(14.40 hodin)
(pokračuje Výborný)

Orientačně tedy bude nejprve nutno zjistit podporu pro první, druhou nebo třetí variantu, pak o této věci hlasovat. Následně bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu poslance Pavla Němce na straně 126 pod písmenem E, což je také pozměňovací návrh k návrhu ústavně právního výboru, tentokrát označeném A63. Bude-li přijat návrh E, je A63 nehlasovatelný.

Tím bychom se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy k návrhům ústavně právního výboru a mohli bychom hlasovat - a měli bychom hlasovat - zbývající návrhy ústavně právního výboru s tím, že přijetím pozměňovacích návrhů je hlasování vyloučeno.

Poté bychom hlasovali o návrhu poslance Výborného pod písmenem C na straně 124, dále o pozměňovacím návrhu poslance Bendy pod písmenem D1 na straně 124 a 125 a D2 na straně 125. Jedenáctým hlasováním - věcným - bychom pak mohli hlasovat o zákonu jako o celku.

Je to poměrně složitá procedura, ale zdá se mi, že nelze jinou akceptovat.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dobře. Snažil jsem se toto poslouchat. Zdá se mi to složité, ale docela srozumitelné, krom toho, že jsem si to nestačil všechno poznamenat, kromě prvních pěti nebo šesti hlasování.

Doufám, že sněmovna nebo alespoň ti zainteresovaní poslouchali, a proto dám hlasovat.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 364 z přítomných 179 bylo 160 pro, jeden proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Paní a pánové, když si vezmete onu 126stránkovou knihu, která je označena jako sněmovní tisk 878/2, a otevřete ji na straně 124, naleznete návrh poslankyně Parkanové pod písmenem B. O tom budeme nyní hlasovat a já přijetí návrhu, který se týká účinnosti zákona doporučuji. Navrhovatel také.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 365 z přítomných 179 bylo 166 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Další návrh je B3 na straně 125. Doporučuji přijetí, předkladatel také.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 366 z přítomných 180 bylo pro 143, jeden proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Podle schválené procedury budeme nyní hlasovat jedním hlasováním pozměňovací návrh D4 včetně legislativně technické změny přednesené ve třetím čtení. Doporučuji, předkladatel rovněž.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 367 z přítomných 178 bylo 151 pro, jeden proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Další tři hlasování budou hlasování orientační, kterými zjistíme, jakou podporu mají varianty týkající se původního ustanovení § 181, nově § 186. První varianta je varianta obsažená pod bodem A75. Znamená, že posouzení odborné způsobilosti soudců bude provedeno nejpozději do 48 měsíců, druhá varianta je do 24 měsíců, třetí varianta je do 36 měsíců.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem orientační hlasování. Nejdříve 48 měsíců. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku.

V orientačním hlasování pořadové číslo 368 bylo 73 poslanců pro.

 

Kdo je pro 24 měsíců? Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku.

V orientačním hlasování pořadové číslo 369 bylo 121 poslanců pro.

 

Varianta 36 měsíců. Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku.

V orientačním hlasování pořadové číslo 370 bylo pro 101 poslanců.

 

Nejvíce hlasů dostala varianta 24 měsíců, a proto dám hlasovat o této variantě. Hlásí se pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, dovolte mi v této souvislosti procedurální, ale bohužel také věcnou poznámku. Kdybychom odhlasovali text 24 nebo 36 měsíců, pak bohužel současné znění § 185 s touto změnou bude zmatečné, protože tam se hovoří, že se cosi má provést nejpozději do 48 měsíců, u soudů krajských a okresních soudů však nejdříve po uplynutí 36 měsíců. Kdyby tam například bylo do 24 měsíců, ale nejdříve po uplynutí 36 měsíců, zřejmě by to nedávalo smysl.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Domnívám se, pane poslanče, že se můžete i mýlit, ačkoliv mýlit se mohu samozřejmě i já. Je tomu tak, že nyní hlasujeme o variantách - budeme hlasovat nejprve zcela nepochybně o variantě 24 měsíců - a hlasujeme o této době, která je obsažena v usnesení ústavně právního výboru v pozměňovacím návrhu A75. Tam nevznikne žádná zmatečnost, buďte si jist.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Čili dám hlasovat o číslovce 24 v tomto paragrafu, která dostala nejvíce hlasů v orientačním hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 373 z přítomných 179 poslanců bylo 148 pro, 21 proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu poslance Němce. Návrh je na straně 126 pod písmenem E. Je to konkurenční návrh k A63. Tento návrh doporučuji, předkladatel rovněž.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 372 z přítomných 179 bylo 164 pro, jeden proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Další naše hlasování je o všech pozměňovacích návrzích ústavně právního výboru s výjimkou těch bodů, které byly pozměněny předcházejícími hlasováními, tj. bodu A12, A63 a A78.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP