(15.00 hodin)
(pokračuje Payne)

Rádio v ceně 10 000 korun nebo 12 000 korun je tutéž noc prodáno v bazaru, což ostatně zpráva Ministerstva vnitra sama konstatuje. Policie v podstatě po mnohahodinovém čekání s poškozeným sepíše protokol a podle mých informací nikdy žádné vyšetřování neprobíhá. Pachatelé vědí, že to je naprosto bezpečný způsob, jak si opatřit peníze, a nikdy žádný z nich nebyl dopaden, leda náhodou, že by se při vyšetřování něčeho úplně jiného u někoho našlo kradené autorádio.

Myslím, si, že tento stav, že pražská veřejnost se smířila s tím, že je prostě lépe v autě lépe žádné rádio nemít a že žádnou ochranu bezpečnosti od policie nemůžeme očekávat, že je katastrofální. Ve své podstatě když někdo volá policii k vykradenému autu, tak jenom proto, když má pojištěné auto, tak aby mohl nahlásit pojišťovně, že krádež byla oznámena policii. V podstatě jediné, co potřebuje, je razítko. Je-li tomu tak, pak bych doporučoval, aby policie vyhlásila, že se touto činnosti vůbec nezabývá, aby tuto činnost zprivatizovala a přenechala to soukromým bezpečnostním agenturám, které by byly oprávněny takovéto potvrzení pro pojišťovnu vystavit. Je zbytečné s tím obtěžovat policisty v uniformě, kteří procházejí složitým školením a jsou ve služebním poměru, protože takováto razítka o ohledání a ofotografování místa činu může poskytnout kdejaká instituce, na to nepotřebujeme policii.

Zároveň jsem přesvědčen, že soukromé agentury by dokázaly ta rádia také vyhledat. Ono to totiž není tak složité. Jestliže vím, že všechna ta rádia se tutéž noc po krádeži prodávají v bazarech a těch bazarů není mnoho, a jestliže víme, že v podstatě všechna rádia, která se prodávají v bazarech, jsou kradená - málokdo si kupuje rádio v jiné příležitosti než po krádeži nebo s novým autem - takže všechna rádia, která se prodávají v bazarech, jsou výsledkem trestné činnosti. Za těchto okolností by stačilo postavit pár desítek policistů před bazary a každého, kdo přináší autorádio, zapsat si jeho občanský průkaz a zapsat si číslo toho rádia. To je jednoduché opatření, které by zcela odstranilo tuto majetkovou kriminalitu v Praze a bezpochyby by přineslo veliký posun v této věci. To, že je důvodné podezření, že autorádio přinesené ve tři hodiny v noci do bazaru, který má celonoční provoz, že je kradené, není třeba dokazovat. Tak by se dosáhlo toho, že nám sice prudce stoupne počet případů nahlášených kradených autorádií, ale zároveň nám prudce stoupne objasněnost.

Takže v těchto věcech bych velmi poprosil, aby se zvážilo nějaké koncepční řešení. Buďto ať policie vyhlásí, že rezignovala na tuto trestnou činnost a že nebude poskytovat ani žádné potvrzení, ani žádné razítko, že to je normální, že je normální, když se kradou rádia z aut. A nejenom rádia, ale i další předměty. A pokud cena škody nepřesahuje částku řádově desítky tisíc - já mám pocit, že to je ta hranice kolem sta tisíc - tak se vůbec žádné vyšetřování nevede. Pak je potřeba, aby veřejnost to věděla a aby od policie nečekala v této věci žádnou pomoc, natožpak nějakou prevenci, že když si někdo zaparkuje auto na ulici, tak že by nějaká obchůzka měla dohlížet na to, aby se tomu majetku nic nestalo.

Druhá poznámka, o které se chci zmínit, je korupce, kde jsme se umístili na medailovém místě v korupčním žebříčku, což je velmi smutné. Když si přečteme opatření, která v této věci jsou podnikána, tak se přiznám, že tam příliš mnoho aktivit nevidím, a jediná skutečná aktivita, kterou tady čtu, je - a teď cituji doslova: "Byla zpracována první verze příručky s návrhem, jak se bránit proti korupčnímu jednání. Příručka byla odeslána všem okresním úřadům, kde je rozdávána veřejnosti." Jestli toto je boj proti korupci, tak očekávám, že se nám korupce ještě zhorší.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Pan poslanec Payne byl poslední do obecné rozpravy, žádnou další přihlášku do obecné rozpravy nemám, takže končím obecnou rozpravu.

Přistoupíme k rozpravě podrobné, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Hlásí se někdo do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu.

Ptám se pana ministra, zda si přeje přednést závěrečné slovo. Je tomu tak. Hovoří ministr vnitra Stanislav Gross.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Slyším od některých kolegů, paní místopředsedkyně, že bych už raději neměl vystupovat, protože čas letí, ale na některé věci by se zareagovat mělo. Nicméně řeknu jenom několik drobných věcí.

Za prvé k tomu, co říkal pan kolega Výborný. Já rozumím tomu, že se politicky těžce přiznává, že bezpečnostní situace je nejlepší od roku 1994, 1993. Tomu rozumím. Zároveň ale jasně říkám, a to nezastíráme, že čísla, která jsou, mají svoji rezervu. A tu skutečně mají v té latenci, že počet skutečných trestných činů, které v České republice jsou spáchány, je nepochybně větší nežli ten, který je veřejně deklarován. Tomu rozumím, a to je prostě pravda. To nikde nezastíráme. Ale nevidím důvodu, proč se domnívat, že latence trestné činnosti je v roce 2000 větší než v roce 1997, než v roce 1996, než v roce 1998. Ta latence v těchto letech byla nepochybně stejná jako v současné době a nevidím jediný důvod, proč by v roce 2000 latence měla být větší než v roce 1998, 1997, 1999. Prostě pro to jediný důvod neexistuje. Tolik k této věci.

Co se týče pana kolegy Payna. Ano, některé trestné činy skutečně prostě zůstávají nenahlášeny. Je to typické pro velká města, je to typické pro Prahu. Je také pravda, že jsme přijali novelu trestního řádu, která zvedá hranici škody, od které způsobená škoda je trestným činem, z dvou tisíc korun na pět tisíc korun. Čili až budeme v roce 2003 projednávat zprávu za rok 2003 a bude tam pokles spáchaných trestných činů, tak to nebude zásluhou práce Ministerstva vnitra a policie, bude to prostě administrativní dekriminalizací, že část věcí, které jsou trestným činem, od 1. 1. 2002 přestanou být trestným činem. Takové opatření Poslanecká sněmovna schválila, ale netýká se to vloupání, to znamená toho, kde někde je spáchán jiný trestný čin než ten, o kterém jsem hovořil.

Takže si myslím, že prostě je nepochybné, že nápad trestné činnosti se mírně snižuje. Že nemůžeme být uklidněni z té současné situace, protože to není na žádné velké jásání, ale že se situace mírně zlepšila, to je podle mého názoru nepochybný fakt, a jediná čísla, podle kterých se měřit dá, jsou ta čísla, která jsou uvedena ve zprávě. A poprvé jsme udělali průzkum veřejného mínění, který je ve zprávě také obsažen, a nemyslím si, že v době, kdy vzrůstá důvěra veřejnosti vůči policii, což také vyplývá z průzkumu veřejného mínění, že je důvod, aby občané České republiky nedůvěřovali policii, že jí nebudou hlásit trestné činy. Prostě roste-li důvěra v policii na jedné straně, není to podle mého názoru argument pro to, aby lidé nehlásili Policii České republiky trestné činy. Ale to, že značná část nebo určitá část trestných činů zůstane nenahlášena, to je prostě fakt, ale myslím si, že ta úroveň nenahlášených trestných činů je stejná jako v minulosti.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Udílím slovo panu zpravodajovi Klasovi.

 

Poslanec Jan Klas: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážení páni ministři, dovolte mi, abych zhodnotil rozpravu. V rozpravě vystoupili celkem tři poslanci, žádný z nich nepřinesl návrh na doplnění usnesení výboru pro obranu a bezpečnost, které jsem citoval v úvodu rozpravy, a proto mi dovolte, paní místopředsedkyně, zda by mohlo být hlasováno o usnesení výboru pro obranu a bezpečnost, které jsem zde citoval.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, je to tedy usnesení, že Poslanecká sněmovna bere na vědomí zprávu o situaci v oblasti veřejného pořádku a vnitřní bezpečnosti na území České republiky za rok 2000 ve srovnání s rokem 1999, sněmovní tisk 1008. Všechny vás odhlašuji a prosím o novou registraci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP