatel vleků, nedodržoval omezení, která byla stanovená. Byl za to pokutován, k ničemu to nevedlo. Takže výsledek je ten, který byl rozhodnut. Chci se zeptat, protože je sice hezké, že je nějaký podnikatel pokutován, on si z toho buď něco dělá, nebo nedělá, ale fakt je ten, že lyžaři na to doplácejí. Protože to opravdu nevím, chci se zeptat, jestliže byl opravdu učiněn pokus, dobře, tento podnikatel se chová gaunersky, nedodržuje zákon, nereaguje na pokuty, není to nic platné, tak jestli to bylo řešeno - a to už asi nebude kompetence ministra pro životní prostředí - tím, že takovému podnikateli bylo odejmuto živnostenské oprávnění. Prostě ho z této podnikatelské soutěže vyřadit, že porušuje omezovací pravidla. Ať je tam jiný podnikatel, který je dodržovat bude. Zavřít vlek jen proto, že někdo opakovaně nedodržuje zákon a neplatí pokuty, je řešení krajní. A skutečně na něj doplácí někdo jiný než podnikatel. Ten bude podnikat v něčem jiném nebo stejném o kus dále. Ale výsledek rozhodnutí Ministerstva životního prostředí je skutečně obecnějším než jen pro podnikatele.

To je tedy můj dotaz, zda pan ministr Kužvart například v součinnosti s ministrem Grégrem se to pokusil řešit i jinou, poněkud kompromisnější a vhodnější cestou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče.

Vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, vzhledem k tomu, že jsme si pevně stanovili, že dnes odpoledne budou probíhat třetí čtení návrhů zákonů, a je tedy omezený čas do 17. hodiny, přerušuji projednávání této interpelace, protože nám zůstala ještě jedna interpelace na ministra vnitra Stanislava Grosse, do čtvrtka příští týden do 9 hodin.

Nyní vyhlašuji polední přestávku do 14.10 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 13.16 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP