(13.50 hodin)
(pokračuje Payne)

Zpráva neobsahuje vůbec žádnou myšlenku, zpráva neobsahuje vůbec žádné hodnocení. Zpráva pouze kupí nejrůznější údaje bez jakýchkoliv souvislostí.

Ve srovnání s tím, když na úrovni Parlamentního shromáždění NATO projednáváme stejné operace, tam máme v hodnotících dokumentech desítky nejrůznějších poznatků - co je potřeba zlepšit, z čeho se lze poučit, jaké závěry můžeme učinit. Tento dokument neobsahuje nic takového. Naše armáda se z mnohaletého působení na Balkáně nijak nepoučila. Neučinila z toho žádné závěry, žádná opatření, žádná doporučení.

Nemáme tedy ani nejmenší zprávu o tom, jak fungovala nasazená technika, nemáme nejmenší zprávu o tom, jak se osvědčil výcvik našich vojáků, zda bylo nebo nebylo potřeba provést nějaké modifikace ve výcviku našich jednotek, nemáme nejmenší informaci o tom, jaká byla připravenost našich vojáků na podmínky, do kterých přicházeli, nemáme nejmenší informaci o tom, jak fungovaly komunikační prostředky mezi vojáky navzájem, mezi vojáky a naším generálním štábem, nemáme nejmenší informaci o tom, jak se osvědčilo vybavení, které měli vojáci s sebou, nemáme nejmenší informaci o tom, jak se osvědčil transport našich vojáků tam a zpět, nemáme žádnou informaci o tom, jak fungovala zdravotní péče o naše vojáky, nemáme žádnou informaci o tom, jak funguje jazykové vybavení našich vojáků, našich velitelů, nemáme vůbec žádnou informaci o velmi zajímavém tématu, jak funguje spolupráce s ostatními jednotkami, v rámci kterých působíme, jak funguje podřízenost našich vojáků velení cizích velitelů, nemáme vůbec žádné informace o tom, jak se osvědčuje právní rámec, který je pro tyto mise používán, jak funguje při tranzitu vojsk a při přítomnosti na tamním území.

Domnívám se, že tato zpráva je zcela nedostatečná a nedůstojná českého parlamentu právě ve srovnání s tím, jak vypadají dokumenty podobného druhu, které se zpracovávají v Bruselu v NATO. Z toho důvodu se domnívám, že tuto zprávu sice můžeme vzít na vědomí, ale s tím, že armáda nás nikterak neinformovala o tom, jak vlastně nasazení vojáků proběhlo, jak bylo úspěšné, jaké závěry jsme z toho učinili.

Z tohoto hlediska si myslím, že by bylo účelné, kdyby byl předložen podstatně kvalitnější, hlubší dokument, který by obsahoval také politickou stránku - v tomto materiálu je politická část velmi slabá a myslím, že by bylo dobré, aby na této věci spolupracovalo Ministerstvo obrany s Ministerstvem zahraničí -, protože shodou okolností jsem ve volném čase strávil týden s poslanci všech tří entit - jak si samy říkají - v Bosně, a myslím, že údaje, které jsou tady uváděny, jak jsou naplňovány daytonské dohody, jak pokračuje jejich realizace, jaká je politická situace, jsou přinejmenším nepřesné, ne-li nepravdivé.

Myslím si, že bez prodiskutování politických souvislostí a bez skutečných závěrů a skutečného poučení, skutečného vyhodnocení toho, jak naši vojáci působili, že v podstatě nemůžeme uvažovat o žádném dalším nasazení. Jestliže provádíme nějaké akce a pak se nezamyslíme nad tím, jakým způsobem působíme, pak si myslím, že je třeba se zamyslet nad celým fungováním našich ozbrojených sil.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Ne-li, rozpravu končím.

Formálně přistoupíme k rozpravě podrobné, kde respektuji návrhy poslance Franka, aby je nemusel říkat znovu. Hlásí se ještě někdo jiný do podrobné rozpravy? Nehlásí, takže rozpravu končím.

Přeje si závěrečné slovo pan ministr - ano, prosím.

 

Ministr obrany ČR Jaroslav Tvrdík: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budu velice stručný.

Já jsem ve své funkci poměrně krátkou dobu, přesto jsem měl již jednou tu čest váženou Poslaneckou sněmovnu se zprávou o vyhodnocení nasazení našich jednotek na Balkáně seznámit. Tyto zprávy jsou předkládány průběžně a mají stanovenou strukturu. Tento materiál vždy byl Poslaneckou sněmovnou schválen a nikdy jsem se zatím nesetkal s námitkami týkajícími se jeho dalšího rozšiřování do jednotlivých vojensko-odborných či mezinárodněpolitických souvislostí. Takovéto námitky a požadavky nezazněly ani při projednávání této zprávy ve výboru pro obranu a bezpečnost. V případě, že je přáním Poslanecké sněmovny, aby tento materiál byl výrazným způsobem rozšířen o uvedené aspekty tak, jak je definovali jednotliví řečníci, pak mi bude velkým potěšením váženou Poslaneckou sněmovnu takovýmto materiálem příště poctít.

Co se týká návrhů pana poslance Franka, nevím, jestli zaregistroval mé úvodní slovo, kde jsem říkal, že vláda České republiky již schválila podstatné omezení působnosti armády ČR v silách SFOR a rozhodla o tom, že od 31. 12. letošního roku jednotky armády ČR v operaci SFOR nasazeny nebudou. Z tohoto důvodu možná uvedené hlasování je částečně nadbytečné, ale nedovolím si to jako ministr obrany hodnotit.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Prosím pana zpravodaje o jeho stanovisko.

 

Poslanec Miloš Titz: Vážený pane předsedo, poprosil bych kolegu Franka, abych eventuálně nezkreslil jeho dva požadavky, jestli bych mohl dostat v písemné podobě to, co navrhoval.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Předpokládám, že vám to dá, protože k dodatečnému projednání už nebude žádná další chvíle. (Poslanec Frank předává poslanci Titzovi svůj písemný materiál.)

 

Poslanec Miloš Titz: Děkuji. V rozpravě vystoupili dva poslanci, oba v obecné, v podrobné žádní, a pan poslanec Frank v rámci obecné rozpravy navrhl k vyřešení dvě otázky a pan předseda byl tak laskav, že řekl, že ještě tentokrát to takto udělá.

Pan poslanec Frank navrhl, aby se odděleně hlasovalo o doprovodném usnesení tohoto znění: "s ohledem na současnou politickou situaci na Balkáně přehodnotila vláda potřebu další účasti jednotek Armády České republiky v misích SFOR působících na území Bosny a Hercegoviny a KFOR působících na území bývalé Svazové republiky Jugoslávie v provincii Kosovo z hlediska počtu nasazených vojáků."

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, dám o tom hlasovat. Předtím vás ale odhlásím a požádám vás, abyste se znovu zaregistrovali, abychom zjistili, jestli je nás tu dostatečný počet.

Budeme tedy hlasovat o návrzích doprovodného usnesení pana poslance Franka. Pan zpravodaj přečetl první z nich. Já bych prosil, aby pan zpravodaj ještě jednou přečetl první z nich, aby všichni věděli, o čem hlasují.

 

Poslanec Miloš Titz: Ano, takže pan poslanec Frank jako doprovodné usnesení navrhuje, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky požádala vládu České republiky, aby s ohledem na současnou politickou situaci na Balkáně přehodnotila potřebu další účasti jednotek Armády České republiky v misích SFOR působících na území Bosny a Hercegoviny a KFOR působících na území bývalé Svazové republiky Jugoslávie v provincii Kosovo z hlediska počtu nasazených vojáků.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, budeme tedy hlasovat o tomto návrhu doprovodného usnesení.

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 344 z přítomných 86 poslanců 18 bylo pro, 63 proti. Návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP