(17.30 hodin)

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane ministře. Nyní dávám slovo panu poslanci Pavlu Svobodovi, který byl vylosován na čtvrtém místě, a táži se, zda je v nejbližším okolí Poslanecké sněmovny. Pokud tomu tak není, pan poslanec Svoboda ztrácí své pořadí. Dávám slovo panu poslanci Pavlu Severovi, který opět interpeluje ministra vnitra Stanislava Grosse. Připraví se pan poslanec Vladimír Mlynář a ministr Eduard Zeman.

 

Poslanec Pavel Severa: Vážený pane ministře, dovoluji si vás interpelovat ve věci hospodaření odboru sportu Ministerstva vnitra České republiky, sportovního oddílu juda Hradec Králové. Již více než před měsícem jsem se dotazoval na tento problém, vy jste mi slíbil odpověď do jednoho týdne prostřednictvím vašeho sekretariátu. V tuto chvíli pouze konstatuji, že tuto odpověď jsem dosud neobdržel.

Jistě je vám tato kauza, týkající se hospodaření výše uvedeného sportovního oddílu, velmi dobře známa, neboť se jedná o trestnou činnost ve vašem resortu. Díky liknavosti při řešení této situace přišli daňoví poplatníci a sportovci reprezentující Českou republiky řádově o několik set tisíc korun. Z těchto důvodů považuji za nezbytné, abyste mi odpověděl na tyto čtyři konkrétní dotazy.

Za prvé - jaký je zjištěný stav po kontrolách, které v této kauze proběhly dne 27. listopadu 2000 a 31. července 2001, včetně kontrol, které proběhly nedávno?

Za druhé - jaké opatření jste provedl, aby k těmto neomluvitelným machinacím s rozpočtovými prostředky a porušování závazných norem nedocházelo nikdy více?

Za třetí - jak se jako vedoucí pracovník a politicky odpovědný ministr za resort díváte na situaci, že některé osoby, jež se prokazatelně podílely na špatném hospodaření s finančními prostředky vašeho resortu nejen v rozporu s předpisy Ministerstva vnitra, nadále setrvávají na svých či jiných odpovědných místech Ministerstva vnitra? Samozřejmě ctím presumpci neviny, ale nešlo přinejmenším o hrubé porušení pracovní kázně či vnitřních předpisů Ministerstva vnitra?

Za čtvrté. K dnešnímu dni došlo k dílčím změnám personálního obsazení. Proto se vás ptám, proč pouze k dílčím a proč až teď, když jste byl již dlouhodobě a mnohokrát dotazován v této věci poškozenými sportovci a před měsícem i mnou.

Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan ministr vnitra Stanislav Gross.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Pane místopředsedo, dámy a pánové, to, na co se ptá pan poslanec Severa, nebo téma, o kterém zde hovoří, je opravdu poměrně závažným tématem. Nemá smysl tady nějak význam tohoto tématu snižovat, přestože bych měl jedinou drobnost, jestli mohu, tak snad i výtku, protože hovořit o liknavosti je opravdu velký problém, protože pokud se rozhodne, a teď hovořím teoreticky, protože zatím nebyl vynesen pravomocný rozsudek a musíme ctít to, že do doby vynesení pravomocného rozsudku jsou všichni nevinní, ale prostě pokud se někdo rozhodne něco zpronevěřit nebo něco ukrást, tak je to v lidech a sebelepší systém tomuto nemůže zabránit, ale může zajistit to, aby se zmenšovaly nebo minimalizovaly možnosti pro to, aby k takovému konání docházelo, a hlavně systém musí fungovat tak, aby se v co možná nejkratším čase na takové pochybení přišlo.

Myslím si, že takto to zafungovalo i v tomto případě, i když, a to musím uznat, že je pravda, to je to, že od okamžiku prvních signálů o tom, že jsou některé věci v nepořádku, do okamžiku personálních změn uplynul určitý čas, ale musím říci, že v některých případech to bylo dáno i tím, že byla dlouhodobá pracovní neschopnost, a v takovém okamžiku je situace obtížná.

Nicméně teď k otázkám. Jaký je zjištěný stav po kontrolách, které v této kauze proběhly? Stav v tuto chvíli je takový, že je vyčíslena škoda, nicméně je to všechno předmětem trestního řízení, protože někteří aktéři této kauzy dokonce byli ve vyšetřovací vazbě a do doby skončení konání orgánů činných v trestním řízení je problém s tímto nějak nakládat, protože je otázka, jestli se to bude řešit pouze jako škoda v rámci pracovněprávního poměru, to znamená formou škodní komise a podobné záležitosti, anebo zda to bude škoda, která může být uplatňována v souvislosti s trestním řízením, jako že s největší pravděpodobností ano, protože trestní řízení i nadále probíhá. Takže škoda je vyčíslena. Číslo si z hlavy nepamatuji, ale opravdu řád je někde kolem sta tisíce korun, ale nechci číslo brát úplně přesně.

Co mně na tom vadí mnohem více, je to, že sportovci, pro které tyto prostředky byly určeny - prostě považuji tento čin, který ti lidé udělali, za něco, co je úžasně nefér i vůči svým kolegům. Myslím si, že je velký problém třeba v tuto chvíli se lidem vůbec podívat do očí, protože to byli lidé, kteří si tyto prostředky zasloužili pro to, aby mohli dál dělat svou činnost, která je výrazně ku prospěchu tohoto státu, protože výkonní sportovci dosahují velmi dobrých výsledků.

Druhá otázka: Jaké opatření jste provedl, tak aby k těmto neomluvitelným machinacím s rozpočtovými prostředky nedocházelo? To jsem tedy trochu zestručnil. Opatření byla provedena dvojí: za prvé personální, to znamená, že někteří již nejsou vůbec v pracovněprávním vztahu k Ministerstvu vnitra, jiný zůstal v pracovněprávním poměru, ale úplně na jiném odboru a v řadovém zařazení, nikoli tedy na nějaké funkci. Tímto trochu polemizuji s třetí otázkou, ve které hovoříte o tom, že zůstali na funkcích. To pravda není, někteří byli propuštěni úplně, jeden člověk byl odvolán z funkce a je přeložen na odbor azylové a migrační politiky, tedy na odbor, který s jeho předchozí dráhou nemá vůbec nic společného, a z funkce byl odvolán 23. ledna, to znamená před deseti nebo jedenácti měsíci, takže to není tak, že by se reagovalo až v tuto chvíli.

Druhé opatření, které bylo učiněno, se týká některých systémových záležitostí, protože bylo podrobeno systémové revizi to, jak dochází k hospodaření s těmito prostředky, jaký je disponent tzv. druhého stupně, tzv. třetího stupně, jakým způsobem může docházet k průběžné kontrole. Došlo k napojení některých finančních toků na průběžný elektronický informační servis, který dává resortu Ministerstva vnitra možnost prakticky každodenně kontrolovat, jak dochází k čerpání těchto prostředků. To jsou systémová opatření.

Co se týče čtvrté otázky - že k dnešnímu dni došlo k dílčím změnám personálního obsazení. Promiňte, to je ta otázka, se kterou bych trochu polemizoval, protože to opravdu nebylo dílčí, ale došlo k odvolání z funkcí nebo propuštění, byť jeden odešel do starobního důchodu.

Pak mi zůstala nezodpovězena otázka: jak se jako vedoucí pracovník a odpovědný ministr za resort díváte na situaci, kdy osoby, jež se prokazatelně podílely na špatném hospodaření s finančními prostředky resortu, nadále setrvávají na svých či jiných odpovědných postech Ministerstva vnitra? Musím konstatovat to, co jsem řekl - není tomu tak, jak je v této otázce konstatováno, jeden člověk odešel do starobního důchodu, druhý člověk byl odvolán z funkce, přeřazen na úplně jiný odbor a je v řadové funkci, nikoli ve funkcích.

Tolik tedy k těmto otázkám. Jinak konstatuji, že je to opravdu vážný problém, a nedivím se, že je na půdě sněmovny interpelován.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane ministře. Táži se pana kolegy Severy, zda hodlá využít své minuty k doplňující otázce.

 

Poslanec Pavel Severa: Děkuji za částečnou odpověď. Samozřejmě budeme sledovat řešení vyšetřování apod. Nicméně, pane ministře, využil jste při této situaci, při tomto řešení, také postavení některých těchto osob mimo službu? To je další, doplňující otázka.

Dále bych se chtěl zeptat, jestli víte o tom, že někteří zaměstnanci, kteří byli ve vazbě v rámci trestního řízení o podvodu hospodaření s finančními prostředky Ministerstva vnitra, pobírají i za dobu své vazby nemalé osobní odměny za vykonanou práci v oblasti sportu, i když si myslím, že by to mělo být úplně jinak.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP