(17.00 hodin)
(pokračuje Fencl)

Dovolte mi několik tvrdých fakt. Zemědělství v produktivitě práce v České republice představuje 80 % průměru Evropské unie. Průměr produktivity práce celého národního hospodářství České republiky v daný okamžik je pouze 58 %. Významně jsme pokročili v úrovni ekologicky obhospodařovaných ploch, 3,9 % půdního fondu je takto obhospodařováno. Je to výš, než je průměr EU. Zemědělství se v roce 2000 dostalo opět do zisku, jak už jsem říkal úvodem, ve výši 3,7 miliardy Kč. Zemědělská družstva plus 1349 Kč na ha, obchodní společnosti plus 1883 korun na ha a podniky fyzických osob plus 177 Kč na ha. Všichni jsou v černých číslech.

Rozdíl v efektivitě podnikání mezi malými a velkými je v logice věci. Každý ekonom, který má základní znalosti v tomto směru, chápe, proč to tak je a proč to tak musí být.

Podařilo se stabilizovat rozměr zemědělství. Hrubá zemědělská produkce ve stálých cenách roku 1989 se zastavila na 80 miliardách Kč. Já se k tomu ještě vrátím v závěru svého vystoupení. Podařilo se zásadně změnit dotační politiku. Byla přijata politika srozumitelná a průchodná pro všechny formy hospodaření, pro všechny zemědělce, pro všechny zemědělské podnikatele s jistotou jejich působnosti pět let dopředu. Podařila se zelená nafta. Podařila se - ne že ne- podařila naplnit kapacita pro výrobu bionafty, tedy metylesteru řepkového oleje z 20 tisíc tun na 62 tisíc tun, a nárůst očekáváme 70 tisíc tun.

Další myslím si velmi pozitivní skutečnost: podařilo se zvrátit nepříznivý trend v agrárním zahraničním obchodě. Pasivní saldo kleslo o 26,6 %, z 23 miliard na 17,6 miliardy. Podařilo se uvolnit obchod s hlavními zemědělskými komoditami - řepka, maso, obiloviny. Podařilo se stabilizovat trhy se všemi hlavními komoditami - obilí, mléko, hovězí maso, cukr a řepka.

Vážení páni poslanci, paní poslankyně, podařilo se zavést bezproblémově standardní mechanismus regulace trhu s mlékem, tedy produkční kvóty. Na rozdíl od zvěstí některých přátelsky nakloněných pánů poslanců tomu, kdo hovořil přede mnou - straší-li sedláky se zavedením kvót - nikdo si v tuto chvíli nestěžuje. Nikdo proti tomu neprotestuje. Tento systém jim dal naději a šanci obvyklou v EU. Já jsem pevně přesvědčen o tom, že je to základ udržení rozměru tohoto sektoru na optimální úrovni i v okamžiku, kdy český spotřebitel bude požadovat to množství mléka, které vždycky konzumoval a které konzumují všichni v EU, a budou ho konzumovat i naši spoluobčané.

Přijměte tato tvrdá fakta jako důkaz toho, že se řada věcí podařila. Vůbec nechci říci, že se podařilo všechno. Ještě něco se podaří v roce, který máme před sebou. Je založeno na to, aby zemědělství - a to si troufám tvrdit - zemědělství České republiky jako jediné kandidátské země nebylo problémem pro vstup do EU.

Nelze také pochybovat o tom, že při naplnění finančních požadavků vládou schválené agrární koncepce bychom byli v situaci ještě výrazně lepší především ve zpracovatelském průmyslu, kde bychom dosáhli větší konkurenceschopnosti. Přes občasné - a byli jsme toho svědkem - výkřiky některých taképolitiků škarohlídů se nám podařilo naplnit resortní koncepci zemědělství, lesnictví, vodohospodářství. Zemědělství jako takové podstoupilo za poslední rok žádoucí restrukturalizaci, vytvořilo si předpoklady pro potřebnou ekonomickou stabilitu.

Uvažoval jsem o tom, zda mám reagovat na vystoupení pana poslance Kučery Miloslava ml. Nebudu. Nebudu proto, protože Poslanecká sněmovna v souladu se svým požadavkem obdrží Zelenou zprávu. Kdo z vás budete mít trpělivost si ji přečíst, naleznete odpověď na všechny otázky, které on položil. Dostanete ale také odpověď úplně jinou, než tady byla deklarována, na výstupy vládní politiky. Zelená zpráva je něco, co vám dá šanci si na řadu otázek, které on tady otevřel, odpovědět. Myslím si, že by bylo jen zdržováním, kdybych se pokusil krok za krokem s ním o této záležitosti polemizovat.

Nicméně pokusím se zareagovat na vystoupení pana předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause, protože jsem pochopil, že v jeho vystoupení kritika směřovaná k zemědělství se nabíjela ve vystoupení, které přednesl pan poslanec Kučera Miloslav ml., tedy de facto nepřímo odpovím i jemu. Budu se držet pouze tvrdých čísel. Nebudu se snažit věci vysvětlovat.

Tedy vládní prioritou bylo zastavit zmenšování rozměru zemědělství a zajistit jeho stabilizaci. Ne že se to nepodařilo, ale naprosto jednoznačně se to podařilo, o čemž vám předkládám důkaz ve vývoji objemu hrubé zemědělské produkce v letech 1989-2000, bude to součást Zelené zprávy. Sešup rozměru českého zemědělství, jeho zmenšování se zastavilo nástupem této vlády, mezi roky 1998-1999 došlo k nárůstu této hodnoty - nepatrně, ale došlo k nárůstu, v loňském roce díky katastrofálnímu suchu došlo ke snížení objemu hrubé zemědělské produkce.

Přijměte prosím ještě jednu informaci, která říká, že souhrnný zemědělský účet ve stálých cenách - pramen ČSÚ - rok 1998 činil 89,8 miliardy, v roce 1999 pak 91,1 miliardy, v roce 2000 to bylo 91,4 miliardy. Čili zastavili jsme hroucení, propad, zmenšování českého zemědělství, protože tato produkce nemůže být dána ničím jiným než produkcí komodit. Jestliže v některých komoditách došlo ke snížení produkce, pak zákonitě v jiných komoditách muselo dojít k nárůstu. Takže zastavili jsme zmenšování rozměru zemědělství, a že jsme ho stabilizovali, o tom jsem snesl důkaz v tom, že poprvé v historii transformace českého zemědělství, české ekonomiky se dostalo zemědělství z červených čísel do černých čísel.

Dále pan předseda Poslanecké sněmovny konstatoval, že je u nás vyšší podíl zemědělských dotací na hrubém domácím produktu než v zemích EU. Samozřejmě opět ze zdrojů Kučera Miloslav ml. Dovolil bych si vám sdělit, že podíl výdajů z bruselského rozpočtu do zemědělství na celkovém hrubém domácím produktu EU je 0,516 procenta. Odhad národních podpor, které do toho přicházejí, se pohybuje mezi 0,7 - 0,9 %. Podíl čistě zemědělských dotací na HDP v České republice činí 0,44 %, tedy méně, i při nižší tvorbě hrubého domácího produktu, než je tomu v EU a polovina proti tomu, co představují zdroje EU a zdroje národních podpor. Nicméně podle mě jediným správným a čistým srovnáním této podpory je srovnání ukazatele ekvivalentu produkčních subvencí. Za rok 2000 v ČR - 18 %, v EU - 38 %. Takže my nečerpáme víc, než vytváříme. Čerpáme méně. A čerpáme výrazně méně nejenom absolutně, ale také ve vztahu k tvorbě HDP.

Podpůrný garanční fond - podpora se snížila na třetinu. Ono to tak opticky vypadá, ale vezmete-li si čísla roku 1998, 1999 a 2000, pak zjistíte, že výše zprostředkovaného úvěru pro zemědělce v posledních dvou letech překračuje 3 miliardy Kč, což je výrazně méně, než bylo na počátku funkce tohoto garančního fondu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP