(10.00 hodin)
(pokračuje Kužvart)

Že - stručně řečeno - je zde zájem, aby zde nebyl zaveden průhledný, transparentní systém. Zjednodušeně řečeno je zde zájem, aby i nadále mohly vznikat a existovat nejrůznější obskurní zvěřince, které budou pochopitelně mít zájem si dosáhnout na nejrůznější zdroje -

 

Místopředseda PSP František Brožík: Promiňte, pane ministře. Chtěl bych opět sněmovnu požádat o klid v jednací síni, aby ani studenti z Domažlic, kteří sedí na galerii, si nemysleli, že až se vrátí domů, mohou vyrušovat více než Poslanecká sněmovna. Prosím, pane ministře.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Děkuji vám za toto upozornění, pane místopředsedo. Myslím, že nejen studenti si odnášejí celkem relevantní zpětnou vazbu, jakým způsobem se může o takových věcech, jako je např. provoz zoologických zahrad, jednat.

Každopádně k těm několika výhradám, které zde zazněly v rámci velmi stručné obecné rozpravy, bych chtěl konstatovat za prvé, v žádném případě nejde o nějaké navýšení, jak bylo řečeno, zbytečných nákladů orgánů státní správy. Uvědomme si, že jde o integraci stávajících činností České inspekce životního prostředí, veterinární správy apod.

Shoduji se se zpravodajem tohoto zákona, že stávající zoologické zahrady ty požadavky splňují. A není tady v tom žádný problém, že by někde nějaký úředník tam, kde zoologické zahrady tyto požadavky splňují, že by ve lhůtě 90 dnů to odnímal. Také je naprosto pochybný pocit nebo obava, že například různé zookoutky budou zanikat. Prostě nebudou mít ze zákona možnost nést název "zoologická zahrada", neboť neobdrží onu licenci a nebudou mít ani možnost nenárokově žádat o dotace z různých veřejných zdrojů.

Na závěr svého úvodního slova jsem zmínil, jaké tato právní úprava vyvolá nároky na státní rozpočet, a zmínil jsem částku 60 mil. Kč. Tady jsem chtěl váženou sněmovnu upozornit, že zhruba před dvěma roky při projednávání návrhu zákona o státním rozpočtu se zoologické zahrady těšily takové přízni sněmovny, a já jsem tomu byl rád, že paralelní návrhy na navýšení této položky v kapitole 315 Ministerstva životního prostředí byly duplicitní, a já jsem byl upřímně rád, že napříč politickým spektrem má řada žiraf, paviánů, nosorožců příznivce ve všech parlamentních stranách, včetně hlásícího se poslance a ministra kultury Pavla Dostála, kterému za to upřímně děkuji. A nyní najednou se dozvídám, že dát tomuto systému transparentnost zákonem je považováno za chybu, za zbytečnou byrokracii, za zbytečný - jak cituji z obecné rozpravy - hrubý zásah do práv zřizovatele. Není tomu tak. To, že zaznělo, že je nehorázný požadavek vyžadovat výroční zprávu pro svoji potřebu orgánem, který bude vydávat licenci, považuji za hluboké, ale opravdu hluboké nedorozumění. Vždyť nevládní organizace typu neziskových organizací ekologických musí podávat výroční zprávy a jejich činnost je zpravidla o řády levnější než v zoologických zahradách.

Takže mám pocit, že ať už návrh na zamítnutí, nebo vrácení má v podstatě jeden jediný cíl: aby to, co bylo a je bezproblémové - a znovu cituji volně ze zprávy zpravodaje, že zoologické zahrady nebudou mít problém - aby nebylo upraveno transparentním způsobem, zákonem, který plně transponuje právo Evropského společenství.

Vážená sněmovno, vámi podporované zoologické zahrady budou - odhaduji - především v rámci volební kampaně podporovány vašimi slovy a odhaduji, ve druhém a třetím čtení zákona o státním rozpočtu i skutky. Považuji ale za velmi nerozumné toto nyní shazovat ze stolu. Důvod je jednoduchý, důvod je procedurální. I když zazní jakékoliv návrhy, a zde jsme to slyšeli, nechť je tento návrh vrácen, já, aniž bych byl prognostik, odhaduji, že nebude v silách této sněmovny z časových důvodů, z procedurálních důvodů tento zákon přijmout. Je to velmi nešťastné, že pouze z důvodu nějakých osobních ambicí či z důvodu obecného odporu k ochraně přírody bude tento návrh zákona, který vznikal ve spolupráci s Unií zoologických zahrad, shozen ze stolu. Ale každopádně považuji za nutné, že tento návrh zákona byl předložen, a každý zákonodárce se bude rozhodovat podle svých relevantních informací.

Vážená sněmovno, děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, vám, pane ministře, za závěrečné slovo. Stejnou možnost má samozřejmě i pan zpravodaj jako jediný vystupující v obecné rozpravě. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Drda: Pane předsedající, děkuji za udělení slova. Velmi rád budu reagovat na některé poznatky, které tady pan ministr přednesl. Myslím si, že není věcí osobní ambice, ani mé, ani kohokoliv jiného, prostě ten zákon smést jenom z osobní ambice apod. Ten zákon je špatný. Nedovedu si představit také, že budeme na každou činnost, kterou v této zemi provádíme, dělat speciální zákony. To, že dnešní zoologické zahrady fungují dobře, že jsou téměř příkladem i v kontextu evropském, vyplývá ne z toho, že mají speciální zákon, ale proto, že tam jsou odborníci, že to dělat chtějí a že na to mají i potřebné prostředky, které jim udělují nyní momentálně obce.

Mým největším problémem je to, abychom nezkomplikovali těmto zahradám jejich činnost, abychom nezkomplikovali jejich financování ze strany obcí, protože tyto obce jednoho dne budou moci říci "už dost, už nemůžeme platit tuto činnost", zvlášť když pan ministr vyžaduje za to, aby jim udělil licenci, jenom proto, aby měly licenci, a nic to na nich nezlepší, 50 tisíc za každé správní rozhodnutí, a to za každé čtyři roky. To je prostě nesmysl. Zrovna tak je nesmysl je nutit do nějaké výroční zprávy dle toho, co si přeje pan ministr, a ne podle toho, co po nich požaduje ten, kdo zoologické zahrady zřizuje, to je tedy obec. A tam si myslím, nechť obec si určí, jakým způsobem bude hodnotit činnost těchto zoologických zahrad, zda je to tím, co skutečně předvádějí, anebo tím, že dostanou jakousi výroční zprávu.

Není také pravdou, že nenaroste byrokratický aparát. Pan ministr právě proto, že Ministerstvo životního prostředí nerozumí chovu exotických a ohrožených zvířat, tak si zřídí jakousi podivnou komisi jako svoji organizační složku státu a tuto bude tedy platit z rozpočtu jenom proto, aby byl další orgán na buzeraci - pardon - na kontrolu zoologických zahrad. (Hluk, potlesk.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pane poslanče, chtěl bych vás poprosit…

 

Poslanec Jiří Drda: Já jsem se omluvil.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Vy jste měl shrnout i rozpravu, která bohužel nezazněla, a já bych nechtěl, aby tady vznikly zase okamžitě další přihlášky pana ministra a hovořili jste jen vy dva.

 

Poslanec Jiří Drda: Pane předsedající, já jsem se omluvil. Myslím si, že jsem nevolil úplně ta správná slova. Takže to je k této věci.

Současná dotace zhruba rámcově 55 mil., která je v rozpočtu Ministerstva životního prostředí pro dotování zahrad, je převážně směrována do těch dvou, které jsou zahradami státními. Nechápu, proč má stát takové věci zřizovat. Podle mého názoru je třeba to přesunout minimálně na kraje a počítat s tím, že do zoologických zahrad také může vstoupit soukromý kapitál. Ale to jsou věci jiné. A to teď nemá smysl řešit. Chci tím jenom říci, že to, co zbývá na ostatní zoologické zahrady, tak absolutně nemůže krýt ani požadavky toho, co Evropská unie chce.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP