(15.00 hodin)
(pokračuje Langer)

Tím se podle mého přesvědčení stávají nehlasovatelné další dva body usnesení navrhovaného panem kolegou Maštálkou. A zůstává poslední, kdy Poslanecká sněmovna žádá ministra zdravotnictví - a teď já nemám poznamenáno o co.

 

Poslanec Josef Janeček: Ani já jsem to nestihl.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Poprosil bych poslance Maštálku, kdyby poslední bod svého usnesení přednesl na mikrofon.

 

Poslanec Jiří Maštálka: Žádá ministra zdravotnictví, aby společně s dalšími orgány prošetřil možná pochybení v transplantační oblasti v ČR a průběžně o výsledcích informoval Poslaneckou sněmovnu a vyvodil potřebné i personální důsledky.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 369. Kdo souhlasí s takovýmto návrhem usnesení? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 369 z přítomných 145 pro návrh 55, proti 27. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o usnesení jako celku.

Zahájil jsem hlasování číslo 370. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku.

Ze 145 přítomných pro návrh 110, proti 12. Návrh byl přijat.

 

Končím projednávání tohoto bodu.

 

Poslanec Josef Janeček: Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nyní, kolegyně a kolegové, se dostáváme do drobného problému, neboť jsme si usnesli, že budeme projednávat tzv. mediální body, nicméně předtím bylo toutéž sněmovnou v jiném hlasování rozhodnuto, že v 15 hodin budou projednávány body 27 a 83, a ač na mne pan poslanec Kučera starší varovně vrtí prstem, domnívám se, že bychom teď měli začít projednávat body 27 a 83.

Pakliže je zvládneme do 17. hodiny, začali bychom projednávat body 90, 91 a 93. Nicméně pozor, kolegyně a kolegové, já avizuji, že zbývá v bodu "ústní interpelace na členy vlády" pouhých šest interpelací, což znamená, že po skončení nebo vyčerpání těchto interpelací bude dnes pokračovat do 19 hodiny jednání Poslanecké sněmovny. Počítejte s tím, že poté, co zazní poslední odpověď na poslední interpelaci, budeme do 19 hodin projednávat další body, které ještě zbývá projednat.

(Výkřik z pléna.) Děkuji panu předsedovi výboru pro obranu a bezpečnost za projev souhlasu s mým záměrem.

Nyní o slovo požádal pan poslanec Kučera, poté pan poslanec Kocourek.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Vážený pane místopředsedo, nechci být sveřepý, ale záměrně jsem se ptal kolegy Václavka, když navrhoval svoje usnesení, jak zní, a on řekl, že ho formuluje v tom smyslu, aby patřičné body nebyly projednávány dříve než po 15. hodině, nikoli v 15 hodin. Nikoliv, abych prokázal patřičnou míru tolerance, předpokládám, že po interpelacích zbude čas ještě na mediální zprávy, i když si myslím, že je v tuto chvíli pravda spíše na mé straně, protože sněmovna odhlasovala, že mediální zprávy budou jako první bod po obědě, a pak před to předsunula ještě transplantace, takže jsme si v tom sami nadělali guláš.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Teď jsem byl vyrušen panem poslancem Výborným, ale slyšel jsem něco o projevu maximální tolerantnosti a vstřícnosti.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Chtěl jsem tím naznačit, že by i ostatní mohli být případně tolerantní a vstřícní, že se cítím poněkud tímto rozhodnutím poškozen.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: 199 : 1.

Pan poslanec Kocourek.

 

Poslanec Martin Kocourek: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych navrhl tento procedurální návrh: Navrhuji, aby bod 86 schváleného pořadu, což je "Roční zpráva o výsledku hospodaření ČNB za rok 2000", byl projednáván jako první bod po ukončení interpelací. Chtěl bych to zdůvodnit tím, že toto jednání by chtěl navštívit některý z představitelů ČNB a potřeboval by orientačně vědět přibližně čas a hodinu, abychom tuto zprávu mohli projednat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Opět pan kolega Kučera st., ale nevedeme rozpravu.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Pane místopředsedo, já chápu, že body, které se týkají tak významných institucí, jako je ČNB nebo ministra financí, jsou zásadnější než naše mediální zprávy, ale máme-li si měřit stejným metrem, tak v tuto chvíli musím říci, že sněmovna jasně odhlasovala a dokonce já jsem zdůvodňoval, proč mají tyto body být hned zařazeny po přestávce. Pozvali jsme na ně mimo jiné předsedu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a pracovníky úřadu této rady, kteří sedí nahoře na balkoně. Byli připraveni na to, aby tento bod začal v čase, na kterém jsme se původně dohodli.

Myslím, že takovýmto způsobem nelze procedurálně zacházet s programem sněmovny. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře, nejprve bychom měli rozhodnout o námitce pana poslance Kučery st. o námitce předsedajícího začít projednávat body 27 a 83, a teprve pak body 90, 91 a 93, a na základě výsledku hlasování potom postupovat dále a rozhodnout také tak o návrhu pana poslance Kocourka.

 

Nejprve tedy rozhodneme o námitce, kterou nikoliv expresis verbis, ale implicitně vyslovil pan poslanec Kučera st. vůči mému návrhu začít projednávat body 27 a 83.

Zahájil jsem hlasování číslo 371. Kdo souhlasí s námitkou pana poslance Kučery st., ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Ze 145 přítomných pro 71, proti 17. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní rozhodneme o procedurálním návrhu pana poslance Kocourka. Bod číslo 86 jako první po interpelacích.

Zahájil jsem hlasování číslo 372. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Ze 145 přítomných pro návrh 38, proti 50. Návrh nebyl přijat.

 

Dalším bodem je bod 27, kterým je

 

27.
Vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu
rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2001
/sněmovní tisk 908/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení.

Tento návrh z pověření vlády uvede ministr financí pan Jiří Rusnok. Prosím.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené dámy poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych vás seznámil s návrhem zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu rozpočtovaného schodku státního rozpočtu ČR na rok 2001.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP