(11.40 hodin)
(pokračuje Plachý)

Za třetí. V § 164 odst. 1 písm. c) za slova "do původního stavu" doplnit slova "nebo provedení kalibrace či ověření měřidla podle zvláštního zákonax) (uvedení do požadovaného stavu)". Poznámka pod čarou x) zní: "Zákon č. 505/1990 Sb., o metrologii, ve znění pozdějších předpisů."

Za čtvrté. Doplnit § 169 o odstavec 3 tohoto znění: "(3) Je-li účelem zpracovatelské operace uvedení do požadovaného stavu dočasně dováženého zboží, budou náklady na tuto operaci základem pro určení procenta výtěžnosti z operace tehdy, jsou-li jediným výnosem držitele povolení."

Za páté. V § 205 odst. 1 nahradit první výskyt slova "oprava" slovy "uvedení do požadovaného stavu".

Za šesté. V § 205 odst. 1 nahradit druhý výskyt slova "oprava" slovem "operace".

Za sedmé. V § 205 odst. 2 nahradit první výskyt slova "oprava" slovy "uvedení do požadovaného stavu".

Pozměňovací návrhy 3 až 7 navrhuji hlasovat společně.

Dovolte mi na závěr opět krátké zdůvodnění. V souladu s účinným zapojováním České republiky do různých aktivit v mezinárodním rámci je třeba u režimu s ekonomickým účinkem, hlavně u zušlechťovacích styků, rozšířit rozsah služeb, které se mohou na výrobcích provádět, z pouhých oprav na celé spektrum dalších možností včetně kalibrací a ověřování měřidel a jednoznačně definovat s tím související ekonomické parametry, procento výtěžnosti a celní hodnotu, které se zde určují jinak než u běžných výrobních operací. Toho se dosáhlo prostřednictvím právní zkratky "uvedení do požadovaného stavu". Tato úprava rozšíří možnosti českých subjektů v přístupu na zahraniční trhy v této oblasti.

Dámy a pánové, děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pan kolega Pilip má slovo.

 

Poslanec Ivan Pilip: Pane předsedající, chtěl jsem navrhnout, nevím, jestli jsou tam další návrhy... (Předsedající: Jste poslední.) Tak pak je to v pořádku. Chtěl jsem pouze pro zjednodušení navrhnout, aby se ihned hlasovalo o návrhu vrátit do výboru, protože všechny návrhy, které tady teď byly pracně přečteny, budou nepoužitelné, pokud tento návrh neprojde, a tím jsem chtěl varovat další, kteří by se k tomu přihlásili. Jsem-li poslední, tak pouze využiji toho, že jsem dostal slovo, abych připomněl, že tady padl návrh na vrácení k projednání výboru, a doporučuji proto, pokud není další přihláška, abychom o něm hned hlasovali.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zeptám se, jestli se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy. Žádnou přihlášku nevidím, proto rozpravu končím.

Budeme rozhodovat, tak jak mi připomněl pan zpravodaj, o návrhu, který zazněl v podrobné rozpravě a který přednesl pan kolega Benda, se kterým se ztotožnila paní kolegyně Němcová, a to je návrh na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání, včetně doporučení, aby tento návrh zákona projednal ústavně právní výbor.

Odhlásil jsem vás a prosím, abyste se zaregistrovali svými identifikačními kartami.

Vzhledem k tomu, že počet přítomných v sále se již relativně ustálil, přikročíme k hlasování. Ještě jednou přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vrací návrh zákona výboru k novému projednání."

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 93. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 171 pro návrh 135, proti 32. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme rozhodli o tom, že tento návrh zákona se vrací k projednání do výboru. Připomínám, že ve vystoupení navrhovatele tohoto návrhu zaznělo doporučení, aby se tímto návrhem zákona také zabýval výbor ústavně právní. Bylo to jen doporučení, ale velmi naléhavé.

 

Dalším bodem je bod

 

28.
Návrh poslanců Karla Sehoře, Jaroslava Plachého a dalších na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 824/ - druhé čtení

 

O úvodní slovo prosím zástupce navrhovatele pana kolegu Karla Sehoře.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi jen velmi krátké úvodní slovo, protože bych nechtěl opakovat to, co zde zaznělo v prvém čtení. Návrh novely prodlévá v této sněmovně a je zpracováván v různých výborech už více jak půl roku. Jedná se o takzvanou technickou novelu, to znamená, že její jádro tkví v odstranění legislativně technických chyb, které obchodní zákoník doznal při poslední novelizaci. Vyjasňují se výkladové problémy, ale jsou tady i některá věcná rozšíření. Vkládají se nová ustanovení, např. o opcích na vydávání akcií, o rozšíření o novelu zákona o majetku státu a některé další, např. ustanovení o pojistných smlouvách, o zahraničních osobách atd.

Také se ve výborech vyhovělo některým námitkám vlády, takže si myslím, že ty největší spory byly odstraněny. Projednávalo se vše ve třech výborech, v hospodářském, ústavně právním a rozpočtovém, takže si myslím, že dostatečný vzorek sněmovny je obeznámen s touto problematikou, a očekával bych tedy, a také vás o to prosím, propuštění do třetího čtení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Předložený návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru a ústavně právnímu výboru. Iniciativně ho také projednal rozpočtový výbor a usnesení výborů byla rozdána jako sněmovní tisky 824/2 až 4. Prosím tedy jednotlivé zpravodaje výborů, aby se ujali slova. Nejprve zpravodaj hospodářského výboru pan kolega Oldřich Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedající, členové vlády, dámy a pánové, máme před sebou, a musím říci bohužel už několikátou, novelu obchodního zákoníku. Jsem skutečně hluboce přesvědčen o tom, že obchodní zákoník se, tak jak jsem říkal ve svém minulém úvodním slově, stává velmi složitou materií, a trvám na tom, že dnes si už řadový občan není schopen ani založit společnost, aniž by mu právník poradil, jak má napsat například stanovy společnosti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP