(16.06 hodin)

Předseda PSP Václav Klaus: Uplynulo 16.04 hodin, takže prosím paní poslankyni Rujbrovou, která jistě má pro nás nějaké sdělení.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Děkuji, pane předsedo. Mám pro vás seznam více než dvaceti poslanců klubu KSČM, kteří vznášejí zmíněné veto, ale znovu podotýkám, že veto bylo vzneseno pouze pro případ manipulace s jednacím řádem, kdy tvrdím, že v daném případě, jestliže druhé čtení proběhlo a ve třetím došlo k rozhodnutí o vrácení do druhého čtení, jde o zařazení nového bodu, o kterém musí sněmovna rozhodnout, a navíc nejsou splněny lhůty na projednání ve výborech. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: No, já se táži, jestli máte to veto. O to tady jde.

Ale, to jste tady nalepila na staré veto nějaké jiné, paní poslankyně, tohle já nepřijmu. Ne, toto já nepřijmu, paní poslankyně. Tady jste přelepila podpisy, a já toto dám prozkoumat výborem, tady bylo přelepeno, že žádají o svolání schůze Poslanecké sněmovny tito poslanci. Toto teď právě přelepila paní poslankyně Rujbrová slovíčkem, že odvolání a tak dále, nesouhlasí se zařazením bodu, to je čistý podvod absolutní, ke kterému v historii této sněmovny došlo málokdy. A já tedy budu žádat, aby bylo provedeno kárné řízení, buď s paní poslankyní Rujbrovou, nebo s někým jiným, jehož obětí se ona v této chvíli stala.

Je to vyvrcholení věcí, které nám komunisti v této chvíli předvedli, a že se nechají takto nachytat, takto banálním způsobem, tak to je téměř fascinující a přesahuje to vůbec všechny lidské možnosti. A další věty není třeba říkat, že bych to zbytečně rozmělňoval.

Neuznávám toto veto.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Vážený pane předsedo, komunisté jsou v této sněmovně již zvyklí na ledacos, proto své protestní podpisy nebo podpisy na návrh, kde je potřeba kvalifikovaný počet jmen, skutečně připravují dopředu, ale domnívám se, že - (smích v pravé části sněmovny) - zpochybnit uvedení tohoto podpisu na příslušné listině může pouze ten, kdo je na ní uveden. Byla bych ráda, kdybyste se zeptal poslanců poslaneckého klubu KSČM, zda tak někdo činí.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Paní poslankyně, autoritativně z funkce předsedy říkám, že lžete, obelháváte každého, a toto, co jste mi dala, přesahuje všechny drzosti, kterých jsme se od komunistů v této sněmovně zatím dožili. Mě to mrzí, já tato slova na rozdíl od jiných poslanců vůči vaší straně nikdy neužívám, protože se mi zdají laciná a falešná, a okřikuji své kolegy a členy své politické strany, aby tyto laciné proklamace nedělali. A teď je poprvé používám. Vězte to. Nepřijímám toto veto. Konec. (Potlesk v pravé části sněmovny).

A poradím se s legislativním odborem, jak naložit s tímto oficiálním podvodem a pokusem oklamat Poslaneckou sněmovnu, co z toho má vyplynout pro ty, kteří ho zorganizovali. Končím a autoritativně prohlašuji, že v tuto chvíli nebudu řešit, jestli ten bod je nebo není zařazen, to vyřešíme dále.

 

Probíhá bod

 

55.
Vládní návrh zákona správní řád
/sněmovní tisk 1070/ - prvé čtení

 

Prosím pana ministra Grosse, aby se z pověření vlády ujal slova.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přestože je atmosféra relativně vzrušená, tak bych chtěl napřímit vaši pozornost k normě, která podle mého názoru je velmi zásadní, neboť po dlouhé době je v Poslanecké sněmovně ne novela, ale celý nový správní řád. Připomínám, že dosud platný správní řád z roku 1967 je norma, která přežívá do dnešní doby, a přestože se jednalo o normu poměrně pokrokovou na tehdejší dobu, tak je v současné době překonána, a tato norma, kterou nyní budeme projednávat, je opravdu zásadní pro všechna řízení, která před správními orgány v České republice do budoucna budou. Pokud samozřejmě tento návrh schválen v nějaké podobě nakonec bude. Je vládou předložen na základě dlouhodobého plánu legislativních prací a vláda jej projednala a schválila dne 12. září 2001.

Návrh nového správního řádu reaguje na zásadní změny v uspořádání orgánů veřejné správy, nově upravuje působnost správního řádu a jeho systematiku, zavádí nové instituty do správního řízení a zpřesňuje současnou právní úpravu tam, kde její nedostatečnost umožňovala nejednoznačný výklad. Návrh je rovněž zpracován tak, aby dle něho bylo možno aplikovat normy evropského práva, které vyžadují moderní a přesnou úpravu.

Dosud platný zákon č. 71/1967 Sb., o správním řízení, byl na svou dobu poměrně politicky indiferentní a pokrokovou právní úpravou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP