(15.50 hodin)
(pokračuje Klaus)

Teď už máte klauzuru mlčení do konce volebního období. (Potlesk).

Byl zde podán nepřesný návrh na - tady mě pletou, něco mi říkají, a já jsem chtěl říci něco jiného, ale rozumím. Námitka byla, že bych požadoval, aby bylo předloženo teď dvacet jmen těch, kteří tu jsou za KSČM. Když se postavíte, já se pokusím vás spočítat. (Povstání poslanců KSČM.) Je vás sedmnáct, jestli umím počítat, to je málo. (Potlesk.)

Paní poslankyně, neuznávám vaše veto, můžete sice mít nějakou námitku, ale vaše veto neuznávám.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Vážený pane předsedo, v tom případě jako místopředsedkyně poslaneckého klubu žádám o desetiminutovou přestávku, abych mohla doložit písemný seznam, který máme na poslaneckém klubu k dispozici.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Paní poslankyně, já vás obviňuji, že jste neměla mandát celého poslaneckého klubu a že jste sama vystoupila s izolovaným návrhem, a jestli si dodatečně získáte mandát, myslím, že to je proti duchu jednacího řádu, na který se tak vehementně odvoláváte. Když vás tu není dvacet, tak co uděláte? Spácháte veřejně harakiri, nebo co uděláte?

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Nevím, do jaké míry tato diskuse mezi námi dvěma, pane předsedo, zajímá celou sněmovnu, ale opakuji svůj návrh.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Myslím, že zajímá.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Opakuji svůj návrh, že žádám o přestávku na poslanecký klub v délce deseti minut, během níž jsem schopná doložit seznam nejméně dvaceti poslanců klubu KSČM.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Když jste dávala tento návrh, tento mandát jste neměla, teď budete telefonovat do Českých Budějovic předsedovi vašeho klubu, který je jistě na zasedání zastupitelstva města, což je konflikt zájmů, a na dálku vám tento souhlas dá. Nevím, jestli je to fér, vy jste fyzicky nemohli demonstrovat dvacet poslanců v tu chvíli, kdy jste uplatnila tento názor.

Pan poslanec Matulka prodlužuje čas, abyste mohli dovézt autem někoho z poslanců.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Nechci zdržovat, jen chci podotknout, pane předsedo, že ztrácíte, podle mého názoru, trochu formu a svůj obvyklý glanc. V momentě, kdy místopředsedkyně poslaneckého klubu Rujbrová námitku vznášela, nás tu dvacet bylo, vy jste počet ověřit nedal, dal jste ho ověřit až poměrně později, kdy, pravda, někteří naši poslanci odešli.

Když se dělal jednací řád, dávalo se tam kvorum dvacet a všichni věděli, že se to tam dává kvůli tomu, aby jeden poslanecký klub toto skutečně zablokovat mohl. Vědělo se, že nás je přes dvacet. Možná v tomto souboji, pane předsedo, vyhrajete, ale připadá mi to, že je to bez vašeho obvyklého glancu a že je tato procedurální debata vás nehodná.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, já nechám, aby glanc posuzoval někdo jiný, ale rozumím tomu, že jestli někdo odešel z Poslanecké sněmovny, tak budu trvat na tom, že se neomluvil předsedovi Poslanecké sněmovny a neměl nárok odejít tady odsud, což je další smůla, kterou bohužel musím uplatnit. Pan poslanec Recman je z vážných rodinných důvodů omluven, to je jediný, nikdo jiný omluven není, takže musel bych říci, že bez omluvy odešli ze sněmovny, což není hezké, a pro vaše voliče to určitě není pěkné sdělení. Ale desetiminutovou přestávku jste navrhovali, já vám ji uděluji do 16.04 hodin.

Upozorňuji, že interpelace jsou až od 17 hodin, protože pan předseda vlády se tak brilantně vypořádal se svými interpelacemi, že raději nikdo neinterpeluje.

 

(Jednání přerušeno v 15.54 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP