(17.40 hodin)
(pokračuje Gongol)

Proto navrhuji doplnit nový bod 63 do tisku 824 v části věnované změnám a doplnění obchodního zákoníku, a to za původně navržený bod 62 s tím, že další body se přečíslují.

Návrh doplnění: Bod 63. V § 184 odst. 2 se doplňuje věta: Je-li podle tohoto výpisu zapsán k rozhodnému dni v zákonné evidenci správce zaknihovaných akcií, považuje se tento zápis za plnou moc udělenou podle odst. 1.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane zpravodaji. Dále bude hovořit pan poslanec Karel Sehoř, jiné písemné přihlášky nemám. Z místa se hlásí pan poslanec Martin Kocourek.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi napřed jako předkladateli vyjádřit určitý údiv, že každému, kdo si vzpomene na nějaký zákon, je výhodný obchodní zákoník. Kdybyste měli ještě někdo nějakou potřebu - třeba o partnerském soužití nebo cokoli - tak se přihlaste a nadiktujte to na obchodní zákoník. Já si dovolím přednést pozměňovací návrh, který se skutečně týká tohoto zákona.

Dovolím si načíst tento text: V § 183b odst. 12 ve větě třetí se vypouštějí slova "a f)", ve větě čtvrté se vypouštějí slova "nebo obchodník s cennými papíry".

To je vše. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Já s vámi vřele souhlasím a byl bych rád, kdybychom při projednávání změny jednacího řádu Poslanecké sněmovny přijali usnesení, že zákony, které se novelizují a nejsou v souladu s ostatními zákony, nemohou být v průběhu tohoto projednávání projednávány. Je to skutečně nešvar, který do legislativní práce nepatří.

Hovořit bude pan poslanec Martin Kocourek.

 

Poslanec Martin Kocourek: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych ještě jednou upozornil, že jsem na minulém projednávání tohoto návrhu zákona podal návrh, který řešil situaci, kdy z usnesení rozpočtového výboru, které máme v tisku 824/3, vypadla část pozměňovacího návrhu označeného jako č. 8 pod bodem 5, který jsem minule načetl, a znovu bych zopakoval, že bych poprosil sněmovnu, aby odsouhlasila začlenění tohoto doplněného textu do usnesení rozpočtového výboru jako podklad pro zpracování finálního tisku.

Nyní dovolte, abych zároveň k bodu 8.5 usnesení rozpočtového výboru, které máme v tisku 824/3, dal pozměňovací návrh ke zmíněnému pozměňovacímu návrhu. Text by zněl:

Působnost tohoto zákona se nevztahuje na ty státní organizace zřízené (založené) na základě zvláštního právního předpisu nebo zvláštním právním předpisem, které dosud vykonávaly právo hospodaření, popř. právo společného hospodaření podle dosavadních předpisů, anebo které ještě budou obdobně zřízeny (založeny), které jsou podnikateli ve smyslu § 2 zákona č. 513/1991 Sb. Hospodaření těchto organizací se řídí zvláštními právními předpisy.

To je můj pozměňovací návrh k pozměňovacím návrhům přijatým v rozpočtovém výboru pod bodem 8 v části 5. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Já vás ještě nechám za řečnickým pultem, protože pokud moje podklady hovoří jasně, bod 8 se týká změny zákona č. 219/2000, a měl byste sdělit, že pod bodem 5 § 54 odstavec 1, tak jak je v usnesení rozpočtového výboru, se vypouští a nahrazuje se slovy, která jste přednesl, anebo se doplňuje těmito slovy.

 

Poslanec Martin Kocourek: Já jsem tady minule uvedl, že pod pozměňovacím návrhem 8 v bodě 5 se § 54 odst. 1 doplňuje o text, který vypadl z usnesení rozpočtového výboru. Tento text jsem tady načetl na minulém projednávání, minulý týden, a nyní podávám pozměňovací návrh k tomuto takto upravenému pozměňovacímu návrhu.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Pan zpravodaj zaznamenal vaše připomínky a pozměňovací návrhy. Táži se - kdo se dále hlásí do podrobné rozpravy? Pan poslanec Radim Chytka.

 

Poslanec Radim Chytka: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, pokud jsme již na konci podrobné rozpravy, tak bych zopakoval - protože jsme v přerušené podrobné rozpravě - ještě jednou to, co zde řekl kolega Kocourek. V usnesení rozpočtového výboru ve sněmovním tisku 824/3 skutečně technickým nedopatřením vypadl jeden odstavec, který kolega Kocourek načetl. Já jsem i minule navrhoval, aby postup byl takový, že bychom na konci podrobné rozpravy - což nyní nastává - hlasováním rozhodli, že tento odstavec se doplňuje v usnesení rozpočtového výboru tak, aby bylo možno celé usnesení rozpočtového výboru připravit pro třetí čtení. Minule s tím byl vysloven souhlas, a pokud se názor vážené sněmovny nezměnil, tak bych požádal nyní právě o toto hlasování.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Já se přiznám, pane kolego, že pokud by to byla technická chyba v přepisu, patřilo by to spíše až do třetího čtení. Ale jestliže chcete, aby usnesení rozpočtového výboru bylo jako základ pro druhé čtení, které už svým způsobem stejně končíme, já s vámi souhlasím a nechám o doplnění tohoto usnesení rozpočtového výboru, které z technických důvodů vypadlo a bylo načteno minulý týden panem poslancem Kocourkem, hlasovat, protože k celému tomuto usnesení se váže pozměňovací návrh pana poslance Kocourka. Děkuji vám za upřesnění.

 

Budeme hlasovat o doplnění usnesení rozpočtového výboru, aby sněmovna souhlasila, že toto usnesení bude doplněno a bude součástí celkových pozměňovacích návrhů jako usnesení rozpočtového výboru.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 123 z přítomných 168 poslanců pro 104, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Děkuji vám, pane poslanče. Táži se ještě jednou: má někdo přihlášku do podrobné rozpravy? Pokud tomu tak není podrobnou rozpravu končím. Končím druhé čtení tohoto návrhu zákona. Děkuji panu navrhovateli i panu zpravodaji. Končím projednávání bodu č. 28.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu, kterým je bod číslo

 

38.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 6/1993 Sb., o České národní bance,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 442/2000 Sb., kterým se mění
zákon č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 971/ - prvé čtení

 

Chtěl bych upozornit, že schůze sněmovny se může zúčastnit i další osoba, projeví-li s tím sněmovna souhlas, a proto z pověření vlády předložený návrh uvede ministr financí Jiří Rusnok, a já se táži, zda sněmovna souhlasí, aby se projednávání tohoto návrhu zákona zúčastnil guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 124 z přítomných 169 poslanců pro 96, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poprosím organizační odbor, aby přivedl pana guvernéra. Pan guvernér Zdeněk Tůma je na místě a já prosím pana ministra Rusnoka, aby se ujal slova.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP