(15.30 hodin)
(pokračuje K. Vymětal)

Chtěl bych se zeptat, zda došlo k nějaké chybě ve společnosti, či opravdu něco chybí ve zprávě. To je všechno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Miloslav Kučera starší.

 

Poslanec Miloslav Kučera ml.: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, vím, že všichni jste podobně zaplavováni nejrůznějšími maily, dopisy, telefony a návštěvami v souvislosti s kauzou "družstevní záložny". Já jsem velice rád vyslechl informaci pana ministra o tom, jak se celá záležitost vyvíjí, a věřím pevně, že Poslanecké sněmovně bude stačit, když tuto zprávu vezme na vědomí. Přesto se domnívám s ohledem na to, jak jsme neustále v této věci intervenováni, že bych si mohl dovolit požádat pana ministra, pokud mě ovšem slyší, jsa rušen kolegou Vymětalem, zda by nebylo možné právě pro veřejnost a s ohledem na onu medializaci tohoto problému, jakýmkoliv způsobem, který uzná za vhodný, a věřím, že mechanismy k tomu má, dát také veřejnosti obsah této zprávy na vědomí tak, aby občané této republiky se prostřednictvím sdělovacích prostředků, které rádi sledují, dozvěděli, jak se celá záležitost vyvíjí.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Pan poslanec Filip se hlásí.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Paní předsedající, vážený pane ministře, paní a pánové, já budu chtít poděkovat prostřednictvím pana ministra vnitra panu policejnímu prezidentovi Kolářovi, že byl s touto zprávou úspěšný na třetím veřejném slyšení v petičním výboru, který se zabýval krachem družstevních záložen a situací klientů. Nebýt jeho zprávy a razantního vystoupení nejvyšší státní zástupkyně, nevím, jestli by kolegyně Orgoníková a já jsme byli vůbec schopni udržet pořádek s 250 zcela nespokojenými klienty družstevních záložen. Ale myslím, že zpráva alespoň zčásti přispěla k tomu, že jsme byli schopni vysvětlit současný postup, jak Poslanecké sněmovny, tak - ač to není naší povinností - i vlády.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Pan poslanec Doktor má slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za slovo. Budu velmi stručný. Za prvé musím doložit, že zpráva, kterou projednáváme a kterou nám předložil pan ministr vnitra, je skutečně velmi stará. Aktuální stav z dubna je v současnosti velmi změněný, a pokud zde pan poslanec Filip uváděl slyšení na půdě petičního výboru, musím říci, že k potenciální nespokojenosti, kterou vy tady popisujete, přispívá především fakt, že členové družstevních záložen jako spolumajitelé svých vlastních firem bohužel i v této situaci postupují velmi nekoordinovaně. To není nic, co bych uváděl jakoby na obhajobu pana ministra vnitra. Bohužel reálný stav je takový, že jsou podávány stovky, ba snad tisíce trestních oznámení, v nichž jednou postupují členové družstevních záložen jako jednotlivci, napříště zakládají různá občanská sdružení, která jsou stejně aktivní, a vyznat se v této přemíře trestních oznámení, která jsou podávána velmi často ve stejné věci, není jednoduché.

Musím také doložit postřeh pana poslance Vymětala Karla, že v materiálu absolutně absentuje zmínka o První družstevní záložně Ostrava a o této kauzalitě. Myslím si, že to je velká chyba, protože První družstevní záložna Ostrava je naprosto symbolickým a atypickým jevem pro celý sektor, byla jedním ze spouštěcích mechanismů, resp. krize vyvolaná kolem ní a kolem tohoto subjektu i dceřiné společnosti "Družstevního holdingu". Musím uvést, že je naprosto atypickým jevem i z jiných důvodů. A to je důvod, proč tento případ zmiňuji.

První družstevní záložna Ostrava a s ní ještě dvě další, já bych tady nechtěl nikomu dělat ani špatnou reklamu v tomto slova smyslu, byla totiž jednou ze tří družstevních záložen, které lákaly své nové potenciální členy na druh reklamy, který bych z tohoto místa nazval podvodným jednáním, klamavou reklamou, a sice deklarovaným připojištěním do výše 400 tisíc korun. Portfolio výše vkladů členů družstevních záložen této družstevní záložny a minimálně ještě dvou dalších, které jsem nezmínil, totiž zcela vybočuje z charakteristiky, která je typická pro celý sektor, kde průměrná výše členských vkladů činila pouze 79 tisíc korun. Tato družstevní záložna je z těch, jejíž členové vyvolávají i jiné nátlakové akce a dožadují se plnění alespoň do výše 400 tisíc korun. My se samozřejmě na půdě Poslanecké sněmovny setkáme s takovou aktivitou, která se bude snažit vyjít jim vstříc.

Já bych právě proto velmi rád našel odpověď pana ministra vnitra, resp. orgánů činných v trestním řízení, jak přezkoumávají právě tuto kauzu. Já tvrdím, že pojistná smlouva, kterou uzavřel pojistný dům Slávie s touto družstevní záložnou a s družstevními záložnami jinými, byl vyslovený podvod. A bude-li nás někdo žádat o to, abychom naplnili jeho pojištěné vklady do výše 400 tisíc korun na základě podvodného jednání, já si myslím, že z tohoto důvodu pak nevzniká nárok.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se někdo dále do všeobecné rozpravy? Není tomu tak. Končím všeobecnou rozpravu.

Přistoupíme k rozpravě podrobné, do které nemám žádnou přihlášku. Nikdo se z místa nehlásí. Končím podrobnou rozpravu.

Ptám se pana ministra, zda si přeje závěrečné slovo. Hovoří ministr vnitra Stanislav Gross.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, já bych k rozpravě řekl jednu věc, protože i já mám zájem na tom, aby se stalo to, co říkal pan poslanec Kučera starší, i to, co tady zaznělo z některých diskusních vystoupení, to znamená, že je zapotřebí lépe o tom informovat a odstranit to, co tady po právu bylo vzneseno. To znamená za prvé to, že tam chybí jeden konkrétní případ, a za druhé to, že přece jen zpráva je z dubna, to znamená mírně neaktuální, přestože usnesení je navrženo tak, že bere na vědomí zprávu. Pokud si dobře vzpomínám na původní usnesení, tak bychom neměli zase za rok předkládat tuto zprávu. Nic takového se nenavrhuje, ale přesto si myslím, že by bylo dobré a já tady ten závazek mohu učinit, že kolegům z rozpočtového výboru, případně do Kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny po vyžádání pošleme nějaký aktualizovaný materiál, který odstraní půlroční prodlevu, a nemusíme to řešit na úrovni pléna sněmovny. Ti poslanci, kteří mají zájem o aktuální stav a doplnění informací, které chyběly, tak budou mít možnost toto mít k dispozici. Pošleme to výboru rozpočtovému a výboru pro obranu a bezpečnost. Všechny kluby budou mít dostatek možností tuto zprávu si ofotografovat a mít k dispozici.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Budeme hlasovat o návrhu usnesení, tak jak jej navrhl rozpočtový výbor, to znamená: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí zprávu o stavu vyšetřování v úvěrních a spořitelních družstvech, podle tisku 1023."

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 354, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 354 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 82 poslanců vyslovilo 58 a nikdo nebyl proti. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Dalším bodem je bod 169 schváleného pořadu schůze, kterým je

 

169.
Zpráva o průběhu likvidace Fondu dětí a mládeže k 31. květnu 2001
/sněmovní tisk 954/

 

Předloženou zprávu projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 954/1. Prosím zpravodajku výboru paní poslankyni Alenu Svobodovou, aby nás informovala o výsledcích jednání výboru.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP