(14.50 hodin)
(pokračuje Výborný)

A21 i A75 jsou hlasovatelné, neboť došlo pouze k dílčí změně těchto bodů ústavně právního výboru. Čili o všech ostatních budeme hlasovat najednou. Stanovisko zpravodaje i ministra je doporučující.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 373 z přítomných 179 poslanců pro 166, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Následné hlasování je hlasování o pozměňovacím návrhu poslance Výborného pod písm. C, kterýžto pozměňovací návrh přirozeně podporuji. Pan ministr nedoporučuje.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Čili podporuje, nepodporuje.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 374 z přítomných 178 poslanců 101 pro, 65 proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Přistoupíme k hlasování o pozměňovacím návrhu poslance Bendy tak, jak je uveden pod písm. D1 na str. 124 a také 125 sněmovního tisku 878/2. Já tento návrh doporučuji, pan ministr také doporučuje.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 375 z přítomných 178 poslanců 172 pro, 2 proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedo, já jsem přesvědčen, že jsme se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy. Pokud z pléna slyším, že jsme nehlasovali zvlášť D2, je to pravda, nehlasovali jsme D2. Zpravodaj doporučuje, pan ministr také doporučuje.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 376 z přítomných 178 poslanců 155 pro, 2 proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Teď se mi skutečně zdá, že jsme odhlasovali všechny pozměňovací návrhy, resp. podrobili je hlasování, a že je možno přistoupit k hlasování o návrhu zákona jako o celku.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se sněmovním tiskem 878 ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 377 z přítomných 180 poslanců 172 pro, jeden proti. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi i panu zpravodajovi.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jaroslav Bureš: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi především poděkovat panu poslanci Výbornému za excelentní výkon a organizaci hlasování, které vůbec nebylo jednoduché. Nebylo jednoduché proto, že jsem usiloval o to, aby tak podstatný zákon, který přichází na scénu v koncepci reformy soudnictví, byl zákonem, který má většinový souhlas Poslanecké sněmovny. Já jsem si na začátku vytkl cíl získat většinový souhlas, protože reformu justice považuji za majetek celé společnosti a nemám zájem o to, získávat nějakými silovými hlasováními řešení, která nejsou všeobecně přijímána.

Děkuji Poslanecké sněmovně za trpělivost, kterou projevila při projednávání tohoto komplikovaného návrhu, děkuji především ústavně právnímu výboru a jsem přesvědčen, že Poslanecká sněmovna dala svůj souhlas k dalšímu podstatnému kroku k reformě českého soudnictví. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Já bych poprosil pana ministra i pana poslance Výborného, aby zůstali na svých místech. Dostáváme se k bodu 141, sněmovní tisk 877. Jedná se o bod

 

141.
Vládní návrh zákona o řízení ve věcech soudců a státních zástupců
/sněmovní tisk 877/ - třetí čtení

 

Pozměňovací návrhy mají číslo 877/2. Opět otevírám rozpravu. Nikdo nemá zájem vystoupit. Budeme hlasovat. Prosím paní zpravodajku Výborného, aby navrhla postup hlasování.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Protože, pane předsedo, nejsem zpravodajka, musím nejprve navrhnout, aby sněmovna rozhodla o tom, zda jsem zpravodaj, či nikoliv.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Já dám hlasovat o tom, zda je pan poslanec zpravodaj nebo zpravodajka.

 

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 378 z přítomných 180 poslanců 145 pro, 6 je proti tomu, že je pan poslanec zpravodajem. Myslí si, že je zpravodajkou. To je docela zajímavý závěr.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Proceduru hlasování, která tentokrát bude o něco jednodušší, bych navrhoval hlasováním odsouhlasit takto. Nejprve bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu poslankyně Parkanové pod písm. B, ten se týká účinnosti, a přijetím tohoto pozměňovacího návrhu bychom vyloučili hlasování o pozměňovacím návrhu A6.

Druhé hlasování by bylo o pozměňovacích návrzích ústavně právního výboru pod písm. A1 až A5, eventuálně až A6, kdyby snad náhodou neprošel pozměňovací návrh pod písm. B.

Třetí hlasování by bylo o celku všech pozměňovacích návrzích pod písm. C, řešení tzv. přestupkové odpovědnosti soudců, a poslední hlasování by bylo o zákonu jako celku.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Budu hlasovat o proceduře. Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 379 z přítomných 180 poslanců 164 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Prosím o bodu B poslankyně Parkanové. Stanovisko?

 

Poslanec Miloslav Výborný: Samozřejmě stanovisko je výrazně kladné, a dokonce se domnívám, že není ani možno jinak, než aby tento zákon nabyl účinnosti ve stejný den jako zákon o soudech a soudcích.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jaroslav Bureš: Souhlasím. Není možno jinak.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 380 z přítomných poslanců 180 pro 165, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Nyní budeme hlasovat o návrzích A1 až A5, které podporuji. Pan ministr také podporuje.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 381 z přítomných 180 poslanců pro 165, proti jeden. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP