(10.40 hodin)
(pokračuje S. Němec)

Bylo tady o tom už mluveno, takže to respektuji. Ale jestliže v té samé reportáži pan ministr prohlásí "já jsem chodil na nějaké výslechy a nevěděl jsem, že si to někdo nahrává", tak to si opravdu už dělá legraci ze všech lidí, kteří zažili, byť i jako mladí, minulý režim.

Úplně definitivně mi otevřelo oči to, když jsem po delší přestávce, zhruba po půl roce, byl na sekretariátu pana ministra na nějakém jednání, a když jsem otevřel dveře, na zdi chodby, která vede přímo do pracovny pana ministra, visí všichni ministři zemědělství od roku 1919. Nic proti tomu, pokud by tam viseli ti demokratičtí do roku 1938 nebo 1939, ale pokud dvanáct let po listopadu visí na zdi v úřadovně ministra demokratické vlády zločinci typu Ďuriše, lidé typu Nágra, pana Štrougala, tak mě to jako občana této země a jako zemědělce hluboce uráží.

Zeptal bych se pana premiéra prostřednictvím pana předsedajícího a troufnu si trvat na odpovědi, jestli také on má všechny své předchůdce ve funkci premiéra vlády ve své kanceláři, to znamená, jestli tam má také Gottwalda, Zápotockého nebo již zmiňovaného Štrougala. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Z pohybu předsedy vlády soudím, že se vydal k řečnickému pultu, aby zodpověděl tuto otázku, takže mu uděluji slovo.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Protože jsem byl vyzván k odpovědi, suše a bez jakýchkoli bonmotů sděluji, že v mé kanceláři předsedy vlády není žádný portrét žádného politika - ani mého bezprostředního, ani vzdáleného předchůdce, ani jakéhokoli jiného politika, ani můj portrét (smích v sále), třebaže jsem někdy obviňován z narcisismu. Je tam portrét mé ženy a mé dcery.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: To je hezká společnost. Kdo se hlásí dále? Pan ministr Fencl. Poprosil bych, kdybychom se dostali od rodiny předsedy vlády zpátky k zemědělství.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Fencl: Pane místopředsedo, ctěná sněmovno, dříve než konkrétně odpovím na některé vyřčené spekulace, dovolte mi jednu drobnou poznámku k fungování a významu opozice, ke kultuře vládního a opozičního dialogu.

Moje představa, kterou jsem se snažil realizovat v době, kdy jsem stál v opozici v čele silné, možná nejsilnější nevládní organizace, byla taková, že opoziční politik musí předkládat voličům alternativu řešení problémů tak, aby je přesvědčil o tom, že příště by již nemusel být v opozici. Zároveň tím nutí toho, kdo stojí v čele resortu, aby svá rozhodnutí pečlivě vážil a případné chyby rychle odstraňoval.

Dovolte mi udělat faktickou poznámku k tomu, co jsem řekl. Zdá se, že se mi to podařilo. Nicméně z toho, co se tady dnes odehrává, bych měl vyvodit závěr, že jsem se ve svých představách mýlil. Od pana poslance Miloslava Kučery mladšího nejenže se nedočkám žádného vlastního návrhu na řešení problému, což by mi snad ani tak moc nevadilo, a nebudu říkat proč, ale divím se, že všichni ostatní strpíte, aby se dialog mezi představitelem exekutivy a opozice odvíjel pouze na bázi osobního napadání. Chápu, že od pana poslance Kučery to nemohu očekávat, ale přece po mně nemůžete chtít, abych stejným způsobem reagoval. Já jsem se na to sice připravil, ale neučiním tak, protože stále ještě věřím, že existuje možnost dodržet to, co jsem řekl úvodem.

A nyní několik poznámek k tomu, co tady odeznělo. Chci jen zdůraznit to, co už řekl premiér české vlády. Jasné a srozumitelné odpovědi, které předcházejí jeho odpovědím na otázky pana Miloslava Kučery mladšího, jsou v materiálu, který máte před sebou. Považoval bych ze nekorektní, abych stejně jako on to četl jen kvůli tomu, že on se domnívá, že diváci takové jeho estrádní vystoupení ocení.

K předávání informací. Stanovisko je jasně formulováno. A je to o zelené zprávě. Není to o žádných dílčích relevantních informacích. Ve zprávě o stavu zemědělství České republiky za příslušné období je zodpovědná vláda. Není možné dílčí informace, tedy dílčí neverifikované, předčasné informace, dávat k dispozici pro zbytečnou medializaci dříve, než je provedena verifikace, než je vládou odsouhlasen dokument, včetně všech střev a všech informací, po kterých pan poslanec Kučera Miloslav ml. volá.

Možná v mém dopise, který tu byl opakovaně citován, jsem udělal jednu chybu. Že jsem za slova "dílčích výsledků" nevložil slovo "neverifikovaných výsledků" a že se jedná o nežádoucí předčasnou medializaci. Nic jiného jsem nesledoval. Šaškovat stačí poté, co je zelená zpráva napsána, vládou schválena a vydána. Je zbytečné zakládat důvod k tomu, aby se tak dělo dříve. A to je to, co souvisí s panem poslancem Kučerou Miloslavem mladším.

Mohl bych případ od případu reagovat na předložené námitky a odpovídat na otázky. Jen chci ještě k otázce třetí a čtvrté jakoby jen doplnit, že se zdá, že pan poslanec Kučera mladší svými dotazy vyvolává dojem, že je instruován Jihočeskými mlékárnami, které prostě vyvolaly mediální kampaň o sporu mezi nimi a Státním fondem tržní regulace nebo Státním zemědělským intervenčním fondem o navrácení neoprávněně poskytnutých dotací na vývoz mléčných výrobků.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP