(12.00 hodin)

Místopředseda PSP František Brožík: Pane poslanče, usnesení hospodářského výboru jsme všichni obdrželi jako sněmovní tisk 1063/1, který se odvolává na materiál, který je pod tiskem 1063. K tomuto tisku 1063, kde je jak rozdělení, tak zdůvodnění, padly pozměňovací návrhy. Myslím si, že základní usnesení máme všichni písemně před sebou. Nejsme u zákonů, ale usnesení máme všichni písemně před sebou.

Kdo se dále hlásí do podrobné rozpravy? Já jsem přesvědčen o tom, že i pan poslanec Vnouček ve své zpravodajské zprávě toto usnesení hospodářského výboru celé ocitoval s návětím i jednotlivými body; doporučuje Poslanecké sněmovně schválit podle sněmovního tisku. Ať se k tomu pan zpravodaj vyjádří.

 

Poslanec František Vnouček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, ve své zpravodajské zprávě jsem jednak přečetl i návrh, jak byl ve sněmovním tisku, i že hospodářský výbor schválil předložený sněmovní tisk 1063 a doporučuje Poslanecké sněmovně k odsouhlasení.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pane poslanče, nevím, jestli jste byl přítomen, když byl pan Vnouček jako zpravodaj, který sdělil tento tisk 1063. Z tohoto tisku 1063 ocitoval návrh na rozdělení 3,6 miliardy přesně tak, jak je v onom tisku.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, v této sněmovně je zvykem, že když se schvalují mnohem menší přesuny, než jsou ty dnes zde navrhované, že se za prvé rozdávají návrhy v písemné podobě, za druhé je prostor domyslet jejich důsledky. Dovolil bych si sněmovně navrhnout procedurální návrh, aby projednávání tohoto bodu bylo přerušeno, a to do okamžiku, než nám budou písemné podklady dány k dispozici.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pane poslanče, myslíte písemné podklady, které padly v podrobné rozpravě? Je to záležitost Kanceláře Poslanecké sněmovny a pana zpravodaje, který si je měl poznačit, aby tyto věci byly písemně rozdány jako pozměňovací návrhy, byť se nejedná o návrh zákona, ale o změnu rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.

 

Poslanec František Vnouček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl jsem načíst a dát hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích, které byly předloženy v podrobné rozpravě. Pokud s tím nebude souhlas, budu muset požádat o předložení písemných pozměňovacích návrhů, které zde byly předneseny. Možná že by bylo dobré dát hlasovat o tom, jestli sněmovna vyžaduje pozměňovací návrhy přednesené v podrobné rozpravě v písemné podobě.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, zařazení tohoto bodu na dnešní den je i z časových důvodů velice naléhavé. Já bych poprosil pana zpravodaje, pana ministra a Kancelář Poslanecké sněmovny, aby naformulovali usnesení, kde bude rozdělena částka 3,6 miliardy. K tomuto usnesení aby byly rozdány písemné pozměňovací návrhy, to znamená návrhy pana poslance Sehoře a Šafaříka. Myslím si, že je to velice jednoduché a krátké. Proto přeruším projednávání tohoto bodu před ukončením podrobné rozpravy a požádám o rozdání těchto písemných materiálů.

Přerušuji tedy projednávání tohoto bodu a věřím, že se k tomu ještě dnes vrátíme.

V této chvíli do polední přestávky máme připravena další prvá čtení. Na základě dotazů z pléna sděluji, že polední přestávku - jak se dohodlo vedení sněmovny - učiníme od 12.30 do 13.30 hodin. Po 14. hodině - jak bylo dohodnuto - nebudou probíhat žádná kontroverzní čtení a každý poslanecký klub má právo vznést veto k projednávaným návrhům. Věřím, že i přes polední přestávku vyřešíme onen problém se Státním fondem dopravní infrastruktury a ve 13.30 hodin podrobíme hlasování tento návrh. Poté bychom pokračovali dále.

Ještě se hlásí pan poslanec Vnouček.

 

Poslanec František Vnouček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já bych navrhl přerušení projednávaného bodu - sněmovní tisk 1063 - a doporučuji pokračovat projednáváním v úterý po pevně zařazených bodech.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pane poslanče, samozřejmě o tom dám hlasovat, ale vidím, že na úterý odpoledne máme již pevně zařazeno pět třetích čtení a pět zákonů. To znamená, že by to byl bod v pořadí až dvanáctý či třináctý. Myslím si, že jde o napsání jedné stránky. V průběhu polední přestávky byste měli být schopni to zajistit. Dám ale o vašem návrhu hlasovat.

Pane poslanče, já bych váš návrh ještě modifikoval a chtěl bych, abyste si ho osvojil tak, aby byl zařazen za třetí čtení návrhů zákonů v úterý odpoledne, to znamená jako pátý bod jednacího dne.

 

Poslanec František Vnouček: Požádal bych o přerušení a zařazení na úterý po třetích čteních.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Budeme tedy hlasovat. Kdo je pro, abychom přerušený bod doprojednali v úterý odpoledne po pevně zařazených třetích čteních? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 339 z přítomných 157 poslanců pro 123, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Nyní bych se zeptal poslaneckého klubu sociální demokracie a Kanceláře sněmovny, zda máme přítomného ministra vnitra Stanislava Grosse, protože by měl přijít na pořad vládní návrh zákona o správním řádu, sněmovní tisk 1070, prvé čtení. Pan ministr přítomen není, nepočítal s tím, že bychom dnes dospěli tak rychle k jeho projednávání.

 

Dovolím si tedy zahájit bod číslo

 

66.
Návrh poslanců Petra Nečase a Františka Ondruše na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 218/1999 Sb., o rozsahu branné povinnosti a o vojenských správních úřadech
(branný zákon), ve znění zákona č. 238/2000 Sb., a zákon č. 220/1999 Sb.,
o průběhu základní nebo náhradní služby a vojenských cvičení
a o některých právních poměrech vojáků v záloze
/sněmovní tisk 949/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 949/1. Prosím, aby předložený návrh uvedl zástupce navrhovatelů pan poslanec Petr Nečas. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP