(16.50 hodin)
(pokračuje Kučera ml.)

Bohužel neochota vlády dříve nařídit rozbory poráženého skotu na výskyt BSE výrazně oslabila důvěru našich konzumentů v nezávadnost masných produktů a přivodila značné ztráty v odbytu hovězího masa a na příjmech našich prvovýrobců v zemědělství.

Tolik snad stručně k hodnocení činnosti vlády za uplynulé období na úseku našeho zemědělství.

Vláda ČSSD si při nástupu do výkonu správy této země dala přívlastek vláda sebevrahů. Chtěla tak dát občanům této země najevo, že se chce obětovat a že bude všemožným způsobem strádat ve prospěch zájmů této země.

Dámy a pánové, určitě jste si všimli řady novinových článků o podivném přelévání majetku z vlastnictví státu do vlastnictví ministra zemědělství Fencla a členů jeho rodiny. Na toto téma jsem mu podal písemnou interpelaci a velice, velice prapodivná jeho odpověď se určitě v nejbližší době dostane na jednání sem do sněmovny a určitě bude středem zájmu jak médií, veřejnosti a doufám, že i premiéra této vlády. Na základě těchto zjištěných skutečností se nemohu já osobně ztotožnit s myšlenkou, že by ministr Fencl chtěl zasebevraždit sebe a své zájmy ve prospěch našeho zemědělství, ale v tomto případě tomu bude hrubým způsobem pravděpodobně zcela naopak.

Dámy a pánové, všechny holé věty, které jsem ve svém hodnocení uvedl, jsem připraven doložit argumenty, fakty a čísly. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan ministr Fencl.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Fencl: Paní předsedající, ctěná sněmovno, než se pokusím věcně podělit se s vámi o některé informace, které považuji za důležité, dovolte mi poznámku.

Kdyby schopnosti, které mi předřečník přiřadil, byly skutečně možné, tak mě tato skutečnost nutí k uvažování, zda bych se neměl pokusit změnit směr větru, rozhodnout o tom, kdy bude pršet nebo kdy má svítit sluníčko, protože jistě by to pro resort, v jehož čele stojím, mohlo být zajímavé. Nicméně budu přemýšlet o tom, jestli opravdu to, co tady zaznělo, mě neopravňuje k tomu, abych velmi razantně vystoupil k některým záležitostem, které tady zazněly.

Dovolte mi konstatovat, že v porovnání s problémy, které nám rok 2000 přinesl, musí v každém případě člověk znalý, také každý objektivní kritik hodnotit výsledky loňského hospodářského agrárního sektoru přinejmenším velmi pozitivně, a to nejen proto, že tak jak uvádí Zelená zpráva, kterou dostanete na stůl, po mnoha letech dosáhl hospodářský výsledek poprvé v historii transformace českého zemědělství u všech podnikatelských subjektů, to znamená u těch nejmenších, u fyzických osob i u právnických osob, pozitivních hodnot a zemědělství dosáhlo zisku 3,7 mld. korun. Prosím, přijměte moji informaci v tom slova smyslu, že na tvorbě tohoto pozitivního výsledku není potřeba hledat vazbu na kompenzaci sucha v loňském roce, protože kdyby vývoj v loňském roce byl přiměřený tomu, jak byla produkce založena, jak bylo možno očekávat vývoj světových cen, pak by tento výsledek díky agrární politice této vlády byl výrazně lepší, než ve skutečnosti byl.

Zavedli jsme řadu důležitých legislativních a dotačních změn, které jsou jednak nezbytné pro náš vstup do Evropské unie, ale zároveň přispějí ke stabilizaci sektoru, k nastartování dlouhodobých programů, po nichž podnikatelé volají - programy, které podnikatelé, hospodáři, skuteční zemědělci velmi, velmi oceňují. Příznivě dopadly výsledky i lesního hospodářství, kde i přes stagnaci státní podpory dosáhli všichni vlastníci lesa v průměru ve všech vlastnických kategoriích i zisku a saldo zahraničního obchodu u surového dříví je trvale aktivní.

Snad poznámku. Dlouhodobě je neuspokojivý zdravotní stav lesa, který představuje obtížné dědictví z let osmdesátých a který se snažíme řešit jak dlouhodobými programy, tak operativně vápněním a hnojením.

Několik vět k vodnímu hospodářství. Vodní hospodářství pokračovalo v pracích na obnově vodních toků po katastrofálních povodních v roce 1997, 1998, kde bylo vynaloženo 2,5 mld. korun z veřejných i vlastních zdrojů. Vylepšuje se vybavenost obcí a měst infrastrukturou v odvětví vodovodů a kanalizací, vzrůstá počet čistíren odpadních vod. Nadále se snižuje trend odběru povrchových i podzemních vod a nezastavil se ani pokles objemu vyrobené pitné vody a specifické spotřeby na jednoho obyvatele.

Významně jsme v tomto sektoru pokročili s legislativou. Dokladem je schválení vodního zákona dolní i horní komorou a tím po jedenácti letech marných pokusů polistopadových vlád jsme spolu s vámi uvedli v život zákon založený na demokratických zásadách vlastnictví, zákon proevropský, proekologický a výrazně proregionální.

Dovolte mi pár slov k připravenosti agrárního sektoru na vstup do Evropské unie. První kandidátské země by se mohly objevit mezi přijatými, mezi evropskou patnáctkou, řekněme v roce 2003 - 2004. Protože oblast zemědělství patří u všech čekatelů na členství mezi největší problémy a je jednou ze zásadních překážek například u Polska, myslím si, že v případě zemědělství České republiky je tomu naopak. Řekněme, že z tohoto pohledu rozměr našeho zemědělství je již delší dobu srovnatelný s podílem na hrubém domácím produktu, který činí 4,5 %, ale také podílem pracovníků, který je 3,7 %. Především v souladu s koncepcí agrární politiky pokračujeme v institucionální reformě dotační politiky, v harmonizaci legislativy, přijímáme systémy platné v Evropské unii a podobně.

Dovolte mi konstatovat, že máme dobré skóre v mezičase, v přípravě na naše přijetí do Evropské unie. Reakce Bruselu je v tomto směru řekl bych velmi přátelská. Některé otázky stále řešíme, pro některé navrhujeme z důvodů finanční a časové náročnosti přechodná období. Jsem přesvědčen, že české zemědělství jako celek bude fungovat s požadavky Evropské unie a bude připraveno na vstup na přelomu roku 2003/2004. Již první rok lze očekávat přísun z Evropské unie ve výši 1 mld. eur. Stojí za to se o bezproblémové přijetí České republiky pokusit.

Pozitivní změny v agrárním sektoru jsou důkazem, že se nám daří naplňovat programové prohlášení vlády. A statickými údaji potvrzuji to, co bych mohl nahradit vyjmenováním splněných úkolů z programového prohlášení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP