(10.10 hodin)

Poslanec Vlastimil Tlustý: Nyní budeme hlasovat o návrhu, který jsem předložil v podrobné rozpravě a který ocituji: "I. Poslanecká sněmovna neschvaluje státní závěrečný účet ČR za rok 2000; II. žádá vládu ČR, aby předložila Poslanecké sněmovně řešení financování části schodku převyšujícího rozpočtovaný schodek státního rozpočtu, které by nezvyšovalo státní dluh." To je celý návrh usnesení.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Myslím, že všichni rozumíme tomuto návrhu.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 380 z přítomných 155 poslanců 79 pro, 60 proti. Návrh byl přijat.

 

(Krátká přestávka na kontrolu výsledků hlasování.) Můžeme pokračovat? Ano. Nyní budeme hlasovat o usnesení pana poslance Recmana.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Já ho přečtu: "Poslanecká sněmovna žádá vládu ČR, aby v návrhu státního rozpočtu ČR na rok 2002 zajistila vyúčtování metodických a organizačních změn, tak, aby bylo možné meziročně porovnat náročnost rozpočtových úkolů."

 

Předseda PSP Václav Klaus: Náročnost rozpočtových úkolů?

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Ano, tak to zní.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dobře. Není na předsedajícím, aby doporučoval jinou formulaci. Budeme hlasovat o tomto návrhu.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 381 z přítomných 104 poslanců 14 pro, 74 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Rozumím tomu tak, že tím jsme ukončili projednávání bodu 83, což byl návrh státního závěrečného účtu.

 

Dostáváme se, vážení kolegové, k dokončení bodu 90, což je

 

90.
Zpráva o stavu vysílání a činnosti Rady ČR pro rozhlasové televizní vysílání
za období 1. 1. 2000 - 31. 12. 2000
/sněmovní tisk 862/

 

Prosím pány kolegy z Unie svobody a KDU-ČSL o opravdu elementární klid. Podrobná rozprava byla skončena, budeme asi přímo hlasovat a očekávám závěrečné slovo zpravodaje.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, k bodu č. 90, kterým byla Zpráva o stavu vysílání a činnosti Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání za období 1. 1. 2000 až 31. 12. 2000, sněmovní tisk 862, byly dány pouze dva návrhy na usnesení.

Jeden je společným návrhem výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a stále komise pro sdělovací prostředky a zní: "Poslanecká sněmovna schvaluje zprávu o stavu vysílání."

Druhý návrh je návrh poslance Mlynáře, který zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR neschvaluje výroční zprávu Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání za rok 2000."

Domnívám se, že můžeme přistoupit k hlasování. Navrhuji, abychom hlasovali nejprve o návrhu usnesení obou garančních orgánů. Pokud bude přijat, stává se návrh poslance Mlynáře automaticky nehlasovatelným.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Myslím, že teď už není za úkol nic jiného, než hlasovat. Je mi tady avizováno, abych vás odhlásil, činím tak. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali. Prosím, aby se posadil i pan poslanec Cabrnoch, šel hlasovat a s panem ministrem vyjednával někde jinde.

Budeme hlasovat. Prosím, aby pan poslanec ještě jednou řekl, jak zní první hlasování.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: První návrh zní: "Poslanecká sněmovna schvaluje Zprávu o stavu vysílání a činnosti Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání za období 1. 1. 2000 až 31. 12. 2000."

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 382 z přítomných 139 poslanců 123 pro, 10 proti. Návrh byl přijat.

 

Rozuměl jsem tomu tak, pane poslanče, že tím je nehlasovatelný protinávrh a že projednávání tohoto bodu končíme. Děkuji.

 

Dostáváme se k bodu

 

91.
Postup Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání
ve věci převodu majetkových podílů FTV Premiéra, s. r. o.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: K tomuto bodu zazněly rovněž dva návrhy na usnesení. První je návrhem stálé komise pro sdělovací prostředky a zní: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí informaci o postupu Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání ve věcech převodu majetkových podílů FTV Premiéra."

Zazněl ještě druhý návrh poslance Mlynáře, který zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR konstatuje, že rozhodnutí Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání umožnila vznik nepřehledných majetkových vztahů držitele licence TV Prima. Rada ČR pro rozhlasové a televizní vysílání nepostupovala v případě rozhodování o převodech majetkových podílů v FTV Premiéra v souladu se svým postavením, jak je vymezoval zákon č. 468 a č. 103/1992."

Tyto návrhy nejsou v přímém rozporu a myslím, že bychom měli nejprve hlasovat o prvém návrhu, to je, že Poslanecká sněmovna bere na vědomí, a pak můžeme hlasovat i o druhém návrhu, který je v podstatě jakýmsi doprovodným usnesením.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji, tak tomu také rozumím. Dám hlasovat o návrhu usnesení, zkrátím to: bere na vědomí tuto zprávu.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 383 z přítomných 141 poslanců 121 pro, 8 proti. Návrh byl přijat.

 

Nyní doprovodné usnesení.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Mám ho ještě jednou přečíst, pane předsedo?

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ne, myslím, že ho všichni máme před sebou, je to návrh pana poslance Mlynáře, který říká, že rada nepostupovala v souladu se svým postavením. Myslím, že tento návrh je srozumitelný.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 384 z přítomných 143 poslanců 42 pro, 51 proti. Návrh nebyl přijat.

 

I v tomto případě jsme dokončili projednávání bodu 91.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP