(16.40 hodin)
(pokračuje Špidla)

Jedná se o prezidentskou smlouvu v tomto případě. Náklady spojené s plněním smlouvy mohou být pokryty z rozpočtové kapitoly Ministerstva vnitra a Ministerstva spravedlnosti a nevyžádají si nové nároky na státní rozpočet.

Dámy a pánové, navrhuji, aby Poslanecká sněmovna vyslovila s předloženou smlouvou souhlas.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu místopředsedovi vlády Vladimíru Špidlovi a prosím zpravodaje výboru pana Jaromíra Kohlíčka, aby tento návrh odůvodnil.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, milé kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením zahraničního výboru ze 48. schůze, která se konala 26. září 2001, ve věci sněmovního tisku 566, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Smlouva mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo o dodatcích k Evropské úmluvě o vzájemné pomoci ve věcech trestních z 20. dubna 1959 a usnadnění jejího používání, sjednaná v Praze dne 2. února 2000.

Po odůvodnění náměstka ministra spravedlnosti Aloise Cihláře, zpravodajské zprávě poslance Jaromíra Kohlíčka a po obsáhlé rozpravě, která se týkala zejména některých dosud nevyřešených bilaterálních otázek, které při takovýchto příležitostech vždy diskutujeme v zahraničním výboru, jsou to zejména otevřené otázky související s předválečným uspořádáním a se vztahy, které vznikly aplikací postupimských ujednání, resp. neaplikací některých z nich, bilaterální relaci, zahraniční výbor

1. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se Smlouvou mezi Českou republikou a SRN o dodatcích o Evropské úmluvě o vzájemné pomoci ve věcech trestních ze dne 20. dubna 1959 a usnadnění jejího užívání, sjednanou v Praze dne 2. února 2000;

2. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky;

3. zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Kohlíčkovi. Otevírám rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Jiří Payne.

 

Poslanec Jiří Payne: Děkuji. My jsme o této věci velmi podrobně hovořili ve výboru a byl tam vznesen dotaz, jaká bude vládní politika vůči Německu v jistých oblastech týkajících se minulosti, a protože dotaz přímo na jednání výboru nebyl zodpovězen, tak jsem říkal, nechť se na to vláda připraví, že se na to budeme tázat na plénu.

Jde o to, že malý a velký kontribuční dekret prezidenta, který byl přijat bezprostředně po druhé světové válce, říká, že za členství v Hitlerjugend je pět let kriminálu, za spolupráci s SS atd. jsou stanoveny trestní sazby. Vláda tvrdí, že tyto dekrety jsou vyhaslé. V rozporu s tímto vládním názorem zákon o protiprávnosti komunistického režimu říká, že v době komunistického režimu neběžely promlčecí lhůty, to znamená trestné činy, kterých se dopustili ať už naši spoluobčané, nebo naši bývalí spoluobčané, kteří dnes žijí v Německu, nebyly promlčeny. Zákon o protiprávnosti komunistického režimu neříká, že se to týká zločinů spáchaných za komunismu, ale zločinů, které za komunismu měly být stíhány, měly být potrestány a nebyly. To znamená, existuje poměrně velká skupina bývalých spoluobčanů, kteří pravděpodobně dnes žijí v Německu, kteří by měli být stíháni podle našich zákonů. Na základě této smlouvy a dalších smluv, které tato vláda předložila Parlamentu, je pravděpodobné, že si bude naše vláda muset vyžádat tuto skupinu občanů, aby nám byla vydána k potrestání.

Já se chci zeptat, jaká bude vládní politika v této věci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do rozpravy? Pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Paní předsedající, vážení členové vlády, paní a pánové, já budu reagovat na vystoupení kolegy Payna. Já opravdu nevím, jaká bude vládní politika ve věcech, které on pojmenoval, ale jistě vím, jaká bude politika Spolkové republiky Německo. Tu zákon, který retroaktivně staví promlčecí dobu, vůbec nezajímá, protože oni jsou na rozdíl od nás skutečným právním státem.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do rozpravy? Není tomu tak. Rozpravu končím. Ptám se pana ministra, zda si přeje přednést závěrečné slovo. Hovoří místopředseda vlády Vladimír Špidla.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Dovolte mi, paní místopředsedkyně, se vaším prostřednictvím obrátit na pana poslance Payna s konstatováním, že jeho otázka nesouvisí s projednávaným materiálem a z tohoto důvodu je tedy nadbytečné na ni odpovídat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Prosím pana poslance Kohlíčka, aby přečetl návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Jestli dovolíte, paní předsedající, ještě bych poznamenal, že jedním ze závěrů naší diskuse v zahraničním výboru bylo, že je třeba se k těmto otázkám vrátit a že je třeba je důkladně prodiskutovat tak, abychom jako Česká republika si v tomto udělali jasno, protože je to jedna z nejdůležitějších bilaterálních relací, pokud vůbec ne nejdůležitější, tedy bilaterální relace mezi Spolkovou republikou Německo a Českou republikou.

Dovolte mi tedy, abych přečetl návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se Smlouvou mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo o dodatcích k Evropské úmluvě o vzájemné pomoci ve věcech trestních ze dne 20. dubna 1959 a usnadnění jejího užívání, sjednanou v Praze dne 2. února 2000."

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Já jsem vás všechny odhlásila a prosím o novou registraci.

 

O tomto návrhu usnesení rozhodneme v hlasování pořadové číslo 620, které zahajuji. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 620 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 103 poslanců vyslovilo 100 a nikdo nebyl proti. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Tím jsme ukončili druhé čtení tohoto bodu.

 

Dalším bodem je

 

107.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Smlouva mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo
o spolupráci policejních orgánů a orgánů působících při ochraně
státních hranic v příhraničních oblastech, podepsaná dne 19. září 2000 v Berlíně
/sněmovní tisk 891/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal ministr vnitra Stanislav Gross.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, je to smlouva, jejíž věcnost byla odůvodněna jednou při prvém čtení zde, jednou při projednávání ve výboru pro obranu a bezpečnost, jednou při projednávání ve výboru zahraničním, určité diskuse byly vyjasněny. Podle mých informací byly problémy odstraněny, a tudíž považuji za efektivní nezdržovat sněmovnu opakováním toho, co již několikrát zaznělo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vládní návrh projednal zahraniční výbor, jehož usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 891/1. Prosím pana zpravodaje Vojtěcha Vymětala, aby návrh odůvodnil.

 

Poslanec Vojtěch Vymětal: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s tím, že zahraniční výbor na své schůzi 12. září po rozpravě doporučil sněmovně, aby s projednávanou smlouvou vyslovila souhlas.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP