(16.30 hodin)
(pokračuje Zahradil)

Kdyby žil v Německu, nejspíše by prý volil FDP, tedy stranu svobodných demokratů. Potom vstoupil do sociální demokracie, stal se předsedou této strany, stal se předsedou vlády, ale já mám pocit, že při zmíněném myšlenkovém a ideologickém vývoji není vyloučeno vůbec nic, a k jeho případné cestě k nějaké nové formě sociálně demokratického thatcherismu bych mu chtěl touto formou popřát mnoho úspěchů. (Smích v sále. Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má předseda vlády Miloš Zeman.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Kolegyně a kolegové, protože budu reagovat na všechny řečníky najednou v závěrečném slově - ale neděste se, budu reagovat velmi stručně -, protože kolega Zahradil, čemuž se nedivím, mi sdělil, že ho tato debata poněkud nudí a že proto hodlá pronést bonmot, odpouštím mu, že bonmoty neumí.

Nicméně já bych také zalovil v paměti a reagoval bych na pana poslance Nečase. Já bych ocenil, že v úvodní části svého vystoupení, které jsem poslouchal v kuřáckém salonku, vládu za leccos ocenil. Vážím si toho tím spíše, že potom o to vážněji beru jeho následnou opoziční a pochopitelnou kritiku. Ale dobrá, jinak bych to neřekl, nicméně váš soustraník mě vyprovokoval, pane předsedo Nečasi - ať jsem byl jaký jsem byl, a také zalovím v paměti, nikdy jsem o sobě neprohlašoval, že se buď udělám, nebo oddělám. Já jsem se oddělal. (Smích v sále. Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Miloslav Kučera mladší, připraví se možná pan poslanec Kopecký.

 

Poslanec Miloslav Kučera ml.: Paní předsedající, pane předsedo, pane premiére, dámy a pánové, asi nikoho z vás nepřekvapím, když sdělím, že se budu věnovat z celé zprávy pouze kapitole zemědělství. Projednáváme Zprávu o stavu realizace programového prohlášení a o činnosti vlády České republiky od března 2000 do současnosti. V předloženém sněmovním tisku č. 931 věcné zhodnocení realizace programového prohlášení vlády ČSSD ze srpna 1998 za zemědělství není vůbec a zpráva o činnosti vlády od března 2000 do současnosti se omezuje pouze na výčet legislativních a správních úkonů, bez zhodnocení jejich faktických přínosů nebo dopadů.

Už jsme si zvykli od této vlády, že jde o mohutný silný nadpis s bublinou za sebou. Proto se pokusím rozdělit svoje vystoupení na dvě části. V první se pokusím zhodnotit plnění původního programového prohlášení vlády a ve druhé pak se pokusím o stručné zhodnocení činnosti vlády za období od března 2000 do současnosti.

Základním vyhlášeným cílem programového prohlášení na úseku zemědělství bylo "ukončení zmenšování rozměrů zemědělství především zvýšením úrovně a rozsahu kvalitní zemědělské produkce v produkčních oblastech a stabilizací venkovských oblastí i v zemědělsky nevýhodných přírodních podmínkách". Ve skutečnosti za tři roky vlády ČSSD došlo k výraznému zmenšení rozměrů většiny hlavních komodit živočišné i rostlinné produkce a producenti v nevýhodných přírodních podmínkách jsou ubíjeni politickými i dotačními nesrovnalostmi vládních slibů a skutků.

Pokud se podívám na vládní prohlášení a začnu zde hledat základní priority tohoto dokumentu, našel jsem jich celkem osm.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím o klid ve sněmovně!

 

Poslanec Miloslav Kučera ml.: První základní prioritou programového prohlášení bylo "harmonizování právních norem s předpisy Evropské unie". Za tři roky vlády jsme bohužel byli svědky, že do řady zákonných norem byly instalovány nepovinné překlady směrnic různého stupně důležitosti a doporučení ze strany Evropské unie, které nadbytečným způsobem svazují a omezují naše producenty, a normy Evropské unie jsou zaváděny do našeho právního řádu v nevýhodném sledu nebo v nevýhodném čase pro naše zemědělství.

Druhou základní prioritou programového prohlášení bylo "rozvíjení programu investičních a modernizačních podpor". Ve skutečnosti investiční podpory přes PGRLF i další dotační a podpůrné systémy se snížily téměř na třetinu původních podpor, které byly poskytovány za předchůdce současného ministra zemědělství.

Třetí základní prioritou bylo "vyrovnání nerovnoprávného postavení prvovýrobců na trhu především podporou vytváření odbytových družstev". A skutečnost za tři roky? Tvorba odbytových družstev je ministrem zemědělství blokována. K tomuto bodu se ještě vrátím.

Čtvrtou prioritou bylo "zvýšení účinnosti a rozsahu podpor a dotací". Ve skutečnosti za tři roky velká část poskytovaných dotací a podpor působí protisměrně a dochází tím ke snižování jejich účinnosti, k eliminaci jejich možného stimulačního vlivu, což znamená vlastně plýtvání finančními prostředky rozpočtu resortu.

Pátou prioritou v programovém prohlášení je "dokončení restitučních a transformačních procesů". Ve skutečnosti restituční a transformační procesy byly ministrem Fenclem cíleně téměř zastaveny, a také k tomuto bodu se ještě vrátím.

Šestou prioritou byla "podpora nepotravinářského využívání zemědělské produkce". Ve skutečnosti největší nepotravinářský program, což je výroba bionafty z řepky, se hroutí, protože finanční prostředky, které byly převedeny do rozpočtu resortu jako náhrada zrušené vratky spotřební daně, ministr zemědělství používá k jiným účelům.

Sedmou prioritou programového prohlášení na úseku zemědělství je "příprava nové vodohospodářské legislativy". Ve skutečnosti jistě všichni máme na paměti nedávno projednávaný vodní zákon, který měl více než 250 pozměňovacích návrhů, což je jasný důkaz toho, jak nekvalitně to byla připravená norma, a při tom všem ještě k řešení systémových změn vodohospodářské správy se vláda přistoupit vůbec neodvážila.

Osmou a poslední základní prioritou programového prohlášení, kterou v něm lze na úseku zemědělství nalézt, je "podpora odborného školství, výzkumu a vědy". Ve skutečnosti odborné školství a výzkum jsou ničeny velkým odčerpáváním rozpočtových prostředků, opakovaně vyčleňovaných sněmovnou a opakovaně utrácených ministrem zemědělství na jiné účely.

Mimo kapitolu zemědělství v programovém prohlášení vlády najdeme dvě poměrně silné snahy, alespoň proklamované programy vlády, a to je podpora malému a střednímu podnikání a vyhlášená akce "čisté ruce" proti tzv. tunelářům.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP