(10.50 hodin)
(pokračuje Hojda)

Už při schvalování zákona o Státním fondu dopravní infrastruktury jsme se jako sněmovna dostali do toho, že jsme neschválili některé příjmy fondu dopravní infrastruktury. Nakonec se to projevilo i ve vlastním fungování fondu dopravní infrastruktury v roce 2000.

Jak zde bylo řečeno, určitým pozitivním krokem je, že se v letošním roce podaří doplnit tento fond tak, aby nenastávaly a neprohlubovaly se problémy, které se bohužel projevují v provozu a v praxi. Nebyly zde zvlášť zdůrazněny a ani jsem je nezaslechl ve zprávě zpravodaje, dokonce ani ne ve zprávě ministra dopravy. Jedná se o to, že se nadále prohlubuje vysoká zanedbanost údržby a stavu silnic druhé a třetí třídy. Přestože se kolem roku 1999 začalo s opravou mostů, které byly ve velice špatném stavu, nedaří se havarijní stav některých mostů řešit. Jsou zavírány nebo je na nich silně omezován provoz, o čemž jsme měli možnost se přesvědčit v některých pořadech České televize.

Další problémy se projevují u SÚS. Tam je značný problém zejména s jejich financováním. Pokaždé se dovídáme, zejména v závěru roku, že se dostávají do kolapsu, že nemají prostředky na to, aby se připravily na zimu. Některé avizují už po polovině roku zastavování činností.

Jak připravují někteří poslanci v této sněmovně návrh novely zákona, domnívám se, že je zapotřebí tuto situaci řešit. Zejména financování některých pravidelných provozů je zapotřebí řešit tak, aby nebyly závislé na tomto fondu, který, bohužel, ve vínku má poměrně nestálé a nejasné financování. Místo toho, abychom se dostali k tomu, že akce, které jsou zapracovány, by měly být financovány průběžně a tak, jak je to zapotřebí, mnohdy se dostáváme do situace, že akce jsou financovány se zpožděním.

Přestože tyto problémy jsou, připojuji se ke schválení účetní závěrky Státní fondu dopravní infrastruktury.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Kdo další se hlásí do všeobecné rozpravy? Nikdo. Všeobecnou rozpravu končím. Otevírám podrobnou rozpravu. Nikdo se nehlásí, podrobnou rozpravu tedy končím.

Odhlásím vás, prosím, abyste se znovu přihlásili. Dám hlasovat o návrhu usnesení.

 

Poslanec František Vnouček: Vážený pane předsedo, v rozpravě vystoupil jeden diskutující. V podrobné rozpravě nepadl žádný jiný návrh, proto bych předložil návrh hospodářského výboru:

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po výkladu ministra a zpravodajské zprávě a po obecné a podrobné rozpravě

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR schválit výroční zprávu o činnosti Státního fondu dopravní infrastruktury za rok 2000,

II. žádá Ministerstvo financí, aby v souladu se státním rozpočtem na rok 2000 uvolnilo dotaci 601 529 000 Kč na pokrytí povodňových škod, které jsou dosud hrazeny ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

III. souhlasí s překročením provedených rozpočtových úprav Státního fondu dopravní infrastruktury v roce 2000 o 0,33 % podle stanoviska dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury,

IV. pověřuje předsedu výboru, aby předložil toto usnesení sněmovně.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Nezlobte se pane poslanče, ptal jsem se vás na návrh usnesení. V usnesení sněmovny nebude, že pověřuje předsedu výboru. Alespoň tento tvůrčí příspěvek k písemnému textu byste měl do toho vložit.

Prosím, mluvte do mikrofonu.

 

Poslanec František Vnouček: Doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR schválit výroční zprávu o činnosti státního fondu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 389 z přítomných 105 poslanců 67 pro, 8 proti. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi i panu zpravodajovi.

 

Dostáváme se k bodu

 

86.
Roční zpráva o výsledku hospodaření České národní banky za rok 2000

 

Nejdříve bych dal hlasovat o možnosti účasti viceguvernéra ČNB pana Ing. Dědka na našem jednání.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 390 z přítomných 109 bylo 103 pro, jeden proti. Návrh byl přijat.

 

Prosím, aby byl do sněmovny uveden viceguvernér ČNB, kterého tímto vítám.

ČNB nám tuto zprávu předložila. Zprávu projednal 2. května rozpočtový výbor, který přijal usnesení č. 435, které vám bylo rozdáno. Prosím zpravodaje výboru poslance Kocourka, aby se ujal slova.

 

Poslanec Martin Kocourek: Vážený pan předsedo, vážený pane viceguvernére, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás seznámil s jednáním rozpočtového výboru o roční zprávě o výsledku hospodaření ČNB za rok 2000.

Na úvod mi dovolte, abych připomněl, že zákon č. 6/1993 Sb., o ČNB, ukládá ČNB, aby do tří měsíců po skončení kalendářního roku předložila Poslanecké sněmovně k projednání roční zprávu o výsledku svého hospodaření. Předkládaná roční zpráva vychází z účetní závěrky za rok 2000 a z rozboru výsledku hospodaření. Správnost účetní uzávěrky byla v souladu se zákonem ověřena auditorem - firmou Price Waterhouse Coopers - audit.

Hospodářský výsledek ČNB za rok 2000 skončil se ziskem, a to ve výši 2 524 000 000 Kč. Při jeho použití byla jednoznačná priorita dána úhradě ztráty z předchozích let.

Dále dovolte, abych zrekapituloval hospodářský výsledek, který byl ve výši 2 523 000 000, z čehož výnosy dosáhly úrovně 92 394 000 000 Kč a náklady 89 870 000 000 Kč.

Výsledek za rok 2000 byl ovlivněn především náklady dosaženými v oblasti devizových rezerv a proti předchozím rokům se v důsledku příznivého rozvoje na zahraničních trzích výrazně zvýšila také výnosnost devizových aktiv ČNB, což umožnilo pokrýt sterilizační náklady, kursové ztráty a provozní náklady.

Dále je potřeba zmínit, že celkové provozní náklady se v porovnání s rokem 1999 sice absolutně zvýšily, avšak byl to důsledek mimořádných nákladů v souvislosti s pořádáním výročního zasedání Světové banky a Mezinárodního měnového fondu.

Dále bych chtěl sněmovnu seznámit s tím, že rozpočtový výbor porovnával plánované náklady a výnosy s výnosy dosaženými a konstatuje, že nebyly vyčerpány veškeré plánované náklady. Celkové náklady byly 80 % původního předpokládaného plánu.

Rozpočtový výbor konstatoval, že neshledává v hospodaření ČNB za rok 2000 závažné nedostatky, o nichž by bylo třeba informovat Poslaneckou sněmovnu.

Nyní mi dovolte, abych vás seznámil se zmíněným usnesením č. 435 k této věci, které vzniklo na 44. schůzi dne 2. května 2001 a ve kterém rozpočtový výbor doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala následující usnesení: "Poslanecká sněmovna podle § 47 odst. 7 zákona č. 6/1993 Sb., o ČNB, bere na vědomí roční zprávu o výsledku hospodaření ČNB."

Tento návrh usnesení přednesu ještě v podrobné rozpravě.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP