Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
23. října 2001 ve 14.11 hodin

Přítomno: 170 poslanců

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážené kolegyně a kolegové, zahajuji pátý jednací den 39. schůze sněmovny. Srdečně vás vítám. Prosím, abyste se všichni posadili a přihlásili se svými identifikačními kartami.

I pan ministr obrany, i pan ministr dopravy. U pana předsedy Sobotky bych prosil, aby tam nebylo jádro, ohnisko rušení, epicentrum rušení sněmovny. On mě vůbec neslyší. Pana poslance Krause prosím, aby nerušil předsedu klubu, aby bylo možné, aby on mě slyšel, když k němu mluvím.

O vydání náhradní karty požádali poslanec Vejvoda č. 2, poslanec Mareš č. 3, Maštálka č. 4, Ransdorf č. 8, poslanec Kuneš č. 9.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádaly poslankyně Němcová a Štěpová z důvodu zahraniční cesty a poslankyně Dundáčková z rodinných důvodů, z vlády se omlouvají z důvodu cestování po České republice ministři Grégr, Rusnok a Eduard Zeman.

Na lavice vám byl rozdán přehled o zbývajících bodech schváleného pořadu, z čehož vidíte, že bodů je více než dost.

Chtěl bych vás informovat o závěrech, ale prosím zde pana ministra obrany podruhé: Bojujte si o Kábul, ale fakt, nerušte tady. Soustřeďte se na tamtu věc, ale ne na něco jiného.

Chtěl bych vás informovat o závěrech z mé dnešní porady s místopředsedy sněmovny a se zástupci poslaneckých klubů. Budeme o tom hlasovat. Tak poslouchejte. Dohodli jsme se, že na středu a čtvrtek odpoledne bez ohledu na pevně zařazené body vám navrhneme projednávat zákony ve třetím čtení, a to maximálně do 16 hodin. Poté bychom pokračovali již pevně stanovenými body. Totéž se týká pátku, kdy bychom se třetím čtením věnovali naopak na začátku, to znamená do 11 hodin. Dále v pátek odpoledne navrhujeme projednávat s výjimkou volebních bloků blok Zprávy, návrhy a další body, samozřejmě s možností uplatnění práva veta pro každý klub. Doufám, že už předsedové nebo zástupci vašich klubů z této porady vám toto navrhli nebo o tom víte, proto nechám hlasovat - nemáte-li námitky - o těchto návrzích najednou.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 117 z přítomných 154 poslanců 144 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Určili jsme, že se dnes budeme věnovat bodům 13, 15, 49, 50, 183, 28 a 38.

 

Přistoupíme, až nás pan poslanec Pešek přestane rušit, k bodu č. 13, kterým je

 

13.
Vládní návrh zákona o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech)
/sněmovní tisk 962/ - druhé čtení

 

Prosím pana ministra Kužvarta. Ještě se hlásí paní poslankyně Šojdrová.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Pane předsedo, kolegyně a kolegové, mám procedurální návrh a žádám o pevné zařazení bodu, který má nyní číslo 170. Je to sněmovní tisk č. 1052 - Návrh vlády České republiky na bezúplatné převody nemovitostí ve správě Fondu dětí a mládeže "v likvidaci". Prosím o to, aby tento sněmovní tisk č. 1052 byl projednáván příští týden ve středu 31. prosince jako první bod.

Někteří poslanci neslyší, tak já zopakuji, že se jedná o -

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ne, paní poslankyně, my jsme vás dobře slyšeli, ale mohla byste si přát, aby vás raději neslyšeli. Vy jste řekla 31. prosince místo 31. října.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Pardon, 31. října, omlouvám se. Tisk č. 1052. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Slyšeli jste návrh paní poslankyně Šojdrové. Dám o něm neprodleně hlasovat.

 

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

(Výsledek hlasování číslo 118 nebyl oznámen.)

 

Pan poslanec Mareš.

 

Poslanec Petr Mareš: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně a kolegové, i já si dovolím vystoupit s procedurálním návrhem, méně populárním než předcházející návrh, neboť si dovolím navrhnout zařazení nového bodu na pořad jednání naší schůze. Budu opakovat pouze návrh, který zde zazněl již na začátku této schůze před týdnem, a přednášela ho paní kolegyně Šojdrová. Bod, který chci navrhnout, se jmenuje Informace ministra školství, mládeže a tělovýchovy o aktuální situaci v regionálním školství.

Dámy a pánové, tento krok, který činím, nemá žádné hlubší politické implikace. Je pouze pokusem upoutat vaši pozornost k situaci, která je nesporně velmi vážná, a jsem přesvědčen, že celá řada z vás se s ní ve své poslanecké praxi velmi často setkává.

Když ministerstvo školství předalo k jednání rozpočet pro rok 2001, pro tento rok, upozorňovalo v něm, že provozní prostředky pro regionální školství, tak jak jsou v rozpočtu uvedeny, jsou zhruba o půl miliardy nižší, než je bezpodmínečně nutné k zajištění provozu regionálních škol, tedy středních škol, které jsme v průběhu roku předali do správy krajů. Toto varování ministerstva školství se potvrdilo a v tuto chvíli se kraje jednoznačně shodují na tom, že v tuto chvíli chybí v regionálním školství zhruba 400 milionů korun, což znamená, že zhruba na přelomu listopadu a prosince velmi vážně hrozí, že střední školy zřizované v tuto chvíli kraji nejenže nebudou mít čím topit, ale nebudou mít také za co svítit.

Domnívám se, že to je situace, kterou by se Poslanecká sněmovna měla zabývat. Je to situace, o které víme velmi dlouho, situace, jejíž chronologii bychom mohli bez nadsázky nazvat "kronikou předem ohlášené smrti". Přestože chápu, jak řekl pan předseda, že to, co máme před sebou, je velká zátěž, velký počet bodů, který máme projednat, myslím, že bychom tuto situaci neměli ignorovat, a proto navrhuji zařazení tohoto bodu na středu 31. října jako druhý bod jednání naší schůze.

Děkuji vám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP