(18.50 hodin)
(pokračuje Brožík)

Zahajuji hlasování pořadové číslo 15 a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 15 z přítomných 110 poslanců pro nikdo, proti 98. Návrh nebyl přijat.

 

A nyní můžeme přistoupit k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Pavla Sehoře, Jaroslava Plachého a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon 513 z roku 1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovní tisku 824, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 16 z přítomných 105 pro, 92, proti 4. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme se zákonem vyslovili souhlas.

 

Vzhledem k tomu, že se ještě neblíží 19. hodina, o slovo se hlásí předseda vlády Zeman.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Vážení kolegové, velice vám děkuji za toto odpovědné hlasování. Chtěl bych vás pouze informovat, že jenom v oblasti privatizace energetiky uvažovali potenciální nabyvatelé o snížení ceny o 54 mld korun, kdyby byl přijat návrh pana poslance Ivana Pilipa, aniž by to znamenalo faktický výkup minoritních akcionářů, protože ti by zpravidla své akcie při jejich rostoucím kursu neprodali. Takže pomohli jste jakékoliv budoucí vládě, která bude těžit z výnosu privatizace, a já bych chtěl jenom konstatovat, že toto hlasování ukázalo, kdo se asi cítí optimisticky, že bude v té budoucí vládě, a kdo už si podle hesla "Když mně chcípla koza, ať už také chcípne sousedovi" považuje za nezbytné připravit státní kasu bez jakéhokoliv prospěchu pro drobné akcionáře o celkovou částku přibližně 100 mld. korun.

Nicméně dovolte mi ještě jednu poslední větu. Z tohoto zasedání sněmovny jsem si odnesl velmi zajímavé poučení. Chápu, že zejména konzervativní postoj k životu vyžaduje uchování tradice. Chápu, že značka čtyřkoalice se stala firemní značkou, která rovněž vyžaduje své uchování. A vítám vzhledem k tomu, že Demokratická unie ve čtyřkoalici končí, nového člena čtyřkoaliční skupiny. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane předsedo. Já bych dnešní den nezakončil vaším bonmotem, ale připomnělo mi to také takovou příhodu.

Potkají se dva kamarádi a jeden říká: Tak jsem založil kvarteto. Druhý říká: A kolik vás tam hraje? - On říká: Tři. - A kdo, prosím tě? - Já a brácha. - Ty máš bráchu? - Ne, proč se ptáš?

Přeji vám dobrou noc, končím dnešní schůzi a sejdeme se 27. listopadu na 43. schůzi ve 14.00.

 

(Schůze skončila v 18.54 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP