(17.30 hodin)
(pokračuje M. Kučera ml.)

Dámy a pánové, všude v kulturním světě pochopili, že je nenahraditelně nutné, aby jak o myslivost, tak i péči o údržbu krajiny, o ekologické parametry krajiny se staral vlastník pozemků, ne nikdo jiný, žádné lobbistické organizace ani stát. Tudy cesta nevede, a pokud vede, tak je velice drahá, nákladná a složitá. Pokud projde touto sněmovnou předložená novela, asi budeme nejenom v Evropě, ale i v celém kulturním světě velkou kuriózní výjimkou. To, co se odehrálo v zemědělském výboru ve čtvrtek minulý týden, bylo sice velké vítězství Českomoravské myslivecké jednoty, ale zároveň vítězství velmi tragické. Bylo to vítězství nad zájmy vlastníků, nad zájmy vlastníků pozemků i zemědělských a lesních kultur, nad základními demokratickými principy této země, nad zájmy nestřelců, nemyslivců, to znamená ostatních obyvatel této republiky, i nad celkovými zájmy státu. Bylo to pouze vítězství jedné zájmové skupiny, jedné spolkové činnosti nad ostatní společností. Složení zemědělského výboru a četnost účasti poslanců zemědělského výboru na této zájmové činnosti to umožnily.

Myslím, že mnohé již zde bylo řečeno. Nebudu zde zatím ani vytahovat jednotlivé příklady brutálního porušení demokracie a práv vlastníků z uvedené novely. Jsem totiž přesvědčen, že tato předloha nebude v žádném případě vyhovovat ani řadovým myslivcům, těm, kteří nejsou pouhými střelci a kteří o zvěř a o krajinu mají skutečný zájem se poctivě starat, a ti to zjistí nejpozději v momentě, kdy začnou zakládat honební společenstvo.

Předloha je v této konstrukci neopravitelná. Nejen ve vztahu k vlastnickým právům, ale i ve vztahu ke zvěři je v mnohém horší, než je dosud platný původní zákon. Proto, dámy a pánové, před vás předstupuji s návrhem na zamítnutí této novely a myslím si, že bychom měli začít úplně od začátku. Čas do roku 2003 na to ještě máme.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do obecné rozpravy? Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu. Pan ministr Fencl samozřejmě má právo vystoupit a rozpravu nám zase otevře, ale to je život.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Fencl: Vážená paní předsedající, ctěná sněmovno, dovolte mně, abych se vyjádřil k návrhu zákona o myslivosti předloženému Poslanecké sněmovně ve druhém čtení, a to proto, protože tato materie je v legislativním plánu vlády a vláda mě pověřila v návaznosti na tento plán připravit příslušné zákony. Dovolte, abych konstatoval, že tento návrh vychází ze dvou návrhů skupin poslanců, a to návrhu vedeného pod sněmovním tiskem 787 a návrhu vedeného pod sněmovním tiskem 836.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím o klid.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Fencl: Poslední úpravy byly provedeny na 49. schůzi zemědělského výboru Poslanecké sněmovny, a to 13. 9., tedy před necelým týdnem. Je mou povinností upozornit, že Ministerstvo zemědělství v souladu s legislativním plánem vlády předložilo v řádném termínu do vlády věcný záměr zákona o myslivosti, který byl schválen vládou 9. 5. 2001, a dále v předstihu před vládním termínem má ministerstvo připraven návrh paragrafovaného znění tohoto zákona. Já doufám, že on už v tuto chvíli inspiroval přípravu poslaneckých návrhů.

Když se rozhlížím po vašich tvářích, uvědomuji si, kolik z vás či z nás je s myslivostí spjato, že vytváříte tento zákon, že vytváříme tento zákon i pro sebe a máme o to větší snahu, aby byl co nejdokonalejší. Mnoho z vás rovněž hospodaří na svých či pronajatých pozemcích, a sleduje tedy i oprávněné obavy vlastníků a nájemců a všichni bez rozdílu - a o tom jsem přesvědčen - máte na srdci optimální a hospodárný chod každého sektoru. Tato možnost a zodpovědnost leží jako ostatně vždy ve vašich rukou. Proto se na vás s důvěrou obracím jako ministr zemědělství, v jehož úřadě se státní správa myslivosti administruje.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím o klid.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Fencl: Po důkladném prostudování návrhu doporučeného zemědělským výborem na toto zasedání Poslanecké sněmovny si vás dovoluji upozornit na několik bodů, které - budou-li předneseny jako pozměňovací návrhy - mohou zásadním způsobem ovlivnit vyváženost budoucího zákona. Předložený návrh totiž v některých aspektech vychyluje dosud vyváženou funkci myslivosti do sféry zájmové činnosti, která - a tak to je - vyhovuje spíše společenským funkcím myslivosti. Domnívám se, že by měla v zákoně nadále přetrvávat současná praxe mysliveckých období, umožňujících v desetiletých intervalech jednorázové ukončování nájemních smluv, které je základním právním předpokladem umožňujícím vlastníkům pozemků podávat návrhy na uznání honitby v jiných hranicích.

Dále se jako hospodář domnívám, že přijetí pozměňovacího návrhu, který vyloučil možnost navrhovat vlastní honitby i nájemcům honebních pozemků splňujících všechny ostatní předpoklady a nezaložil jim tak právo na uznání honitby, nebylo přínosem pro zkvalitnění návrhu mysliveckého zákona. Nájemce, který na pozemcích hospodaří, přece nese všechna pozitiva i dopady výkonu práva myslivosti stejně tak jako hospodařící vlastník. Navíc vlastník pozemků není často ani znám.

V předloženém návrhu zákona nabývá zákon účinnosti dnem vyhlášení se dvěma výjimkami, což přinese některé neřešitelné situace, neboť dosud nejsou připraveny ani prováděcí předpisy. Za reálný a dostatečný termín nabytí účinnosti podle mého názoru lze považovat termín 1. 7. 2002.

Dále si dovoluji podpořit další drobné pozměňovací návrhy, pokud budou předloženy, které řeší technickou provázanost a funkčnost zákona, zejména v oblasti uznávání honiteb a honebních společenstev, bez nichž by zákon byl v jednotlivých bodech podle mého názoru neaplikovatelný.

Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, věřím, že budete uvažovat o mých připomínkách a že zvážíte podporu konkrétních pozměňovacích návrhů a tím zlepšíte funkčnost tohoto návrhu. Přeji vám všem šťastnou ruku.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Fenclovi. Se závěrečným slovem, nebo do rozpravy? Slovo má pan poslanec Vlastimil Tlustý, připraví se pan poslanec Palas.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP