(10.00 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Ne že bych vás musel neustále slyšet, ale chtěl bych vás poprosit, abyste ještě jednou vystoupil, tentokrát mimo závěrečné slovo, neboť pan poslanec Tomíček jako zpravodaj zapomněl přednést jeden legislativně technický návrh, takže bychom se vrátili do rozpravy a umožnili mu tak přednést ten legislativně technický návrh.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Vážený pane předsedající, je mou povinností tímto vystoupením umožnit zpravodaji panu poslanci Tomíčkovi, aby vystoupil. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Také děkuji. Takže pan poslanec Tomíček.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Děkuji, pane předsedající, za vstřícnost k mé pomalosti, když jsem se nestačil přihlásit do obecné rozpravy. Dovoluji si přednést úpravy legislativně technického charakteru, které se týkají přednesených návrhů ve druhém a třetím čtení.

Navrhuje se v případě přijetí pozměňovacího návrhu A4, A19 a F provést technickou úpravu, a to přečíslovat poznámky pod čarou č. 11a) a 20a) na 12a) a 21 s tím, že další poznámky pod čarou se přeznačí. Jedná se o vložení poznámek do textu nového znění zákona, nikoli novely, a proto podle legislativních pravidel je třeba číslovat poznámky pod čarou chronologicky.

Navrhuje se v případě přijetí pozměňovacích návrhů, kterými se do textu zákona vkládá tabulka rozsahu využití a recyklace obalů, aby se provedla úprava v zákoně tak, že se ze zákona vypustí zmocňující ustanovení k vydání prováděcích právních předpisů - v § 11 a § 47.

Navrhované úpravy jsou legislativně technického charakteru a nemají dopad na věcný obsah zákona. Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. O slovo požádal ještě pan ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr.

 

Místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předkládaný návrh zákona o obalech se v některých dosti závažných momentech podstatně liší od původního vládního návrhu zákona. Tady bych chtěl zdůraznit, že jako ministr průmyslu a obchodu nesouhlasím především s pozměňovacími návrhy podle usnesení č. 263 výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí týkajícími se procentního podílu recyklace. Nevím, jestli si předkladatelé uvědomili reálnost či nereálnost svého návrhu.

Navrhovaná procenta recyklace nebo opakovaného použití odpadu z obalů na nápoje v úrovních 50 % do roku 2005 a 80 % do roku 2008 neodpovídají současné směrnici 94/62 Evropského společenství. Současně uvedený vysoký podíl způsobí potíže u řady našich i zahraničních průmyslových podniků. Především proto uplatnila Česká republika v Evropské unii požadavek na nezbytné přechodné období do roku 2005 v kapitole životní prostředí. V přechodném období se počítá u plastů pouze s rozmezím 15 až 25 % recyklace, což je číslo reálné, dosažitelné, a jakékoli zvyšování tohoto čísla bude působit naprosto kontraproduktivně.

Přestože je mi dobře znám problém hromadících se obalů na nápoje, nemyslím si, že Česká republika zpřísněním požadavků musí jít nad rámec uvedené směrnice, a navíc, jak už jsem řekl, to považuji za kontraproduktivní a nerealizovatelné.

Z těchto důvodů se proto jednoznačně přikláním k rozsahu recyklace uvedenému ve vládním návrhu zákona. Mám tím na mysli - neuvedl jsem paragraf - paragraf usnesení č. 263 výboru pro veřejnou správu, který navrhl toto podle mě nereálné číslo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Doufám, že se vám podaří o svém názoru přesvědčit váš poslanecký klub. Ten náš přesvědčovat nemusíte. My jsme v tomto přesvědčeni.

Ptám se, kdo se další hlásí do rozpravy ve třetím čtení? Nikdo. Byl jsem požádán o 15minutovou přestávku na poradu klubu ČSSD před zahájením hlasování o pozměňovacích návrzích. Žádosti vyhovuji a vyhlašuji přestávku do 10.20 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 10.05 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP