(17.10 hodin)
(pokračuje Rujbrová)

Pokusili jsme se o to mimo jiné tím, že jsme pro jejich evidenci vytvořili speciální rejstřík, a domnívali jsme se, že našeho cíle bude dosaženo. Teprve rozdílný výklad, který vznikl po přijetí tohoto návrhu Poslaneckou sněmovnou, vedl ke skutečnosti, že Senát se pokusil dále upřesnit povinnosti společenství vlastníků tak, aby cíle, o který jsme se všichni snažili - tedy znovu opakuj: zjednodušení postavení vlastníků, kteří nehodlají podnikat -, bylo dosaženo.

V tomto směru iniciativu Senátu vítám a doporučuji Poslanecké sněmovně, aby návrh zákona přijala ve znění pozměňovacích návrhů schválených Senátem. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Chce se k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu vyjádřit zpravodajka výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí paní poslankyně Zdeňka Horníková? Není tomu tak.

Otevírám rozpravu a úvodem chci připomenout, že při novém projednávání návrhu zákona nejsou přípustné pozměňovací návrhy. V rozpravě jako první vstoupí senátor Vladimír Kulhánek, kterému udílím slovo.

 

Senátor Vladimír Kulhánek: Paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych zde podat jen krátkou informaci o pozměňovacích návrzích k tomuto zákonu.

Návrh zákona, který jste projednali a schválili jako sněmovní tisk 863, byl postoupen Senátu a přikázán k projednání ústavně právnímu výboru, pak výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí a výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu. Tyto výbory přijaly několik pozměňovacích návrhů, které byly vesměs schváleny Senátem na jeho 10. schůzi konané 24. října 2001.

Pozměňovací návrhy k § 9 odst. 1 a odst. 8, § 10 odst. 1 písm. a) a c), podle původního tisku v bodech 9, 12 a 15, jsou výhradně návrhy, které mají upřesňující charakter a nemají zásadní vliv na znění zákona. Pozměňovací návrhy týkající se § 9a, který se doplňuje o odst. 4, a § 10, který se doplňuje o odst. 5, se snaží řešit jediný problém: aby lidem bylo umožněno v bytech bydlet, a ne se stále utkávat s úřady, zejména finančními.

Jedná se o tato ustanovení. V § 9a se doplňuje odst. 4, který zní: "Společenství vlastníků jednotek může účtovat v soustavě jednoduchého účetnictví. Pro hlasování o typu účetní soustavy platí ustanovení § 9 odst. 12 obdobně."

V § 10 se doplňuje nový odst. 5, který zní: "Společenství předloží přihlášku k registraci místně příslušnému správci daně do 30 dnů ode dne, kdy začalo pobírat příjmy podrobené dani nebo mu vznikla povinnost srážet daň nebo zálohu na ni."

Předpokládám, že toto bylo i hlavním záměrem vaší novely, nicméně díky nejrůznějším výkladům, jak už zde bylo řečeno paní poslankyní Rujbrovou, se evidentně vše nepodařilo úspěšně vyřešit. Jsem přesvědčen, že navrhované úpravy pomohou vlastníkům bytů a umožní jim jednodušší život.

Návrhy změn byly projednány jak s paní předkladatelkou poslankyní Rujbrovou, s předkladatelkou původního návrhu paní poslankyní Horníkovou, naším legislativním odborem a zástupci Ministerstva financí ČR. V rámci objektivity musím podotknout, že tam nebyla se zněním úplná spokojenost, nicméně přijali vložené odstavce.

Na závěr bych vás chtěl požádat, abyste v zájmu mnoha set tisíc lidí, kteří chtějí v domech jen bydlet, tyto změny schválili a podpořili ve znění Senátu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do rozpravy? Jestliže tomu tak není, rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům a doplňují některé zákony (zákon o vlastnictví bytů), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 863/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 863/5."

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 32, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 32 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 188 vyslovilo 161 a 5 bylo proti. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali.

 

Dalším bodem je

 

5.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení),
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení),
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů,
ve znění zákona č. 320/2001 Sb., zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně
některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 101/2000 Sb.,
o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 904/5/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 904/6. Vítám mezi námi senátora Milana Balabána.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil poslanec Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, vzhledem k rozsahu a charakteru Senátem provedených změn doporučuji sněmovně, aby setrvala u sněmovní podoby této předlohy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Chtějí se k usnesení Senátu vyjádřit zpravodajové výboru, to je pan poslanec Libor Ježek za rozpočtový výbor a poslanec Miroslav Beneš za VSRŽP? Není tomu tak.

Otevírám rozpravu a úvodem chci připomenout, že při novém projednávání návrhu zákona nejsou přípustné pozměňovací návrhy. V rozpravě jako první vystoupí senátor Milan Balabán, kterému udílím slovo.

 

Senátor Milan Balabán: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, norma, kterou jsme v Senátu projednávali, má možná delší název než obsah. Ten je velice útlý. Přesto se omlouváme, že jsme udělali tolik pozměňovacích návrhů. Možná důvodem bylo to, že jsme tento soubor zákonů projednávali na plénu i ve výborech bez účasti předkladatelů a nemohli jsme tak vyslechnout jejich stanoviska k jednotlivým věcem. (Velký hluk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Promiňte, pane senátore. Prosím o klid v jednacím sále!

***




Přihlásit/registrovat se do ISP